Hlavní obsah

Jak vybrat správnou domácí vodárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí vodárna je užitečné zařízení, které slouží k zásobování pitnou nebo užitkovou vodou. Oceníte ji v rodinných domech, na chatách i chalupách, zkrátka všude tam, kde je v blízkosti studna či vrt s vodou. Jak ji ale dostat do objektu a kterou vodárnu vybrat?

Foto: Bauhaus

Zavlažovací počítač Select Gardena je určen k automatickému zavlažování zahrad. Má tři zavlažovací programy, umí upravovat čas zavlažování v minutách. Počítač je napájen bateriemi a lze k němu připojit i čidlo vlhkosti půdy. Cena 1350 Kč

Článek
Zkuste si odpovědět na čtyři základní otázky
1. Budete využívat vodu z vrtu, nebo studny?
2. Jak daleko a hluboko je zdroj vody?
3. Kolik vody denně spotřebujete?
4. Požadujete konstantní tlak?

 Domácí vodárna

Pro výběr domácí vodárny je důležité, zda je výška mezi sáním a hladinou vody menší než osm metrů. V takovém případě volte vodárnu s povrchovým čerpadlem (v samotné studni je pak umístěn sací koš se zpětnou klapkou a případně ochrana před suchoběhem).

V opačném případě dejte přednost vodárně s ponorným čerpadlem umístěným ve studni nebo vrtu.

Foto: Pumpa

Kvalitní vodárna s atestem na pitnou vodu Calpeda s nerezovým čerpadlem a tlakovou nádobou.

Domácí vodárnu upotřebíte i tehdy, když je rodinný dům napojený na vodovodní řad s nedostatečným tlakem. Právě vodárna ve formě kompaktního automatu je tím zařízením, které tlak z vodovodního řadu posílí.

Při nedostatku vody ve studni či vrtu, a v situaci, že máte nainstalovanou ochranu před chodem na sucho, spínací zařízení čerpadlo vypne a ochrání jej před možným poškozením.

Zadržte dešťovou vodu v zahradě

Jak na to

Atest na pitnou vodu

Když pořizujete vodárnu pro zásobování pitnou vodou, vybírejte vždy tu s atestem na pitnou vodu. Takto označené výrobky jsou v souladu se zákonem o ochraně veřejného zdraví.

Výrobce, distributor či dovozce vodáren má povinnost před uvedením produktu na trh ověřit výluhovým testem, zda vodárna odpovídá hygienickým požadavkům.

Užiteční pomocníci

Zahrada má žít a přilákat hmyz, ptáky a motýly. Měla by mít přítomnou vodu, být zelená a plná života. Důležité jsou nejen okrasné záhony, ale rovněž keře a živé ploty, jež posilují ekologickou rovnováhu a poskytují životní prostor mnoha živočichům. Ti zde najdou domov, ochranu a potravu.

Ježci pomáhají likvidovat šneky, kosi a červenky využívají keře pro svá hnízda a hmyz jim slouží jako zdroj potravy.

Šetřete vodou a chraňte její kvalitu

Jak na to

Rostliny pro živé ploty by měly být robustní, snadno udržovatelné a husté. Čím větší množství dřevin, tím přirozenější růst a rozmanitost živočichů.

Nezapomeňte na pítka, jezírka, nebo i tekoucí potůčky, pestrost a různorodost kvetoucích rostlin a trávník, jenž necháte místy přirozený, nepokosený. Vše bude pastvou pro včelky, nakrmí se i motýli a čmeláci.

Pečujte o půdu
Schopnost zadržovat vodu na zahradě ovlivní i kvalita půdy. Když obsahuje velké množství organické hmoty, vodu lépe nasává a nedovolí jí odtéct z povrchu pryč. Zeminu můžete mít písčitou nebo spíše jílovitou, ale vždy se vyplatí do ní přidávat kompost. Pravidelně věnujte také čas kypření u nemulčovaných sadeb. Navlhčená zemina lépe udržuje vlhkost a ke kořenům se dostane potřebný vzduch.

Anketa

Používáte vodu z vrtu, ze studny, nebo z řadu?
Z vrtu
18,6 %
Ze studny
61,2 %
Z řadu
20,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1025 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Vybíráme nádrž na dešťovou vodu

Z deště lze získat desítky kubíků vody, které můžeme použít na zahradě či v domácnosti namísto plýtvání vody z vodovodního řadu. Konkrétně se uvádí, že při...

Voda v zahradě má mnoho podob

Jezírko blyštivé jako vyleštěné zrcadlo, čiperná stružka nebo třeba rybník vonící puškvorcem. Voda, ať jí dáme jakoukoli tvář, promění zahradu v magický...

Výběr článků

Načítám