Hlavní obsah

Maličký domek krášlí mušle na střeše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anglické studio Mutt dokončilo práci na uměleckém ateliéru s výhledem na přístav města Poole v anglickém hrabství Dorset. Stavba nese název The Pottering Shed neboli Bouda určená k relaxaci a odpočinku bez spěchu, a pobyt v ní navozuje pocit, jako byste se ocitli na lodi. Majitelům nabízí prostor, ve kterém se mohou plně soustředit na práci i být v kontaktu s přírodou.

Foto: Archiv studia, Jim Stephenson

Fasádu skromného domku na pobřeží krášlí mušle.

Článek

„Pottering Shed” je uměleckým studiem a nachází se na adrese 75 Lake Drive, Poole na jižním pobřeží Spojeného království.

Menší domek o rozloze třicet metrů čtverečních je navržen tak, abyste se cítili jako v lodi otočené vzhůru nohama.

Stavba vyčnívá ze svahu. Uvnitř tak máte pocit, že jste blízko nad hladinou

Dřevěná konstrukce stojí na betonové desce a vyčnívá z krajiny nad pláží. Samotná budova je orientována tak, že se fyzicky zdá, jako by se nakláněla přes přístav Poole. Tato orientace poskytuje majitelům krásný výhled.

Architektům se povedlo vyzdvihnout výhody pobytu na moři. V domě má člověk pocit, jako by se na moři opravdu nacházel.

Dřevěná konstrukce je natřena vrstvou tekuté pryže. Černá viskózní guma odkazuje na historickou techniku dehtování lodí k hydroizolaci dřevěného trupu. Pod gumou je tkanina, která svou strukturou připomíná rybářskou síť. Sochařská síťovina pod pryží vytváří jemnou texturu po celém povrchu budovy.

Foto: Archiv studia, Jim Stephenson

Architektům se povedlo dobře využít svažitý pozemek.

Klient toužil po prostoru pro psaní, kreslení, tisk, koláže a přál si i vizuální spojení s přístavem.

Jak stavba vznikala

Architekti nejdřív nechali do svažující se stěny útesu odlít betonový základ. Dále zadali výrobu řezané překližkové části. Montáž na místě pak byla rychlá a jednoduchá, kazetové panely dělníci sešroubovali během několika dní.

Na podlahách jsou prkna z recyklovaného dřevěného bednění, zatímco přední dveře s portálovým oknem pocházejí z nedaleké loděnice.

Ocelová okna s centrálním otočným čepem a horizontálním otevíráním se používají k vytvoření plně flexibilního a variabilního větrání a jsou natřena světle modrou barvou.

Foto: Archiv studia

Střešní desky s mušlemi mají vícevrstevnatou strukturu.

Liverpoolské studio Mutt bylo založeno v roce 2017 a věnuje se architektonické a designérské práci různého charakteru. Jeho ambicí je vytvářet radostné projekty, které zlepší každodenní život. Náklady na projekt dosáhly v přepočtu 5,8 milionu korun.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám