Hlavní obsah

Tapety rychle promění celkový vzhled interiéru

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tapety dokážou změnit vzhled interiéru během několika hodin, ať už použijeme papírové, vinylové, vliesové nebo textilní. Vybírat můžeme v barvách, struktuře, motivech, vzorech i unikátním designu.

Foto: LAVMI (2x)

Obrazová tapeta Evolution Cafe-At-Night s velkými motivy zkrášlí snadno a rychle interiér.

Článek

Práce s nimi je jednoduchá, na rozdíl od jiných materiálů k obložení stěn jsou v rolích, které se nalepí a nepotřebují další speciální péči. Protože tapetami dekorujeme zdi, oceníme i jejich vlastnosti – paropropustné, omyvatelné a lehce odstranitelné.

Druhy tapet

Papírové tapety jsou z potištěného, raženého či mačkaného papíru v různých barvách i vzorech. Kvalitní jsou dvojvrstvé ražené tapety, známé pod názvem duplexy. Hodí se do všech místností, kromě vlhkého prostředí. Nepoužijeme je ani na stěny, které hodně praskají.

Foto: INKU

Salinas Mix&Match (799 Kč/role 0,53 m x 10,05 m) vinylová tapeta na vliesovém podkladu.

Kvalita papírové tapety se hodnotí podle hmotnosti suroviny: lehké do 110 g/m2, středně těžké od 110 do 140 g/m2 a těžké od 140 g/m2.

Vinylové tapety používáme v celém interiéru na všechny typy zdí včetně sádrokartonu a umakartu. Záleží na množství a kvalitě vrchní vinylové vrstvy. Do vlhkého prostředí (koupelna, WC) se hodí tapety označené třemi vlnovkami. Tyto tapety překryjí i drobné nedostatky na zdi, jako jsou praskliny či nerovnosti. Rozlišujeme vinylové tapety s papírovým nosičem (mohou mít plastický povrch) a tapety bez papírového nosiče.

Foto: INKU

Sensation (899 Kč/role, 0,53 cm x 10,05 m) vinylová tapeta na vliesovém podkladu, vhodná do všech obytných prostor.

Vliesové tapety jsou omyvatelné, stálobarevné, mohou mít jemnou povrchovou úpravu, která je příjemná jak na dotek, tak na pohled a lépe se s nimi pracuje. Vyžadují nanášení lepidla přímo na stěnu. Vyrábějí se z buničiny a textilních vláken spojených pojivem. Jsou paropropustné, takže je lze bez obav použít i ve vlhkém prostředí.

Foto: LAVMI

Justyn (1180 Kč) vliesová tapeta o rozměru 10,05 m x 0,53 cm v barvě béžové, červené a lososové z kolekce Kiss for Kids.

Přetíratelné tapety se po nalepení ještě dodatečně barevně upravují. Vyrábějí se z papíru, vliesu, skelného vlákna, plastu nebo textilu a mohou mít odlišné struktury – geometrické nebo květinové vzory. Jde o základ, na který se aplikuje barevný nátěr, jenž dodává tapetě konečný vzhled. Daný vzor vystoupí do popředí.

Foto: E-COLOR

Přetíratelné tapety Wallton (585Kč/role, rozměr 53 cm x 10,05 m) představují speciální skupinu tapet, které se ještě dodatečně upravují.

Textilní tapety, jejichž vzory imitují staré časy, patří k nejstarším druhům nástěnných dekorací vůbec. Při jejich výrobě se používá papírový nebo vliesový základ, zatímco povrch tvoří přírodní nebo syntetická vlákna, šňůry, plsť, lýko a jiné variace. Lepí se stejně jako vinylové tapety, ale jejich výběr je omezený. Hodí se do stylových interiérů.

Velurové tapety mají také mnohaletou tradici. Jejich vzor se natírá klihem, elektrostaticky se vločkuje krátkými přírodními nebo umělými vlákny. Jsou náročné na zpracování, používají se ve stylových interiérech.

Foto: IMPOL

Nová kolekce tapet Lacantara 3 (369 Kč/role/5,3 m2) je v souladu se současnými trendy v barvě a designu. Tři hravé květinové motivy v různých provedeních jsou výchozím tématem kolekce.

Tapety s kovovým efektem jsou z tenké hliníkové fólie nakašírované na těžkém nosném papíru či vliesu. Kovový efekt se docílí barevnou lazurou, leptáním či oxidací povrchu. Je to luxusní produkt.

Tapety z přírodních materiálů jsou zajímavé a v poslední době hojně vyhledávané. Jejich povrch tvoří upravené a dodatečně zpracované materiály, jako jsou tráva, listy, korek, bambus a další.

Foto: INKU

Aurora (999 Kč/role, 0,53 cm x 10,05 m) vinylová tapeta na vliesovém podkladu, světlostálá, odolná proti poškrábání.

Obrazové tapety představují velké motivy znázorněné fotografií nebo malbou. Jejich výběr je velký díky digitálnímu tisku.

Samolepicí tapety jsou omyvatelné, snadno se udržují a aplikují.

Foto: IMPOL

Luxusní vliesové tapety Trésor Reloaded (397 Kč role/5,3 m2) vynikají svou pevností, odolností, barevnou krásou a kvalitním zpracováním.

Dezény, vzory a motivy tapet
Kůže, cihla, textil, dřevo, mramor, kov, lak, mat, reflexní, jednobarevné, transparentní na sklo, velurové, dětské, květinové, geometrické
Foto: E-COLOR

Papírové tapety Pro kluky a holky (256 Kč/role) odolají světlu a jsou částečně omyvatelné.

Vlastnosti tapet

Papírové — jednovrstvé nebo dvojvrstvé, lehce omyvatelné. Kratší životnost, lepí se na rovný podklad.

Vinylové — na vrchní vrstvě vinyl. Výborné na údržbu, zakryjí drobné nerovnosti.

Vliesové — moderní, odolné, pevné, stálé rozměry. Omyvatelné, lze je použít na stěnu i vícekrát a odstranit celé za sucha. Aplikace přímo na stěnu.

Přetíratelné — jsou pevné, dobře se udržují, dají se přetřít až 7x barvou.

Reklama

Související témata:

Související články

Z městského bytu do úsporného bungalovu

Ivana a Michal Metličkovi měli štěstí, že získali stavební parcelu v Plzenci po prarodičích, kteří si tu před čtyřiceti lety založili zahrádku. Okolí domu...

Výběr článků

Načítám