Hlavní obsah

Karlovy Vary budou mít od června nový koncertní sál. Je dialogem nového a starého a oživí Císařské lázně

Karlovy Vary se v polovině června dočkají nového koncertního sálu. Vzniká vestavbou do dvorany historického objektu neorenesančních Císařských lázní, jednoho ze symbolů karlovarského lázeňství. Autorem unikátního návrhu je ateliér Petr Hájek Architekti. Vestavěná konstrukce se památkově chráněné budovy z roku 1895 nedotýká a stojí na šesti ocelových nohách.

Foto: Archiv architektů

Vizualizace multifunkčního sálu v  Císařských lázních

Článek

V historickém objektu karlovarských Císařských lázní vzniká nový multifunkční sál, který bude pro své koncerty využívat mj. i Karlovarský symfonický orchestr. Pořádat se v něm budou ale i další kulturní události a akce, například filmové produkce a divadelní představení nebo plesy.

Aby sál mohl vyhovět potřebám různorodých akcí, bylo třeba, aby byl jeho prostor variabilní. Díky pohyblivé výšce se může hlediště rychle proměnit na konferenční nebo taneční sál, který vyžaduje plochou podlahu. Sál doplní multimediální expozice představující dějiny lázeňství ve světovém i místním kontextu, kavárna, informační centrum a badatelna.

Návrh sálu lze charakterizovat jako lehký, až opatrný dotyk současné architektury a původní stavby. Není to náhodou. Novorenesanční budova Císařských lázní z konce 19. století je totiž od roku 2010 chráněna jako národní kulturní památka, a proto razantní stavební zásahy byly nemyslitelné. Proto architekti navrhli vestavbu, která se vznáší uprostřed dvorany na šesti ocelových nohách a která se důsledně vyhýbá jakémukoliv přímému kontaktu s historickou budovou i s původními litinovými sloupy při obvodových stěnách.

Dům plný hudby připomíná obří reproduktor

Tipy a trendy

Jako loď v láhvi

Technickou zajímavostí je, že jednotlivé díly do ní byly dosazeny skrze otevírací střechu a až na místě složeny v kompaktní celek. „Bylo to jako stavět plachetnici v láhvi. Nejprve jsme museli vše vyrobit a nanečisto sestavit v hale, abychom věděli, že nic nechybí. Poté bylo nutné vše očíslovat, rozložit a zase sestavit v atriu budovy. Šlo o mravenčí práci, za kterou stojí úžasní technici z Gradior Tech a AVT Group,“ popisuje architekt Petr Hájek. Veškeré potřebné audiovizuální, scénické a akustické technologie jsou proto součástí vloženého objektu. Vestavba je napojena pouze na elektroinstalace.

Všechny nové prvky, které v budově Císařských lázní přibyly, jsou tak nejenom jasně znatelné, ale především z památkového pohledu snadno odstranitelné.

Návštěvníky nového sálu jistě hned na první pohled zaujme výrazná červená barva vestavěné konstrukce. „Náš návrh vychází z velkého respektu k historickému prostoru. Od začátku jsme věděli, že kolem původní stavby budeme chodit po špičkách. Chceme ji šetrně doplnit, obohatit, ale nenarušit. Někomu tvary sálu připomínají filmového transformera, někomu červeného kraba, který má ve své náruči prostor pro hudbu. Zvolená červená barva je archetypální s mnoha dalšími přesahy. Reprezentuje vzrušení a emoce, ale i strojovou estetiku konce 19. století,“ dodává architekt.

Foto: Archiv architektů

Vizualizace: Sál je řešen jako dialog nového a starého.

Foto: Archiv architektů

Vizualizace: Vestavěná konstrukce se památkově chráněné budovy nedotýká a stojí na šesti ocelových nohách.

První návštěvníci mohou dorazit už v červnu

„Návrh Petr Hájka pojímá vestavbu jako autonomní objekt. Plně přitom respektuje limity památkové ochrany a zároveň naplňuje akustické, provozní a technické požadavky špičkového sálu pro hudební produkci Karlovarského symfonického orchestru, ale i dalších těles a uskupení, která budou zdejší prostor využívat nejen pro koncerty,“ říká hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Zmíněné akustické vlastnosti vestavěného sálu lze označit za unikátní. Jeviště je vybaveno posuvnou akustickou stěnou a polohovatelnými přetáčivými panely, které prostor přizpůsobí nejrůznějším zvukovým požadavkům. Každá strana otočných trojúhelníků ve stropě má přitom jinou funkci. Jedna zvuk pohlcuje, druhá odráží a třetí rozptyluje.

Architekti tak vytvořili ideální podmínky vyhovující rozličným - a někdy i protichůdným - potřebám interpretů a různým formám programů. Panely navíc zdobí jemná struktura vycházející z morfologie Slavkovského lesa. Klasické audiovizuální technologie jsou pak instalovány tak, aby nerušily celkový dojem. Nedílnou součástí návrhu jsou varhany, které ovšem budou do sálu instalovány později.

Na slavnostní otevření Císařských lázní se veřejnost může těšit 17. června 2023.

Foto: Archiv architektů

Řez stavbou s vyznačením multifunkčního sálu

Anketa

Líbí se vám návrh nového sálu?
Ano, vypadá to dobře.
78,2 %
Potřeboval/a bych to vidět na vlastní oči. Takhle nevím.
11,5 %
Ne, to se mi nelíbí.
10,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 156 čtenářů.

Vltavská filharmonie je pro mě životní výzva, říká vítěz architektonické soutěže Bjarke Ingels

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Petr Hájek - Architekti

Reklama

Související témata:
Petr Hájek Architekti

Související články

Výběr článků

Načítám