Hlavní obsah

Koncertní hala není z některých úhlů vůbec vidět. Ani když stojíte přímo před ní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínáte si, jakou událostí byla architektonická soutěž na podobu pražské Vltavské filharmonie? Důležité bylo, aby hezky zapadla do koloritu pražských Bubnů, aby se vyjímala nad Vltavou atd. Architekti z italského studia Giò Forma se vydali očividně jiným směrem, když do pouštního prostředí v arabské oblasti Al-'Ula navrhli koncertní halu, která z některých úhlů není vůbec vidět. Má totiž tvar krychle, kterou beze zbytku pokrývají zrcadla. Její jméno zní Maraya.

Koncertní hala Maraya v Saúdské Arábii je největší zrcadlovou budovou na světě.Video: Newsflare, AP

 
Článek

Koncertní hala v Saúdské Arábii, v oblasti Al-'Ula, se pyšní trochu nečekaným prvenstvím na celém světě. Kdo by čekal, že se její rekord bude týkat například akustiky nebo kapacity hlavního sálu, velice by se podivil. Tato koncertní síň je totiž největší budovou na světě, jež je celá pokryta zrcadly. Málokoho tak jistě překvapí, že její název Maraya lze do češtiny přeložit jako „Zrcadla“.

I na tuto stavbu byla samozřejmě vypsána architektonická soutěž. Arabskou Královskou komisi pro oblast Al-'Ula tehdy nadchla právě myšlenka nepřidávat do místa s bohatou historií, jedinečnou přírodní scenérii a nedalekými památkami z období Nabatejců (4. st. př. n. l.) další prvek, ale s pokorou zrcadlit jen své okolí. „Když něco stavíte na krásném místě, co uděláte? Nemůžete konkurovat – pojďme tedy vylepšit krajinu,“ řekl webovému magazínu ArchiExpo Alberto Bounous, ředitel rozvoje Královské komise pro Al-'Ula, jež pověřila návrhem projektu milánské studio Giò Forma.

Zadáním bylo navrhnout komplex schopný hostit koncerty a další kulturní akce v oblasti obrovské archeologické a scénické hodnoty. „Přemýšleli jsme, jak vytvořit vztah mezi stavbou a existujícím okolím co nejuctivějším způsobem. Maraya je víceúčelové divadelní, zábavní a konferenční místo. Má jedinečné a nevídané jeviště o rozměrech 40 x 15 m, s obřím výsuvným oknem o ploše více než 800 m2, které se otevírá do okolní přírody, což umožňuje představení přímo na úrovni pouště, kde může obrovský počet účinkujících vystupovat v jedinečném scénáři jak uvnitř, tak venku. Samo jeviště tak propojuje krajinu a zábavu,“ popisují své dílo italští architekti.

Stavba má půdorys 100 × 100 metrů a zrcadla na jejím plášti pokrývají plochu 9740 m2, díky čemuž je zaznamenána i v Guinnessově knize rekordů.

Vltavská filharmonie je pro mě životní výzva, říká vítěz architektonické soutěže Bjarke Ingels

Tipy a trendy

Se zrcadly to nebylo vůbec jednoduché

Právě se zrcadly to zpočátku ale vůbec nebylo snadné. Když stavební dělníci vztyčili ocelovou kostru budovy, bylo třeba ji opláštit. První pokus nevyšel nejlépe a firma, která se úkolu ujala jako první, od projektu posléze odstoupila. „Exteriér byl zahalen do něčeho, co lze popsat pouze jako obří plechy odrážející zdeformovanou a vrásčitou verzi okolí,“ popisuje na svém webu americká společnost Guardian Glass, která nakonec zrcadla do náročných pouštních podmínek vyvinula a budovu jimi obložila.

„Opláštit koncertní sál s 500 místy uprostřed rozlehlé pouště obřími zrcadly byla sama o sobě obrovská technická a logistická hádanka,“ pokračují výrobci.

Není náhodou, že se developeři po celém světě snaží zrcadlovým plochám na svých stavbách pokud možno vyhnout. Odolnost běžných zrcadel v exteriéru není největší. Životnost zrcadel zkracuje vlhkost, ultrafialové i infračervené záření a intenzivní sluneční svit obecně. Zrcadla venku proto rychle korodují, ztrácejí barvu i tvar.

Aby se všem uvedeným rizikům vyhnuli, zvolili Američané jako základ pro zrcadlové panely měď a zrcadla vyrobená z předem přesně nařezaných tabulí tvrzeného skla opatřili ochranným povrchem.

Za největší zázrak ovšem mnozí považují čas, za který byla společnost schopná zrcadla vyvinout a vyrobit. Měla k tomu jen tři měsíce. Zakázku totiž vysoutěžila na podzim roku 2018 a už v prosinci v zemi začínala koncertní sezona. Do té doby hala měla mít svůj zrcadlový plášť ušitý, aby stihla včas otevřít pro první umělce a jejich publikum.

Anketa

Líbí se vám nápad učinit stavbu uprostřed pouštní krajiny neviditelnou?
Ano, je to zajímavé.
84 %
Docela ano...
2,9 %
Spíš moc ne.
5,2 %
Ne. Ani trochu.
7,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1972 čtenářů.

Nová muzejní budova připomíná zrcadlový kotlík. Slouží k uchovávání vzácných děl

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Al-'Ula
Koncertní hala Maraya
Giò Forma

Výběr článků

Načítám