Hlavní obsah

3+1 tip, jak ušetřit za energie v zimě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Topná sezona sice začala oficiálně již 1. září, mnozí ale až nyní začínají uvažovat o tom, že by měli otočit kohoutkem svého radiátoru a začít topit. Připomeňme si základní pravidla, jak se v zimě chovat, abychom zbytečně neutráceli peníze za energie.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

V bytovém domě na rozdíl od rodinného domu běžným obyvatelům obvykle odpadá povinnost dělat revizi komínů a kotlů. O to se stará společenství vlastníku jednotek nebo představenstvo bytového družstva. Přesto se vyplatí některé věci zkontrolovat. Pokud jste tak ještě neučinili, ověřte funkčnost termostatických hlavic a těsnost radiátorů.

„Většinou postačí běžná kontrola, zda neuniká voda a topení těsní. Nejčastějším problémem je, že topení netopí po celé své ploše. Jednou z příčin může být vzduch v trubkách. Ten může způsobit citelné tepelné ztráty, je tedy nutné uvolnit ventil a vypustit přebytečný vzduch, dokud nezačne téct voda. To je znamení, že topení je odvzdušněno a jeho funkčnost by se měla obnovit,“ radí mluvčí společnosti Ekospol Filip Sušanka a dodává, že mezi obecné rady, jak neprotopit zbytečně moc, je udržovat topení čisté, nezakrývat ho a neumisťovat před něj nábytek. „Častou chybou jsou dlouhé závěsy, které překrývají topení a zadržují teplo,“ upozorňuje.

1. Nevypínejte je úplně, temperujte

Ve starších, nezateplených domech je potřeba nevypínat před odchodem z domova topení úplně. Vypnutí topení nepomáhá úspoře energie, jak si lidé někdy představují. Nezateplené zdi během osmi a více hodin netopení prochladnou a vytopení takto vychladlého bytu na požadovanou teplotu pak stojí více energie, než kolik by se spotřebovalo na tzv. temperování, tj. topení na nižší teplotu po celou dobu nepřítomnosti.

2. Větrejte rychle a účinně

Zbytečné energetické náklady představuje také nesprávný způsob větrání. Nevětrat v zimě zcela není dost dobře možné, to je zřejmé. Na druhé straně ponechávat celé dny a noci okna otevřená na ventilaci nebo třeba jen mikroventilaci také nelze. V zimě proto platí pro větrání pravidlo „krátce, ale účinně“. Znamená to otevřít okna nejlépe v několika místnostech najednou a vytvořit průvan. Takto větráme pár minut, aby se stihl vyměnit vzduch ve všech místnostech. Poté okna zase zavřeme. Během pár minut se sice do interiéru nahrne čistý, ale studený vzduch, stěny místností se ale ochladit nestihnou.

Pomoci mohou také energeticky šetrné technologie, jako je například řízené větrání s rekuperací tepla. „Vzduchotechnická jednotka s rekuperací se stará o průběžnou výměnu vzduchu. V interiérech je tudíž neustále čerstvý vzduch, a to bez nutnosti větrat okny. Tím pochopitelně snižujete náklady na vytápění,“ vysvětluje Petr Valeš z JRD s tím, že obecně větrání v interiérech způsobuje zhruba polovinu tepelných ztrát.

3. Zkontrolujte těsnění oken

Teprve chladné dny pomohou také odhalit, jak jsou na tom s těsností či netěsností okenní či dveřní rámy. Závany chladného vzduchu táhnoucí se eventuálními škvírami jsou nyní již dostatečně citelné, aby je bylo možné snadno odhalit. Pokud zjistíte, že rám dobře netěsní, je potřeba problém co nejrychleji vyřešit. Posloužit vám mohou samolepicí izolační pásky nebo těsnicí dveřní kartáče, které seženete v hobbymarketu za pár korun. Právě tak může pomoci i seřízení oken.

Co umí chytré radiátory

S úsporou nákladů na energie mohou v současnosti pomoci i samotné radiátory. Některé jsou na to totiž už dostatečně „chytré“ a tato tzv. „chytrost“ nespočívá zdaleka jen v možnosti ovládání prostřednictvím mobilního zařízení. Pokud je například zapomenete vypnout po dobu, co větráte otevřeným oknem, vypnou se díky čidlům monitorujícím teplotu v okolí samy. A po uzavření okna se samy opět zapnou.

Některé modely radiátorů navíc disponují i adaptabilní funkcí. „Jedná se o inteligentní systém, který se přizpůsobuje zvykům obyvatelů interiéru. Díky integrovanému pohybovému čidlu radiátor navíc dokáže detekovat přítomnost osob v místnosti. To v praxi znamená, že pokud se v daném prostoru nikdo nenachází, radiátor automaticky sníží teplotu – přepne se do ekonomického provozu,“ říká Miroslav Váša ze společnosti Zehnder.

Pár ušetřených tisíc na fotovoltaice za riziko požáru a neštěstí nestojí. Takto má její instalace vypadat

Jak na to

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám