Hlavní obsah

Matrace pro princeznu na hrášku i pro líného Honzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že spánek léčí a je tomu tak. Naše tělo se během spánku regeneruje a mozek odpočívá. V lepším případě se nám zdají krásné sny a v tom horším nemůžeme usnout, nebo se celou noc převalujeme. Čím to může být, že spíme jako princezna na hrášku? Oním hráškem může být špatně zvolená matrace.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Výběru postele bychom měli věnovat dostatek času.

Článek

Celou noc se převalujete? Tak kupte matraci z pružné pěny! Pružná pěna totiž snižuje tlak na ramena a boky a tlumí pohyby. Určitě vám taková matrace bude pohodlná. Pěnová matrace by měla být ošetřena proti plísním, její potah může obsahovat i ošetření pokožky a také může redukovat nepříjemné pachy. To všechno vám spánek jistě zpříjemní.

Klasická matrace

Vhodně zvolená tvrdost matrace by měla umožnit páteři přirozené ohnutí do tvaru písmene "S", ležíme-li naznak a rovné čáry, pokud je naše oblíbená poloha spát "na boku". Dopřejeme tak odlehčení naší páteři i svalstvu.

.: Matrace Moom Collection/foto archiv Quilting

Matrace pro starší osoby

Taková matrace pro babičku by neměla být příliš tvrdá. Proč? Podepírá totiž naše tělo jenom v několika místech a tak jsou cévky nadměrně stlačeny. Z tohoto důvodu se tvrdá matrace nehodí pro dědu, ani pro babičku a taky se nehodí pro osoby s přetrvávajícími problémy s krevním oběhem.

Na čem se vyspí alergik

Pro alergika by vhodnou matrací mohla být matrace z materiálu Bultex. Bultex je názvem pěny, která má pórovitou strukturu a má tedy optimální ventilační vlastnosti. Nemá sice vlastní vůni, ale zato má velké antibakteriální vlastnosti, brání tedy vzniku plísní, které jsou alergikům tolik na obtíž. Takže je pro alergiky jsou právě tyto matrace tou nejlepší volbou!

.: Alergik by měl mít v ložnici hlavně čisto.foto: Právo/Lukáš Táborský, archív firem Indeco, Ikea, JMP a Vagner Design

Pokud vás bolí záda, tak nebuďte líní a kupte "línou pěnu"

Pro ty, kteří trpí velkými bolestmi zad a páteře máme nový tip. Je jí matrace Sensipur. Co to je Sensipur? Jedná se o název elastické pěny se zcela specifickými vlastnostmi. Známá je také pod názvem "líná pěna".

Tvrdost této pěny se mění v závislosti na teplotě a tlaku, který tělo vyvíjí na matraci. V závislosti na tomto pak měkne. Dojde tak k rovnoměrnému rozložení tlaku a nevzniají žádné proleženiny. Podpora těla je pak přesná a naše páteř není na žádném místě nadměrně zatížená! Bude se vám spát sladce.

.: Matrace je jedním z pilířů kvalitní postele.foto: archív firem Abitaire, Atmosphere, Ikea, Reflex, Stella a JMP

Něco pro líného Honzu

Opravdový spánkový labužník by jistě ocenil pod matraci polohovací rošt. Luxusní varianty takového lože jsou poháněny motorem. Takový labužník si pak může s pomocí ovládače nastavit náležitou polohu roštu. Umožní mu to tak změnit polohu těla a tak trochu zpestřit život.

Výrobci dnes vyhoví i vašim nejnáročnějším požadavkům na barvu, či velikost matrace. Dokonce Vám umožní vyzkoušet si matraci přímo na místě. Zkuste si lehnout tak, jak obvykle spíte a nezapomeňte si sundat boty! A pak už si jen nechte popřát dobrou noc!

Reklama

Související témata:

Související články

Pořiďte si kvalitní spaní

Jestliže se chceme opravdu dobře vyspat, nestačí jen dobré lůžko a matrace. Celá ložnice musí být přizpůsobena tomu, abychom si dobře odpočinuli. Faktorů,...

Užijte si spánek na anatomické matraci

Každá partie těla potřebuje při spánku jinou oporu. Výrobky s rozlišenými anatomickými zónami tomuto požadavku vycházejí vstříc. Latexové, sendvičové...

Tipy na ložnicové matrace

Matrací je na trhu celá řada.Nejnovějším hitem jsou v současné době matrace z visocelastické polyuretanové, tzv. líné pěny. Tento materiál mění svoji tvrdost...

Výběr článků

Načítám