Hlavní obsah

Jak poznáme zdravou židli

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základem zdravého sezení je ergonomická židle, která neubližuje našemu zdraví při krátkodobém či dlouhodobém používání. Jak taková správná zdravá židle vypadá?

Foto: WWW.ZDRAVOTNI-ZIDLE.CZ

Nevhodné držení těla při sezení

Článek

Ti, kdož se bez pracovní židle neobejdou, protože musejí sedět u počítače, vědí dobře, co je to bolest páteře, ramen, rukou nebo zápěstí. Příčinou může být nevhodné sezení u počítače, ať už v práci, nebo doma.

Foto: WWW.KANCELAR24H.CZ

ERGONOMICKÁ ŽIDLE MÁ: opěrku hlavy - výškově nastavitelnou opěrku zad s možností pohybu vpřed a vzad - područky - nastavitelnou výšku sedáku - mechanismus pro aktivní sezení (houpání a naklánění) - kolečka a otáčecí mechanismus

Kvalitní pracovní židle nebo křeslo, které se dají nastavit tak, aby podepíraly spodní oblast zad, jsou absolutní nutností.

Vhodné sezení

Využijeme celou plochu sedáku židle a posadíme se co nejvíce dozadu. Tak máme větší kontakt s opěradlem a sedákem. Zamezíme tak tlaku na ploténky.

Nastavíme si sedací plochu, aby odpovídala naší výšce.

Foto: ADELON

Pro židli Fly 711 (od 10 760 Kč) ze stejnojmenné kolekce je charakteristická kombinace čalounění, chromových částí a leštěného hliníku.

Sedíme rovně, hlavu držíme také rovně. V případě, že používáme často telefon, pořídíme si raději sluchátka.

Chodidla položíme rovně na podlahu nebo využijeme podložku pod chodidla.

Předloktí leží v pravém úhlu na pracovní desce.

Foto: WWW.ZDRAVOTNI-ZIDLE.CZ

Ukázka správného...

Nadloktí směřuje uvolněně dolů.

Pracovní stůl máme co nejblíž u těla. Čím větší je vzdálenost mezi páteří a rukama na pracovní ploše, tím větší máme práci se statickým držením těla. A to trvale škodí ramenům, šíji a zádům.

Foto: WWW.SEDOO-ZIDLE.CZ

Židle Sedoo Suit Black Basic (8990 Kč) mají flexibilní zádovou i hlavovou opěrku, takže se snadno přizpůsobí změnám pozice zad i poloze hlavy.

Výběr židle

Zaměříme se na židli, která splňuje naši hmotnostní kategorii. Člověk vážící 100 kg si může koupit židle s nosností 150 kg. Pokud by to bylo naopak, nastal by problém s ergonomií židle. Při práci nezůstáváme stále v jedné pozici a dynamicky střídáme polohy. Staráme se o pohyb, který přispívá k výživě plotének.

Foto: WWW.KANCELAR24H.CZ

U židlí Freedom (22 234 Kč) jsou ovládací elementy a zámky nahrazeny jednoduchými mechanismy, které automaticky kopírují pohyb lidského těla při práci u stolu.

Práce u počítače a vzdálenost

Oči mají být vzdálené minimálně 50 cm od monitoru. Horní okraj monitoru by měl být v úrovni očí. Ideální je, pokud můžeme nastavit sklon monitoru. Ten by měl směřovat mírně spodní hranou směrem k nám. Odlehčujeme tak ploténkám a zátylku.

Foto: WWW.ZDRAVOTNI-ZIDLE.CZ

Židle SpinaliS Navigator (22 288 Kč) uspokojí díky stavitelné výšce sedáku, zádové opěrky i područek všechny od tělesné výšky 190 cm výše.

Foto: WWW.MOJEZIDLE.CZ

Židle Everyday 765 (od 9840 Kč) má kvalitní kostru skloubenou s prvotřídní síťovinou. Je modelem letošního roku.

Víte, že...

…právě teď pracuje na počítači 30 miliónů osob

…jedním prstem klikneme na klávesu či myš až 80 000krát

…více než 60 % lidí, kteří pracují denně s myší alespoň 3 hodiny, má problémy v oblasti šíje a ramen, každý čtvrtý si stěžuje na bolesti svalů paže, což všechno vede k syndromu RSI, nemoci, vznikající opakovaným zatížením a poškozením svalových vláken, šlach, nervů a kloubů

…zdravotním potížím zabráníme, držíme-li myš a klávesnici co nejblíže tělu a uprostřed psacího stolu

…je důležité zajistit si dostatečně dlouhý kabel nebo bezdrátovou myš a klávesnici

Reklama

Související témata:

Související články

Masážní sprcha prokrví celé tělo

Sprchování hydromasážními tryskami vypadá jako zbytečný luxus. Ovšem zvážíme-li jeho vliv na naši kondici ve vztahu k pořizovací ceně, možná změníme názor.

Výběr článků

Načítám