Hlavní obsah

Krbová kamna sníží výdaje za topení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou krásná a praktická. Vykouzlí útulnou atmosféru a vytopí spolehlivě celý dům. Krbová či kachlová kamna se hodí na rychlé roztopení do víkendového zázemí nebo na stabilní rozvod tepla v rodinném domu. Slouží po celou topnou sezonu jako hlavní či doplňkový zdroj tepla.

Foto: Bauhaus

Krbová kamna Harmonie mají minimalistický vzhled, provedení v černé barvě. Díky jedinečné konstrukci lze oheň pozorovat přes sklo ze tří stran

Článek

Spokojenost s kamny se odvíjí od správného výběru. Důležité je spočítat výkon, jejž by měla mít s ohledem na velikost vytápěného objektu. Výkon krbových kamen určených na chalupu může být až o 50 % vyšší než u těch do rodinného domu, protože se počítá s tím, že po příjezdu potřebujeme místnost rychle vyhřát. Obecně se uvádí, že v běžných rodinných domech postačí 1 kW výkonu na prostor o velikosti 10 m2 při výšce stropu 2,5 m.

Co dělat pro spokojenost?

Velikost, vzhled, tvar a umístění v interiéru, to vše rozhoduje o výběru kamen. V interiéru mají dominantní postavení, vyhřívají prostor a umožňují pohled do ohně.

Zvolené místo pro kamna musí být samozřejmě bezpečné: mají stát na nehořlavé podložce. Odborníci zdůrazňují i vzdálenost od komína a rovněž výběr zohlednit podle rozměru kouřovodu. Ten musí být napojený na stejný průměr komínu: většinou je to 120 mm, 130 mm nebo 150 mm. Menší průměr komínu způsobuje nedostatečný tah.

Kvalitní výkon kamen ovlivní i výběr tuhého paliva. Klasikou je praskající dřevo, dostatečně vyschlé, s vlhkostí do 20 %. Zjistíme to podle vlhkoměru, skvělé je tvrdé dřevo – jako buk, dub, jasan, javor či bříza.

3+1 tip, jak ušetřit za energie v zimě

Jak na to

Montáž krbových kamen raději přenechte odborníkům, je důležité je správně připojit na kouřovod. U krbových kamen s teplotním výměníkem to ani jinak nelze. Alespoň jednou ročně je dobré vyčistit samotná krbová kamna, výrazně tak prodloužíte jejich životnost.

Od podzimu do jara

Správně vypočítaný výkon kamen je základ, ale komfort provozu je též podstatný. Určitě oceníte, když se vyhnete neustálému přikládání a vybírání popela. Tomu výrazně pomůže adekvátní objem přikládacího prostoru a popelníku.

Uživatelský komfort zvýší i automatické čištění výměníku, pohyblivý rošt, dlouhá doba hoření a výborná regulace výkonu.

U krbových kamen jsou také zásadními faktory druhy paliv, která jsou kamna schopna spalovat. Kusové dříví totiž není tím jediným, co zažehne plamen. Lze využít i dřevěné či uhelné brikety, uhlí nebo pelety.

Obytný kontejner na břehu rybníka nabízí pohodlné a soběstačné bydlení i romantiku

Tipy a trendy

Pro správné hoření je nutný dostatečný přívod vzduchu. Kyslík je přiváděn do kamen většinou z vytápěné místnosti, proto je nutné ji pravidelně větrat a vyměnit vzduch za nový. Zvláště v dobře izolovaných nízkoenergetických a pasivních domech je důležité využít centrální přívod vzduchu. Krbovým kamnům je dodáván vzduch přímo zvenku nebo ze sklepa, a nedochází tak ke zhoršování kvality vzduchu v dané místnosti.

Kdy a kde to začalo?

Kachle a kamna je dokonalé spojení. První keramické dlaždice používali již Egypťané. Nejdříve to byly sluncem vysušené či pálené desky, na kterých byla nanesena glazura v modré barvě. Následně se díky arabské expanzi přenesl tento materiál do Evropy, zejména Itálie. Tam vznikly výrobny ve Florencii, Sieně, Faenze. Zajímavý je i turecký Iznik, který je známý dlaždicemi s průhlednou bílou glazurou a modrými ornamenty.

Rady a tipy

Má-li krbová vložka vyšší tepelný výkon, než je třeba, může časem docházet k dehtování, kouření a zbytečnému znečištění skla.

Je-li výkon kamen nižší než potřebný, pak kromě diskomfortu vzniklého v důsledku nedostatečně vytopeného prostoru dochází k přetápění krbových těles na maximum, a tedy jejich možnému poškození.

Pozor na levné krby! Zdánlivě příznivá cena bývá na úkor účinnosti, doby hoření a kvality použitého materiálu.

Přejete si topidlo pro trvalý provoz, které dokáže optimálně rozložit teplo po celém domě? Volte systém s výměníkem.

Kachlová krbová kamna nabízejí výhodu v akumulaci tepla v keramických obkladech. I po vyhasnutí ohně předávají teplo dál.

Anketa

Díváte se rádi na oheň v krbových kamnech?
Ano, je to stokrát lepší než televize.
83,9 %
Občas ano.
11,4 %
Nevím. Nad tím jsem nikdy nepřemýšlel/a.
1,2 %
Nijak zvlášť.
1,4 %
Ne.
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2149 čtenářů.

Zdařilá rekonstrukce domu po babičce probíhala podle vlastního tempa majitelky

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám