Hlavní obsah

Malý byt zařizujte s rozvahou

Ceny nových i starších bytů jsou hodně vysoké. Spousta lidí si tak pořizuje malé byty, i když by jinak preferovali větší, s více místnostmi. I na malý prostor ale musejí dostat vše, co je potřeba. A to je docela náročná disciplína!

Foto: YIT

Interiér vždy laďte jako celek, v tomto případě dominuje dekor dřeva doplněný o šedou a bílou barvu. S doplňky by se to nemělo přehánět, bohatě postačí například krásné závěsné osvětlení ze skla.

Článek

Při zařizování malého bytu se nevyhnete kompromisům. „Prvním krokem je proto ujasnit si, jaký je váš životní styl,“ zdůrazňuje architektka Markéta Fránová ze studia Jestico + Whiles. Tedy, jak žijete: zda doma trávíte hodně času, nebo tam i pracujete, jestli rádi vaříte apod. Tím si vlastně určíte, pro co je dobré si prostor vymezit a kde lze naopak ubrat.

I tak je nutné dodržet určitá pravidla, aby malý byt nepůsobil stísněně. „Základem je světlá výmalba, podlaha i nábytek,“ říká Denisa Vaněk, interiérová designérka ze společnosti Bidli interiéry and design.

Jejich kombinace by se měla skládat ze dvou až tří základních materiálů a barev, ke kterým přidáte jednu či dvě doplňkové.

Barvy v bytě laďte podle pravidla 60-30-10

Tipy a trendy

„Ty můžou být i kontrastní, tmavší, což vám pomůže s optickým oddělením jednotlivých zón,“ vysvětluje bytový architekt Marek Novák z ateliéru Hinke Novák - architekti, který je partnerem společnosti JRD pro návrh interiérů.

Problematické je použití výrazných vzorů a textur. Doporučujeme se jich co nejvíce vyvarovat, případně použít jen drobné vzory, které opticky zvětšují prostor.

„Vhodné je pracovat také s odrazy, např. skleněné stěny či zrcadla, pokusit se dostat do interiéru dostatek světla,“ doplňuje Markéta Fránová.

Foto: Vekra

Skleněné dveře budou interiéru slušet.

Optickému zvětšení místnosti umí pomoct i podlaha. Zvolením správného směru pokládky podlahy totiž docílíte pocitového rozšíření či prodloužení místnosti.

Materiály ze dřeva nebo s dřevodekorem by však měly být bez výraznější kresby, jako jsou suky.

Když nábytek, tak vestavný

Podstatnou roli hraje i rozmístění nábytku. „Obecně vždy platí snažit se maximálně využít jednu stěnu, zatímco protilehlou stranu nechat opticky co nejvolnější,“ popisuje Lenka Hlaváčová Schubertová, designérka YIT Stavo.

To znamená nezastavět vše, ale snažit se o co nejefektivnější využití vždy jedné stěny.

Zajímavě řešený malý byt pro matku se synem

Bydlení

Namísto mnoha kusů solitérního nábytku se v malém bytě rozhodně vyplatí investovat do vestavného nábytku na míru. Díky tomuto řešení můžete zužitkovat celou výšku i šířku prostoru.

„U tohoto typu nábytku navíc máte možnost důmyslně zkombinovat několik funkcí najednou. Např. v jedné nábytkové sestavě můžete mít šatní skříň, pracovní stůl i televizní sestavu,“ dává tip Marek Novák.

A Lenka Hlaváčová Schubertová doplňuje, že je vhodnější, aby byl nábytek uzavřený, tedy s minimem otevřených poliček, které lákají k jejich naplnění různými dekorativními předměty.

Foto: YIT

Bojíte se, že vám nezbyde místo na pracovnu? Pořiďte si nábytek na míru! O estetický a funkční přechod se postará například propojení pracovního koutu a úložného prostoru.

Prostor bude působit vzdušněji, když zvolíte nábytek na nožičkách místo se soklem. Z materiálů lze doporučit kovové subtilní konstrukce nebo sklo, které s prostorem úplně splyne.

„Výraznější barvy a materiály zvolte pro prvky, na které naopak upozornit chcete. Např. sofa nebo jídelní stůl,“ říká Marek Novák.

Byt nomáda nabízí na malé ploše vše nezbytné pro klidný odpočinek

Tipy a trendy

Kde platí, že méně je více?

Nějaký ten doplněk má doma asi každý. Prostor zútulní a dodají mu osobní vazbu. U malých bytů je ale lepší s nimi šetřit a držet se základní barevné a materiálové kombinace, kterou jste si nastavili.

„Naším tipem je barevné řešení tón v tónu. Zvolte ho např. při výběru textilií a čalouněných prvků,“ doporučuje Marek Novák.

Vzdát se ale nemusíte ani typických dekorací. „Vhodné bývají třeba dekorace z čirého skla, které působí vzdušně a tolik nezahlcují pohledově interiér,“ říká Lenka Hlaváčová Schubertová. Jen pamatujte na to, že jejich údržba bude náročnější.

Jak do 2+kk vměstnat tří- až čtyřčlennou rodinu?
Zařídit byt 2+kk tak, aby se do něj pohodlně vešla rodina s jedním, či dokonce dvěma dětmi, není snadné. Minimálně jedna plnohodnotná místnost totiž schází.
Oslovení architekti a designérky se shodují, že uzavřený pokoj je vhodnější přenechat dětem. Potřebují totiž více soukromí a úložného prostoru pro hračky. Větší děti se přes den potřebují koncentrovat na učení a večer chodí spát dříve než rodiče. Pokud jsou děti dvě, stojí za zvážení pořízení palandy. „Získáte tak více prostoru pro pracovní stoly a více podlahové plochy pro hru,“ říká architektka Markéta Fránová. Designérka Denisa Vaněk ve svých návrzích dává přednost jiným řešením, např. sklopným postelím nebo třeba zvýšeným postelím, pod kterými se nacházejí úložné prostory.
Spaní rodičů je nutné vyřešit v obývacím pokoji. Jestliže to prostor umožní, doporučuje architekt Marek Novák spaní rodičů od obývací části oddělit nábytkovou nebo posuvnou stěnou. Vyšší či podkrovní byty nabízejí i možnost vestavného patra.

Anketa

Umíte si představit, že se budete stěhovat z většího bytu do menšího?
Umím, nebyl by to problém.
26,2 %
Jen velmi obtížně.
27,4 %
Ne, to je nereálné.
10,4 %
Já už v malém bytě jsem. Do menšího už to nejde.
36 %
Celkem hlasovalo 3018 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám