Hlavní obsah

Letošní Den architektury připomene tvorbu Aleny Šrámkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přelomu září a října, konkrétně 30. 9. až 6. 10., proběhne festival s názvem Den architektury. Speciální programovou sekci bude letos věnovat tvorbě architektky Aleny Šrámkové, na jejíž odkaz by česká architektonická scéna neměla zapomenout. Tématem bude i ekologický přístup k architektuře. Mottem tohoto ročníku je totiž heslo „Nebourej, transformuj“.

Foto: Archiv festivalu Den architektury

O akci je každoročně velký zájem. Letos se návštěvníci budou moci podívat i do budovy Telegraph Olomouc od Ječmen Studia, Lukáše Blažka a spoluautorů Evy Blažkové a Vojtěcha Jemelky.

Článek

Nejrozsáhlejší festival o architektuře u nás letos zamíří do stovky měst a obcí v Česku i na Slovensku a nabídne na 300 zdarma přístupných exkurzí do běžně nepřístupných budov, komentovaných procházek, přednášek, workshopů i akcí pro děti.

Festival vzdá poctu letos zemřelé české architektce Aleně Šrámkové, která je označována za první dámu české poválečné architektury.

Připomeňme si dílo české architektky Aleny Šrámkové

Tipy a trendy

V Praze festival povede architektonické procházky po jejích realizacích v centru města i na sídlišti Lužiny a blíž představí například Novou budovu Fakulty architektury ČVUT nebo přestavbu ateliéru Věry a Vladimíra Janouškových, nabídne prohlídku Vily v Černošicích, meteorologické stanice v Maškově u Chebu nebo procházku kolem Tyršova mostu v Přerově.

Podívejte se v rámci festivalu Open House Praha do krypty či paty věže kostela Nejsvětějšího Srdce Páně

Bydlení

Speciální program povede i po stavbách Josipa Plečnika

Další výraznou festivalovou sekcí je pocta architektovi Josipu Plečnikovi, od jehož narození uplynulo v letošním roce sto padesát let. Zájemci si budou moci prohlédnout jeho slavné pražské realizace včetně kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad, který je součástí seznamu památek UNESCO.

Festival tak bude opravdu světový. Den architektury se ostatně tradičně koná u příležitosti Světového dne architektury, který připadá na první pondělí v říjnu.

Akce nabídne i inspiraci k rekonstrukcím

Festival představí řadu architektonických skvostů i zapomenutých staveb a domů, které znovu ožily díky rekonstrukcím. Velkým tématem letošního ročníku je totiž zmíněná ekologická a ekonomická stránka architektury.

O pozornost hostů se tak bude ucházet například proměna továrny na kulturní centrum, studentské menzy v galerii, sídlištní školky na moderní jazykovou školu, paneláku v moderní bydlení nebo rekonstrukce historických budov, do kterých se podařilo citlivě vnést prvky moderní architektury.

FOTO: Letní sezonu na Pražském hradě zahájila výstava k výročí Plečnika

Kultura

„Jednou z cest k udržitelnosti jsou pro nás i renovace staveb a odklon od bourání odkazu 20. století. Napříč republikou jsme svědky mazání paměti tohoto období, jejíž nahrazování nepřináší větší hodnotu. Jsme přesvědčeni o tom, že kvalitní rekonstrukce či revitalizace mohou být větším přínosem nejen pro investora, ale i pro veřejnost,“ sdělila Marcela Stenbachová, zakladatelka a ředitelka Dne architektury.

Festival se koná v době od 30. 9. do 6. 10. 2022, nejvíce akcí se uskuteční o víkendu 1. až 2. října. Vstup na akci je zdarma, některé přednášky, akce a prohlídky je ale třeba rezervovat. Rezervace budou zahájeny 21. 9. 2022.

Hlavním dějištěm festivalu bude Praha, bohatý program ale nabízí i Brno, Ostrava, Opava, Zlín, Olomouc a další města. Pořadatelem je spolek Kruh ve spolupráci s lokálními organizacemi a iniciativami.

Reklama

Související články

Německý Mnichov je jako mísa plná lahůdek

Hned po Berlínu druhé německé město, které Češi navštěvují nejčastěji. Důvodem není jen to, že právě Mnichov je tranzitním městem během cest na dovolenou....

Výběr článků

Načítám