Hlavní obsah

Kadeřník bydlel v bytě, který byl velký jako jedno místo k stání na parkovišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alex Verhaeg není žádný čahoun, je spíše drobnější postavy, a přesto, když se ještě nedávno chtěl doma v posteli natáhnout, musel si lehnout šikmo. Tak malý byl byt, ve kterém bydlel. Je na Manhattanu v New Yorku a plocha, na níž se rozkládal celý jeho domov, byla velká jako jedno stání na parkovišti. Ač měl místa minimum, cítil se svobodný.

Mladík žil v New Yorku v bytě o velikosti parkovacího místa.Video: Reuters

 
Článek

Alexovi je 24 let a živí se především jako kadeřník. Jak sám říká, právě sada kadeřnického náčiní bylo tím nejdražším, co doma měl. Ostatně toho ani o moc víc kromě šatstva a počítače být nemohlo. Do bytu s užitnou plochou menší než 9 m2 by se totiž ani nic dalšího nevešlo. Alex si ale nestěžoval. Byl to jeho vlastní domov, a tak se v něm cítil svobodný.

To alespoň tvrdil v reportáži z roku 2022, kterou o něm natočila televizní stanice NBC. Letos se za mladým mužem, který se z bytu již přestěhoval, reportéři vrátili. Na svůj miniaturní domov vzpomíná jen v dobrém. Byl v pětipodlažním domě, kde bylo podobných jednotek více. V každém patře byly proto tři toalety a jedna sprcha, o něž se obyvatelé dělili.

Měsíčně přitom Alex za bydlení zaplatil 1100 dolarů (26 tisíc korun). Není divu, že kromě kadeřnictví se živil i jako listonoš a content creator, tedy tvůrce obsahu pro digitální či televizní médium.

Tyrkysová kuchyň je zářivým srdcem miniaturního bytu

Tipy a trendy

Ve svém maličkém bytě měl pouze jednu velkou šatní skříň, přímo naproti ní malý sporák a jako dřez používal umyvadlo. Lůžko měl umístěné pod oknem a sahalo beze zbytku od jedné zdi bytu ke druhé. Ani tak ale nebylo dost dlouhé na to, aby se v něm mohl narovnat. Když se chtěl normálně natáhnout, musel si lehnout po diagonále.

Foto: Reuters

Mladík žil v New Yorku v bytě o velikosti parkovacího místa.

Už ve zmíněném roce 2022 Alex reportérům prozradil, že se sice cítí svobodný, ale patrně déle než tři roky v bytě bydlet nevydrží (nastěhoval se do něj v roce 2021). A nepletl se. Už na podzim loňského roku se nakonec přestěhoval. Nyní obývá se dvěma dalšími spolubydlícími třípokojový byt s vlastní koupelnou a toaletou.

Aktuálně platí 1300 dolarů měsíčně (30 700 Kč) a kromě větších prostor si polepšil třeba o plnohodnotně velký sporák, který má nyní k dispozici. Ten jej ostatně inspiroval k častějšímu vaření. Nejen na to si ale znovu zvyká. Je to zejména přítomnost druhých lidí, s nimiž bydlí.

A tak není divu, že se mu po jeho starém domově občas zasteskne. „Zpočátku jsem si na něj ani nevzpomněl. Teď na něj občas myslím, ale po chvíli mě to zase přejde,“ říká. A ačkoli mu bydlení v třípokojovém bytě přijde jako mnohem vhodnější místo k bydlení, zdá se, že ani v tomto bytě dlouho nevydrží.

Další stěhování předběžně plánuje na letošní podzim. „Možná skončím někde v nějakém dalším minibytě. Kdo ví?“ říká.

Anketa

Byli byste ochotní bydlet v bytě bez vlastní koupelny a WC?
Já tak bydlím.
1,6 %
Mám s tím zkušenost, ale už bydlím jinak.
8,8 %
Asi ano.
3,1 %
Spíše ne.
10,3 %
Ne, to si neumím a ani nechci představit.
76,2 %
Celkem hlasovalo 8065 čtenářů.

Samoživitelka s rakovinou žije se svými dvěma syny v minibytě. Přesto si nestěžuje

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám