Hlavní obsah

Máte dostatečně zabezpečenou chalupu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cennosti na chalupu nepatří, tedy pokud ji nemáte plnohodnotně zabezpečenou. Elektronika, sportovní vybavení, sekačky a pily jsou velmi drahým vybavením. A přitom bývají uložené za jednoduchými zámky, které i amatér překoná raz dva.

Foto: Lomax

Garáže – a to nejen u chalup – uvnitř skrývají cenné sportovní vybavení, nářadí, sekačky. Myslete na jejich kvalitní zabezpečení

Článek

Z půdy chalupy či přilehlých kůlen se také stává skladiště, odkladiště věcí, kterých se nechceme zbavit, i když jsou bezcenné. To ovšem zloději nevědí; vidina snadného lupu je pro ně důvodem k rozbití oken a vylomení dveří. A cennější věci mezi nimi určitě uschovejte do bezpečnostních beden nebo je připevněte pomocí uzamykatelného mechanismu typu X Safety box. Je skvělý i na nářadí, jež používáte v dílně.

Od brány po kůlnu

Zamykejte bez rozdílu všechny přístupy na pozemek a do nemovitostí. Každý zámek, který musí zloděj překonat, zvyšuje šanci, že si vloupání rozmyslí. Odborníci mluví o tzv. pravidlu deseti minut: když se zloděj nedostane do této doby do objektu, vzdává to. Těchto deset minut k překonání spolehlivě jistí třeba kvalitní cylindrická vložka certifikovaná ve 3. nebo 4. třídě odolnosti.

Maličký domek krášlí mušle na střeše

Tipy a trendy

Pamatujte na to, že dobrý zámek nepatří jen na vchodové dveře, ale i na boční vstupy, branku, vrata. Na ně lze instalovat bezpečnostní závoru nebo petlici doplněnou visacím zámkem a vyslat tak zloději jasný signál. Certifikovanými visacími zámky vybavte i objekty na zahradě.

Foto: Tokoz

Cylindrická vložka Pro 400 je certifikovaná a ve 4. bezpečnostní třídě. Odolá planžetování, bumpingu, odvrtání. Lze ji použít i pro atypické tloušťky dveří

Tipy a rady

  • Zjistěte si, zda obec, kde máte chalupu, nevyužívá k informování občanů některou z aplikací, jako je třeba Munipolis. Můžete tak být neustále v obraze o dění v obci i o pohybu osob.
  • Po zimě nemusejí být zámky v kondici, střídání teplot a mrazy je mohly poškodit. Když budete pořizovat nové, kupte si ty testované do extrémních podmínek. Poznáte je podle ikonek a piktogramů.
  • Myslete na pravidelnou údržbu, zámky promažte speciálním mazivem, předejdete zaseknutí a tvorbě rzi.
Foto: Hornbach

Masivní petlice určená pro použití v exteriéru. Cena 475 Kč

Podceňují se garáže

Zloději se zaměřují na řadové či volně stojící garáže. Jsou obvykle špatně zabezpečené, a přitom v nich často najdou mj. elektrické nářadí, pneumatiky, drahá elektrokola. Garáž proto chraňte, nejlépe kombinací více bezpečnostních prvků: pomůže třeba doplňkový zámek či blokovací zarážka, zabraňující jejich vypáčení. Jako pojistku lze použít také mříže, cenné věci dejte do uzamykatelných boxů.

Nová vrata by měla nabízet alespoň 3. bezpečnostní třídu, jestliže jsou uvnitř cenné předměty, tak třídu RC2. Ta zaručuje vyšší odolnost a základní průlomové zkoušky pro případ pokusu o vloupání.

Ještě o krok dál se posouvají garážová vrata s automatickým otevíráním. V těch je převodovka motorizovaného pohonu konstruována tak, že nemůže dojít k jejich mechanickému vypáčení. Moderní garážová vrata lze napojit i na systém tzv. chytré domácnosti. Smart technologie umí také člověka upozornit, že se v domě či přilehlé garáži děje něco neobvyklého.

Foto: Assa Abloy

Masivní mosazné těleso a povrchová úprava z niklu a chromu zajišťuje zámku FAB 211RS H zvýšenou odolnost proti řezání, stříhání či úderům kladivem a samotná vložka zámku je odolná proti vyhmatání. Cena 1640 Kč

Pozor na děti a zvířata

U vrat, která se zasouvají pod strop, je kvůli volně se pohybujícím dětem či domácím mazlíčkům důležitým bezpečnostním prvkem pojistka proti prasknutí pružin. U vrat s elektrickým pohonem je to zase pojistka motoru. Díky ní se vrata automaticky zastaví a vrátí se do původní polohy, když narazí na překážku.

Foto: Tokoz

Uzamykatelný mechanismus se dá připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu

Anketa

Kontrolujete na chatě či chalupě po zimě pravidelně všechny zámky a další zabezpečovací prvky?
Ano, to je samozřejmost.
20,7 %
Nejenom po zimě. Po každém příjezdu.
50,6 %
Spíš jen občas.
6,9 %
Moc ne.
21,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 87 čtenářů.

Co zloděje zdrží? Kvalitně ochráněná okna, dveře i garáž

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Dveřní zámky, Visací zámky, Vložky do dveří

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám