Hlavní obsah

Manšestr coby potahový materiál působí skromným a hřejivým dojmem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manšestr je jednou z látek, která je velmi příjemná na dotek. Spolu se sametem je dnes trendy i v oblasti potahových materiálů. Původně šlo spíše o látku určenou na pracovní a volnočasové oděvy, která si ale našla své fandy i mezi velmi movitými lidmi, kteří se snaží nedávat své bohatství tolik na odiv.

Foto: Tom Tailor, Sweetpea & Willow

Manšestr je látka, která je v oblasti módy spojena s pohodlím. Coby potah na sedací nábytek se tak skvěle hodí.

Článek

Ve skutečnosti je manšestr stříhaným sametem, jehož název je odvozen od názvu města Manchester, kde údajně první látky tohoto typu, tak jak je známe, začaly vznikat. Jeho historie je nicméně mnohem delší.

Foto: H.o.c.k, Tom Tailor

Kousky potažené manšestrem působí uměřeným a střídmým dojmem.

Klasický manšestr vzniká z bavlny. V současné době bývá manšestr často napodobován látkami z polyesteru a polyamidu. Ty je možné jednoduše čistit, ale nemají obdobnou patinu jako klasický bavlněný manšestr. Většinou se vyrábějí v Asii.

Foto: Furnicher

Trendem v potahových látkách je samet i manšestr.

Kousky potažené manšestrem se skvěle hodí do industriálních interiérů, ale i do prostor zařízených v hygge stylu. Právě v něm hrají na dotek hřejivé, chlupaté, měkké a hebké materiály rozhodně prim.

Foto: Sweetpea & Willow

Manšestr je látkou, která je spojena se skromností a střídmostí.

Sedací nábytek potažený manšestrem můžete doplnit i manšestrovými polštáři. Ideální je volit barevně podobný odstín.

Útkový samet má drobné proužky, je totiž stříhaný kotoučovými noži tak, že se po směru osnovy vytvářejí proužky z konců nití.

Foto: H.o.c.k, Tom Tailor

Manšestrové polštáře volte v tlumenějších přírodních tónech.

Výhodou manšestru je, že je tvarově stálý a nebude se časem krabatit, může ale místy oslabit vlivem oděru. To se stává zejména u tenkých manšestrových látek s nízkou gramáží.

Pokud máte klasický bavlněný manšestrový potah, tak vězte, že snese praní jen na nižší teploty 30–40 °C. Při praní je vhodné ho obrátit naruby, aby si zachoval svou strukturu i estetické vlastnosti.

Do sametu se letos halí i moderní nábytek, díky němu vypadá luxusněji

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám