Hlavní obsah

Korek baví, hřeje a tlumí hluk

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korek je ryze přírodní materiál – pružný, měkký, navíc odpuzuje prach a nedá šanci plísním ani bakteriím. Nejčastěji se používá k obkladům stěn a jako podlahová krytina do všech místností.

Foto: KOREK JELÍNEK

Povrchové dekory z ručně dýhovaného korku představují exkluzivní a pokrokovou kombinaci barev a struktury. Plovoucí podlaha Jeans z řady Bloom. Cena 1561 Kč/m2.

Článek

Struktura korku umí imitovat mramor, přírodní kámen, keramiku a žíhání v téměř 20 barevných odstínech. Korkové čtverce různé barvy lze pokládat jako šachovnici i originální obrazce. Ve své přírodní podobě se korek drží odstínů hnědé, a rozumí si tak s venkovsky laděným stylem.

Foto: LIKOR

Nejpřirozenější je korek v hnědých odstínech. Klasická Aldeia bez úpravy stojí 1559 Kč/m2.

Proč volíme korek

Korková podlaha hřeje, je pružná a měkká, příjemná chodidlu a šetrná ke kloubům. K plusům patří zvuková a tepelná izolace. Korková krytina zvýší teplotu v místnosti o 1,5 °C. Hodí se i pro teplovodní a elektrické podlahové vytápění.

Foto: LIKOR

Imitace mramoru je dokonalá, na rozdíl od klasického kamene ale korek hřeje. Lakovaná plovoucí podlaha Identity Moonlight za 1044 Kč/m2.

Korkovou podlahu ošetřenou dvousložkovým lakem nenaruší voda z vany či umyvadla, olejová úprava vodu přímo odpuzuje. Tzv. tvarová paměť materiálu umožňuje, že se po stlačení vrací do původní podoby. Přesto pod nohy těžkého nábytku dáme ochrannou podložku.

Foto: KOREK JELÍNEK

Korková krytina je vhodná do kuchyně, protože její povrch nesákne vodu. Plovoucí podlaha Champagner White z řady Ambient se hodí pro teplovodní i elektrické podlahové vytápění. Cena 996 Kč/m2.

Korkové povrchy jsou antistatické – odpuzují prach. Nepřitahují plísně, roztoče ani bakterie, jsou vhodné i pro alergiky. Korek si ví rady s vlhkostí, je vhodný na obklady do kuchyně, koupelny. V případě prostírání snese vysokou teplotu.

Vybíráme korkovou podlahu

Při výběru typu korkové podlahy se řídíme stavem podkladu, na který ji položíme. Nerovný povrch, staré PVC vyrovná plovoucí korková podlaha, na suchý rovný povrch bez trhlin můžeme bez obav lepit korkové dlaždice.

Foto: KOREK JELÍNEK

Krytina Cork Mosaic se vytváří položením mozaiky z korkových koleček a přelakováním. Je určena zejména do saun a koupelen.

Desky korkové plovoucí podlahy se spojují zámkovým spojem. Desky jsou složeny ze tří vrstev: podkladní vrstva je z měkkého korku (většinou v tloušťce 1,8 až 2 mm), nosné jádro je z dřevotřískové desky o vysoké hustotě (HDF) odolné vůči vlhkosti, a pohledová povrchová nášlapná vrstva je ošetřená třemi vrstvami kvalitního UV laku odolného proti oděru.

Foto: LIKOR

S barveným korkem se dají vytvořit různobarevné šachovnice. Krytina Colorcork Amazonas 5P+6P stojí 881 Kč/m2.

Čtvercové dlaždice se k podkladu lepí kontaktními lepidly. Jejich spodní základní vrstvu tvoří aglomerovaný korek, zajišťující odolnost a vysokou rozměrovou stálost dlaždic. Vrchní vrstvu tvoří dekorační dýha.

Pečujeme o korek

Korek je přírodní materiál a tudíž mění stářím a slunečním svitem svůj odstín. Zatímco většina dřev časem tmavne, korek má tendenci k zesvětlení. Barevné odstíny jsou ale přirozené a při správné péči vydrží desítky let. K běžnému čištění sice stačí vlhký mop, ovšem o korek raději pečujeme podle pokynů výrobce – čističe se liší podle druhu povrchové úpravy.

Na korkovou podlahu upravenou oleji na přírodní bázi stačí olej aplikovat 1–2x do roka. Plně ho využijeme na cestičkách k postelím, ke stolu, pohovce a při lokální renovaci. Olejový povrch musíme ale častěji stírat.

Foto: LIKOR

Korku neublíží ani podpatky, je natolik elastický, že se prohlubeň zakrátko sama vyrovná.

Lak na vodní bázi chrání podlahu před prošlapáním. Pokud mění lesk, odírá se, podlahu přelakujeme. Lakovanou korkovou podlahu ošetřujeme přípravkem s obsahem vosků, který doporučí výrobce. Před jejich aplikací odmastíme podlahu vodou s 1% podílem saponátu.

Podlahy s keramickým lakem se již nemusejí lakovat. Jestliže je přece jen nutné lak obnovit, svěříme to profesionálům.

Drobnou nehodu zvládneme sami

Vyhloubí-li se pod zátěží na povrchu korku důlek nebo dojde k vytržení části hmoty, pomůžeme si sami: vezmeme nevyužitou korkovou dlaždici (nemáme-li ji, poslouží i zátky, kousek korkové nástěnky) stejného odstínu a obrousíme ji hrubším smirkovým papírem nebo pilníkem tak, abychom získali nadrolený korek. Smícháme ho s polyuretanovým tmelem, povrch jím zarovnáme a necháme zaschnout. Ztvrdnutý povrch jemně zbrousíme.

Foto: KOREK JELÍNEK

Korkový obklad na stěně tlumí hluk, zároveň poslouží jako nástěnka.

V případě korkové podlahy bez povrchové úpravy namočíme houbičku nebo savý hadřík do barviva na vodní bázi, povrch houbičkou ošetříme, po zaschnutí naneseme vrstvy uretanu (lak na bázi vody). Odstíny u barveného korku zůstávají i po čase stejné, pokud je chrání vrstva laku.

Fakta o korku

Korek pochází z kůry korkového dubu, který hojně roste ve Francii, Itálii, Portugalsku, Španělsku, Tunisku a v Alžírsku.

Foto: KOREK JELÍNEK

Kůra se z korkových dubů odlupuje bez poškození dřeviny. Odlupováním se kůra zkvalitňuje. Poprvé je sloupávána, když je stromu asi 20 let. Poté se odlupuje každých devět let. Kůra je plně kvalitní až po třetí sklizni.

Největšími producenty korku jsou Španělsko a Portugalsko. Portugalsko, kde roste 30 % všech korkových dubů, zajišťuje více než 55 % světové produkce korku.

Reklama

Související témata:

Související články

Horská chalupa v moderním pojetí

„Nejdůležitější vlastností skutečného profesionála v našem oboru je cit pro prostor a vzájemné proporce použitých prvků. Předpokladem zmíněných schopností je...

Výběr článků

Načítám