Hlavní obsah

Cena ARCH 2020 za nejlepší slovenský architektonický počin patří přístavbě domu v Čachticích

Novinky, Kristýna Křížová

Letošní Cena ARCH 2020 přináší inspiraci kvalitní slovenskou architekturou a nabízí pohled na situaci na slovenské architektonické scéně. Cena upozorňuje na nadčasovou krásu architektonických děl. Vítězným dílem letošního ročníku se stala přístavba domu v Čachticích od architekta Pavola Paňáka.

Foto: Archiv soutěže Cena ARCH 2020, Tomáš Manina

Vítězná přístavba k domu v Čachticích od Pavola Paňáka a ateliéru A B.K.P.Š.

Článek

Organizátory Ceny ARCH 2020 jsou vydavatelství Eurostav a časopis ARCH o architektuře a jiné kultuře. Soutěž každoročně upozorňuje na kvalitní architektonická díla vzniklá na Slovensku.

Cena má vždy jen jednoho laureáta. V pořadí už 23. ročník ocenil jako nejlepší stavbu loňského roku přístavbu domu v Čachticích od architekta Pavola Paňáka z ateliéru A B.K.P.Š.

Porota vyzdvihla fakt, že stavba skvěle zapadá do místní lokality a že se architektovi podařilo vytvořit přirozeně působící, konstrukčně inovativní a příjemný prostor. Interiéru dominuje odhalené cihloví, přesto prostor působí velmi útulným dojmem. Realizace je zajímavá i tím, že architekt byl zároveň i investorem.

Foto: Archiv soutěže Cena ARCH 2020, Ján Kekeli

Obnova vojenského hřbitova z první světové války v lokalitě Banská Bystrica-Majer. Za stavbou stojí autorský tým ve složení Benjamín Brádňanský, Vít Halada, Maroš Greš. Grafický design vytvořil Boris Meluš.

Za pozornost ale stojí všech deset nominací, které byly během slavnostního večera představeny. „Velmi mě zaujal vítězný projekt přístavby domu v Čachticích, ale i obnova vojenského hřbitova v Bánské Bystrici i přestavba objektu Smaltovny v Lučenci,” uvedl český porotce ceny Pavel Nasadil z ateliéru FAM architekti.

O nominacích rozhodla mezinárodní porota

Podobně jako bývá zvykem v mnoha architektonických soutěžích, i v tomto klání o nominovaných rozhodla mezinárodní porota architektů. Projekty hodnotila ve složení slovenských porotkyň Nory Vranové a Andrey Bacové, českého porotce Pavla Nasadila a zástupců z Rakouska Thomase Webera a Christopha Mörkla.

Foto: Archiv soutěže Cena ARCH 2020, kolektiv autorů

Smaltovna v Lučenci od autorů Štefana Polakoviče, Lukáše Kordíka, Samuela Kadáka, Barbary Rekové, Ľuboše Dobócziho a Filipa Hečka.

Porota nominované stavby osobně navštívila, což nebývá v architektonických soutěžích bohužel zcela běžné.

Udílení letošní ceny ARCH se poprvé uskutečnilo on-line

Slavnostní přenos se uskutečnil z prostor Moyzesovy síně v Bratislavě. Působivý secesní prostor se nachází v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Komenského poblíž Dunaje.

Reprezentativní sál, který navrhl vídeňský architekt Josef Rittner na počátku 20. století, je využíván pro koncerty, ale i různé jiné kulturní akce. Slavnostním večerem provázela i šéfredaktorka časopisu Andrea Bácová. Příští rok bude vyhlášen už 24. ročník této prestižní architektonické ceny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám