Hlavní obsah

Jak ideálně zařídit bydlení pro jednoho

Dana Jakešová, Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být single dnes není nic divného. A je jedno, zda jde o muže, či ženu, a zda je mladší, nebo se už třeba blíží střednímu věku. Zařizování bytu pro jednoho zásadně ovlivňují dva faktory: velikost bytu a životní styl.

Foto: Asko-Nábytek

Dva malé pokoje mohou působit stísněným dojmem. S příčkou, která prostor přepaží jen částečně, to ale bude vypadat hned jinak. Pokud zvolíte postel 140 x 200 cm a šatní skříň s šířkou 152 cm, bude interiér ještě vzdušnější.

Článek

Dostat vše nutné do garsonky či malého bytu 2+kk je samo o sobě nelehkým úkolem i pro architekty a designéry. Využít musíte doslova každý centimetr, současně ale byt nesmí působit stísněně.

Aby byl byt vzdušnější

Celý prostor se dá opticky spojit a zvětšit jednotnou podlahou. K tradičním materiálům patří dlažba. Hezky vypadají rovněž podlahy z moderních materiálů, jako je např. vinyl, který může imitovat prakticky jakýkoliv dekor, ale i dřevo a kámen. Příliš tmavým barvám se však raději vyhněte! Také na stěny jsou vhodnější světlé odstíny. Interiér tak bude působit vzdušnějším dojmem.

Důležitý je dostatek úložných prostor, aniž byste však celý byt zaskládali nábytkem. Ideálním řešením jsou proto vestavěné skříně, od podlahy až po strop. Tak využijete prostor na maximum. Levnější alternativou jsou velké šatní skříně. Na trhu jsou k dostání v nepřeberném množství, v různých výškách i šířkách, z různých materiálů a v různých dekorech. V obou případech se zaměřte na vnitřní uspořádání skříně. Promyslete si, co vše tam potřebujete uložit, a podle toho zvolte množství šatních tyčí, poliček, zásuvek a dalších doplňků. Tyto hlavní úložné prostory jsou ideální v chodbě a v ložnici.

Multifunkční nábytek ledacos vyřeší

V obývací části dejte přednost spíše nižším komodám a poličkám. Dobrou službu vám udělají také multifunkční kousky nábytku, např. pracovní a jídelní stůl 2v1. Nebo můžete pracovní kout schovat do skříňky s vyklápěcí deskou.

Malý byt zařizujte s rozvahou

Jak na to

Vyřešit musíte spaní. Máte-li samostatnou ložnici, jste ve výhodě. Kvalitní spánek je základ, takže do pohodlné postele s kvalitní matrací se rozhodně vyplatí zainvestovat. Navíc tím můžete získat i další úložné prostory. V garsonce často nezbude nic jiného než sáhnout po rozkládací pohovce. Dbejte ale na to, aby měla matraci vhodnou pro každodenní spaní a úložný prostor pro peřiny.

Spotřebiče: raději menší

Určitě postačí myčka se šířkou 45 cm, úzká, tzv. slim pračka, menší lednice. Varná dvouplotýnková deska nebo přenosný malý dvouplotýnkový nebo jednoplotýnkový vařič, které z linky snadno sklidíte, a získáte tak volný prostor. Místo klasické trouby vám udělá službu např. remoska nebo moderní horkovzdušná fritéza. Zvládne toho mnohem víc než jen fritování, navíc zdravě, bez spousty oleje. V žádném případě by neměla ani v malé kuchyni chybět digestoř.

Foto: Catler

V mini bytu poslouží indukční plotýnka IH 4010 s kvalitní sklokeramickou deskou. Má 10 úrovní výkonu a 6 automatických programů, mj. i sous vide nebo konfitování. Doporučená cena 2690 Kč

Dámský versus pánský interiér

V okamžiku, kdy máte promyšlené tyto základní věci, přichází na řadu výběr konkrétních prvků. Kromě praktické stránky mají přece jen korespondovat s vaším vkusem a životním stylem. A tady už se jasně projeví i to, zda byt zařizuje žena, nebo muž.

Díky optickým hrátkám působí malý podkrovní byt velkorysým dojmem

Bydlení

Dámy obvykle dávají přednost prosvětleným, jemnějším odstínům. Mají rády, když je vše sladěné a interiér působí útulně. Svůj zájem soustředí i na dekorace.

Pánové častěji preferují výraznější styl a tmavší barvy, oblíbené jsou u nich třeba odstíny šedé a surové materiály. Větší zájem jeví o moderní elektroniku a hi-tech výrobky.

Designové kousky nábytku však vyhledávají muži i ženy bez rozdílu.

Anketa

Zamlouvá se vám myšlenka na single bydlení?
Ano, velmi.
85,3 %
Ne, ani trochu.
14,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1766 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

I v miniaturním bytě si lze uchovat soukromí

Není problém navrhnout zařízení malého bytu, pokud nemáte zvláštní nároky na soukromí. V takovém případě ale nejčastěji získáte interiér, který spíše než domov...

Výběr článků

Načítám