Hlavní obsah

Letošní Den architektury připomene tvorbu Aleny Šrámkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přelomu září a října, konkrétně 30. 9. až 6. 10., proběhne festival s názvem Den architektury. Speciální programovou sekci bude letos věnovat tvorbě architektky Aleny Šrámkové, na jejíž odkaz by česká architektonická scéna neměla zapomenout. Tématem bude i ekologický přístup k architektuře. Mottem tohoto ročníku je totiž heslo „Nebourej, transformuj“.

Foto: Archiv festivalu Den architektury

O akci je každoročně velký zájem. Letos se návštěvníci budou moci podívat i do budovy Telegraph Olomouc od Ječmen Studia, Lukáše Blažka a spoluautorů Evy Blažkové a Vojtěcha Jemelky.

Článek

Nejrozsáhlejší festival o architektuře u nás letos zamíří do stovky měst a obcí v Česku i na Slovensku a nabídne na 300 zdarma přístupných exkurzí do běžně nepřístupných budov, komentovaných procházek, přednášek, workshopů i akcí pro děti.

Festival vzdá poctu letos zemřelé české architektce Aleně Šrámkové, která je označována za první dámu české poválečné architektury.

Připomeňme si dílo české architektky Aleny Šrámkové

Tipy a trendy

V Praze festival povede architektonické procházky po jejích realizacích v centru města i na sídlišti Lužiny a blíž představí například Novou budovu Fakulty architektury ČVUT nebo přestavbu ateliéru Věry a Vladimíra Janouškových, nabídne prohlídku Vily v Černošicích, meteorologické stanice v Maškově u Chebu nebo procházku kolem Tyršova mostu v Přerově.

Podívejte se v rámci festivalu Open House Praha do krypty či paty věže kostela Nejsvětějšího Srdce Páně

Bydlení

Speciální program povede i po stavbách Josipa Plečnika

Další výraznou festivalovou sekcí je pocta architektovi Josipu Plečnikovi, od jehož narození uplynulo v letošním roce sto padesát let. Zájemci si budou moci prohlédnout jeho slavné pražské realizace včetně kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad, který je součástí seznamu památek UNESCO.

Festival tak bude opravdu světový. Den architektury se ostatně tradičně koná u příležitosti Světového dne architektury, který připadá na první pondělí v říjnu.

Akce nabídne i inspiraci k rekonstrukcím

Festival představí řadu architektonických skvostů i zapomenutých staveb a domů, které znovu ožily díky rekonstrukcím. Velkým tématem letošního ročníku je totiž zmíněná ekologická a ekonomická stránka architektury.

O pozornost hostů se tak bude ucházet například proměna továrny na kulturní centrum, studentské menzy v galerii, sídlištní školky na moderní jazykovou školu, paneláku v moderní bydlení nebo rekonstrukce historických budov, do kterých se podařilo citlivě vnést prvky moderní architektury.

FOTO: Letní sezonu na Pražském hradě zahájila výstava k výročí Plečnika

Kultura

„Jednou z cest k udržitelnosti jsou pro nás i renovace staveb a odklon od bourání odkazu 20. století. Napříč republikou jsme svědky mazání paměti tohoto období, jejíž nahrazování nepřináší větší hodnotu. Jsme přesvědčeni o tom, že kvalitní rekonstrukce či revitalizace mohou být větším přínosem nejen pro investora, ale i pro veřejnost,“ sdělila Marcela Stenbachová, zakladatelka a ředitelka Dne architektury.

Festival se koná v době od 30. 9. do 6. 10. 2022, nejvíce akcí se uskuteční o víkendu 1. až 2. října. Vstup na akci je zdarma, některé přednášky, akce a prohlídky je ale třeba rezervovat. Rezervace budou zahájeny 21. 9. 2022.

Hlavním dějištěm festivalu bude Praha, bohatý program ale nabízí i Brno, Ostrava, Opava, Zlín, Olomouc a další města. Pořadatelem je spolek Kruh ve spolupráci s lokálními organizacemi a iniciativami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám