Hlavní obsah

Podívejte se v rámci festivalu Open House Praha do krypty či paty věže kostela Nejsvětějšího Srdce Páně

Praha

Festival městské architektury Open House Praha vstupuje do 8. ročníku a letos zdarma zpřístupní stovku běžně uzavřených budov a objektů veřejnosti. Novinky navštívily Plečnikův kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na Jiřího z Poděbrad, kde si kromě běžně přístupných prostor mohou návštěvníci prohlédnout i kryptu a patu věže kostela.

Podívejte se v rámci festivalu Open House Praha do krypty či paty věže kostela Nejsvětějšího Srdce Páně Video: Novinky

 
Článek

Festival Open House Praha o víkendu 21. a 22. května zpřístupní více než sto běžně uzavřených architektonických objektů veřejnosti. Mezi nimi nebudou chybět ani krypta a pata věže kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech, do kterého zve návštěvníky farář Jan Houkal.

Kostelní loď je návštěvníkům přístupná po celý rok. „Ale dva prostory, které budete moci navštívit navíc, jsou krypta a pata věže,“ láká Jan Houkal s upozorněním, že návštěvníci nebudou moci vystoupat až do věže samotné, protože rampy vedoucí k hodinám nesnesou tak velký nápor. I tak ale návštěva stojí za to.

Vltavská filharmonie je pro mě životní výzva, říká vítěz architektonické soutěže Bjarke Ingels

Tipy a trendy

Farář doporučuje prohlédnout si také sochu vzkříšeného Krista a jeho srdce nebo nový oltář od Josefa Pleskota a Norberta Schmidta.

Při prohlídce je podle faráře důležité si uvědomit, jak kostel architekt Jože Plečnik, od jehož narození uplynulo letos sto padesát let, zamýšlel. Inspiroval se starokřesťanskou architekturou, pro kterou je typické splynutí lodi a presbytáře do jednoho prostoru nebo použití symbolických prvků.

Foto: Novinky

Návštěvníci budou moci zhlédnout kryptu kostela.

„Zkrátka a dobře chtěl vytvořit kostel, který bude starokřesťanskou architekturou inspirován, ale přitom nebude nějakou její romantickou napodobeninou. A zároveň bude kostelem pro moderního člověka své doby,“ vysvětluje farář Houkal a dodává, že se to podle něj Plečnikovi podařilo.

Mluvčí festivalu Open House Praha Michaela Pánková zve návštěvníky i do okrajových částí Prahy. „Například na Zbraslav, kde si mohou udělat krásný výlet a podívat se hned do tří objektů. Mimo jiné do klubovny, bývalé prádelny Husova sboru nebo zvonařství,“ doporučuje mluvčí. Za návštěvu podle ní stojí také technologické centrum UMPRUM v Mikulandské ulici, kde se o víkendu otevře LEGO dílna.

Renovace století: V Průmyslovém paláci zachraňují historické vitráže

Domácí

Jinak nepřístupné prostory mohou návštěvníci v rámci festivalu Open House Praha navštívit tento víkend 21. a 22. května zpravidla od 10 do 18 hodin. Otevírací doba ale může mít výjimky, proto pořadatelé doporučují navštívit web festivalu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám