Hlavní obsah

Plechovku s oblíbeným pitím nový přístroj zchladí za pouhých 45 sekund

Novinky, nes

Určitě znáte ten pocit marnosti, když vás v horkém dni popadne touha napít se něčeho pořádně studeného, otevřete lednici a v ní zrovna nic k pití nemáte. Jak moc by se v takovou chvíli hodil přístroj, který by fungoval jako mikrovlnná trouba naruby! Vzali byste plechovku nebo láhev, vložili ji do zařízení a ono by ji během několika desítek sekund ochladilo. Věřte nevěřte, ale takový domácí spotřebič již opravdu existuje. Jeho název zní V-Tex.

Foto: Enviro-Cool Limited (4x)

Mikrovlnná trouba naruby - přístroj, který za pár chvil zchladí plechovku pití z pokojové teploty na 4°C.

Článek

Každý, kdo se někdy pokoušel rychle ochladit limonádu, pivo nebo jakýkoli podobný nápoj, tuší, že to není úplně snadné. Při vložení do mrazáku vždycky část nápoje zmrzne a pití se promění v břečku. Promrzání nápoje by zabránilo, kdyby bylo možné jím míchat. Jenomže zkuste něco takového provádět se šumivými nápoji! Autoři projektu museli proto přijít s poněkud jiným principem.

Foto: Enviro-Cool Limited (4x)

Nápoje se v přístroji ochlazují při dvojité rotaci, která umožní promíchání obsahu, aniž by se narušily bublinky oxidu uhličitého a pití po otevření láhve vypěnilo.

Jak to funguje

Výzkumníci objevili, že roztočením plechovky v určité rychlosti vznikne v tekutině tzv. Rankinův vír, který umožňuje promíchat nápoj bez toho, aby se poničily bublinky oxidu uhličitého a on po otevření vypěnil. Potíž byla ale v tom, že středová část nápoje se pak začne chovat trochu jako pevná látka a ochlazuje se pomaleji než vnější vrstvy.

Řešením je nádobu roztočit, vytvořit Rankinův vír, nechat jej zkolabovat a pak znovu obnovit. Další výzkum odhalil, že vír je možné zrušit, aniž by bylo nutné zastavovat rotaci nádoby. Je třeba ji nechat otáčet ve dvou osách. Plechovka vykonává podobný pohyb jako Země - točí se kolem vlastní středové osy a navíc obíhá po oběžnici. Tímto vylepšením se zvedla i účinnost chlazení.

Praktické využití v domácnostech

Domácí rychloochlazovače, tak jak jsou v prototypech přichystány, dokáží ochladit jeden nebo dva nápoje najednou v plechovce od 150 ml až po láhev vína o obsahu 750 ml. Z pokojové teploty se jejich obsah zchladí na 4 °C za 45 sekund nebo i méně.

Foto: Enviro-Cool Limited (4x)

Do přístroje na domácí použití se vejdou dva nápoje v balení od plechovky 150 ml až po láhve vína o objemu 750 ml.

Autoři projektu nezaostřili v případě domácí varianty přístroje jen na chlazení nápojů pro velké konzumenty, ale i na maminky miminek s náhradní kojeneckou výživou. Ty po převaření vody musí čekat, než voda zchladne na přijatelnou teplotu, v ní pak rozpustí mléko a na zápěstí vyzkoušejí, zda je teplé tak akorát. Tento postup je obzvláště v noci docela vyčerpávající. S rychloochlazovačem se mamince zkrátí příprava mléka na pár minut.

Komerční využití uspoří mnoho peněz

Za vývojem rychlého ochlazovače nápojů stojí konsorcium RapidCool. Projekt výzkumu podpořila Evropská unie v rámci svého programu na podporu výzkumu a inovací.

Foto: Enviro-Cool Limited (4x)

Chladícím skříním a boxům v obchodech vyrostla elegantní, energeticky úsporná konkurence.

Všeobecný zájem o vývoj zařízení pro rychlé zchlazení nápojů není náhodný. Paralelně s domácí variantou přístroje vznikala i jeho komerční podoba. Podle současných propočtů se totiž ukazuje, že rychloochlazovač nápojů by ušetřil 54 až 80 procent nákladů na elektrickou energii v porovnání s volně stojícím chladícím boxem nebo skříní v obchodě (počítáno při ochlazení 200 půllitrových nápojů za den).

Majitel by s novým zařízením platil jen za ochlazení těch nápojů, které zákazníci opravdu chtějí okamžitě konzumovat. V ostatních případech je prodej nápojů z chladících boxů zbytečný.

První testovací automaty by se podle plánů měly objevovat v supermarketech v Holandsku v těchto dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám