Hlavní obsah

Karviná zachraňuje zámecké konírny. Chce u nich i inhalatorium

Plánů na to, jak se mají proměnit zchátralé zámecké konírny v parku Boženy Němcové v Karviné, už bylo několik. Žádný se však nepodařilo realizovat. Nyní přišlo město s tím, že památku zachrání samo a postaví u ní přírodní inhalatorium na solanku.

Foto: archiv MÚ Karviná

Vizualizace projektu na záchranu karvinských koníren

Článek

V 19. století byli v konírnách ustájeni koně významného šlechtického rodu Larisch-Mönnichů. Za totality budovy sloužily hasičům jako garáže, po roce 1989 už jenom chátraly a čekaly na svou záchranu. „Je to poslední objekt v zámeckém parku, který zbývá opravit. Jinak už se nám podařilo zachránit zámek, samotný zámecký park, Lodičky i Larischovu hrobku,“ připomněl náměstek karvinského primátora Lukáš Raszyk (ČSSD).

Zázemí pro komunitní život

Kdysi chtělo město kulturní památku prodat, to se ale nepodařilo. Budovám bývalé mléčnice a konírně s kočárovnou se snad blýská na lepší časy nyní. Město už má hotovou studii na jejich záchranu, nyní se snaží domluvit s památkáři. „Připravujeme projektovou dokumentaci pro stavební povolení. Doufám, že se to podaří letos, nebo příští rok,“ uvedl náměstek s tím, že do konce volebního období by chtělo mít vedení města hotovo.

„Celý komplex bude sloužit pro komunitní život v Karviné. Aby zde lidé trávili svůj volný čas, chodili na vzdělávací a kulturní akce. V jedné z budov vznikne větší multifunkční sál, kde by mohl zkoušet i náš světově uznávaný pěvecký sbor Permoník. Sál bude k dispozici i ostatním,“ upřesnil Raszyk. V objektu vznikne i kavárna a bistro. Ve druhé budově se plánuje zázemí pro kreativní aktivity. „Jako např. tvůrčí dílny, prostory pro místní umělce a komunity,“ podotkl náměstek.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Současný stav koníren

Foto: archiv MÚ Karviná

Dobový snímek koníren z doby, kdy ještě sloužily svému účelu.

Inspirace Polskem

V sousedství opravených Larischových koníren chce pak karvinská radnice postavit inhalatorium. Město se inspirovalo v Polsku. „Zároveň to má ale i souvislost s karvinskou lázeňskou historií. Máme zde jedny z nejstarších jodových lázní v Evropě,“ vysvětlil Raszyk. Inhalatorium má být místem pro relaxaci a zdraví. Lidem bude zlepšovat dýchání a zároveň v letních vedrech bude ochlazovat vzduch ve městě.

Město odhaduje, že by celý projekt měl stát něco mezi 100 až 150 miliony korun. „Přesně nám to ukáže dokončená projektová dokumentace. Peníze na opravu koníren bychom rádi získali z fondu Spravedlivé transformace. Na výstavbu inhalatoria chceme požádat o dotaci z česko-polských projektů,“ plánuje Raszyk.

Druhý největší ostravský park čeká proměna

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Areál Flemmichovy vily v Krnově čeká proměna

Ke 140. narozeninám si památkově chráněná Flemmichova vila v Krnově na Bruntálsku pořídila vytoužený dárek. Městské muzeum, které zde funguje, konečně získalo...

Výběr článků

Načítám