Hlavní obsah

Křesla, pohovky a lavice pro dokonalý relax v zahradě

Kdo se na zahradě rád v klidu kochá pohledem na záhony, květiny a zeleň, vsadí na venkovní nábytek. Vybírat lze kousky z umělého ratanu, přírodního dřeva i odolného kovu.

Foto: Astoreo

Jde to i jednoduše: sezení na trávě vyřešíme polštáři, piknikovými a plážovými dekami a jednoduchými skládacími lehátky s dřevěnou konstrukcí.

Článek

Zahradní vybavení většinou zůstává venku po celou sezonu, proto by se mělo bez újmy utkat se slunečními paprsky, s vlhkostí, deštěm a kroupami, ale i s běžným větrem.

„Oblíbeným materiálem je umělý ratan, který zákazníci oceňují pro vysokou odolnost vůči počasí a širokou nabídku různých dekorů,“ říká Andrea Štěpánová ze společnosti Asko - Nábytek.

Ratanový nábytek je poměrně lehký, takže snese i bytelnou kovovou konstrukci, která mu dodává stabilitu na jakémkoli povrchu.

V případě dřevěné kostry vsadíme na velmi trvanlivý druh dřeva, který si poradí s vlhkostí od země. Při výběru dbáme na hustotu a pružnost výpletu, rozhoduje i garantovaná životnost, někdy až deset let.

Kovový a dřevěný nábytek

Kov je houževnatý materiál, v případě zahradního nábytku jde nejčastěji o povrchově upravený hliník, jenž posezení propůjčuje vizuální lehkost a snadnou manipulaci.

S výpletem z umělé tkaniny působí subtilně, bývá stohovatelný, takže se uplatní i na balkonech a menších terasách.

Slunečník může sloužit i jako stolek nebo večerní dekorativní osvětlení

Tipy a trendy

Milovníci přírody volí dřevo. Atraktivní jsou teak, bambus, čínský dub, tropická akácie, eukalyptus. V našich podmínkách se spolehneme třeba na švestku, ořešák, buk, dub a jiné tvrdé dřeviny. Ačkoliv je nutné dřevěný nábytek pravidelně ošetřovat, má své osobité kouzlo a je příjemný na dotyk.

„Kvalitně naimpregnované a lakované dřevěné kousky vám poslouží dlouhé roky. Dřevěný nábytek krásně vynikne hlavně v rustikálně pojaté zahradě s bujnou zelení nebo pod korunami stromů,“ dává tip Magda Jandová ze společnosti Astoreo.

Foto: Astoreo

Sada dvou lavic a skládacího stolu Bravo je z impregnovaného borovicového dřeva s lakem v barvě dubu, podnože jsou kovové. Cena 8699 Kč

Kov a dřevo jsou skvělými parťáky. Praktickou kombinaci tvoří ocelovo-hliníkové profily v konstrukci a dřevěný sedák a opěrák.

Elegantní variantou jsou zdobné kovové židle s dřevěnými područkami. To vše samozřejmě doplněné polštáři a měkkými podsedáky.

Lavice a různá křesílka

Když je krásné počasí, rádi popíjíme kávu, čaj nebo prosecco venku a spočineme v komfortním křesílku.

U křesel jsou trendem spíše oválné tvary a pružné umělé výplety v různých barvách. V závěsné variantě s měkoučkými polštáři se můžeme i zhoupnout.

Připravte se na lenošení na zahradě

Tipy a trendy

Otočný a polohovatelný slunečník je fajn, v posledních letech však roste poptávka po krytém posezení v otevřených altánech. Vyloženě relaxační jsou houpací lavice s vlastní stříškou, na nichž si můžeme i zdřímnout.

Prostor ušetří lavice s integrovaným stolkem, ve variantě pro děti pak s pískovištěm. Stranou nezůstávají ani polohovatelná lehátka, která oceníme během opalování u bazénu či přírodního jezírka.

Je dobré vědět
Sezení situujeme do klidnějšího prostranství v závětří.
Majitelé teras či balkonů ocení paraván, díky kterému získají soukromí.
Před slunečními paprsky poskytnou vlídný stín polohovatelný slunečník, látková plachta i textilní altán.
Kovové spojovací prvky dřevěného nábytku musí mít antikorozní úpravu.
Podsedáky nenecháváme vlhnout, před deštěm je vždy schováme.

Anketa

Na čem na zahradě nejraději odpočíváte?
V křesílku
30,6 %
Na lehátku
37,3 %
Na houpačce
21,1 %
Jinak
11 %
Celkem hlasovalo 493 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Český zahradní nábytek má co nabídnout

Jedinečný design, nadčasovost, funkčnost a výhradně české zpracování od návrhu až po vlastní realizaci. To je nábytek určený na zahradu, do parku a dalších...

Užijte si siestu pod širým nebem

Zdřímnout si po obědě, dopřát si chvilku klidu s knížkou či při poslechu hudby můžeme v teplých měsících na terase, balkonu nebo přímo v zahradě mezi stromy.

Výběr článků

Načítám