Hlavní obsah

Díky optickým hrátkám působí malý podkrovní byt velkorysým dojmem

23. 4. 2021, 8:12

Tmavý, malý, až stísněný prostor. I tak by se dalo popsat jedno pražské vršovické podkroví předtím, než prošlo kompletní rekonstrukcí. Cílem bylo pozvat do tohoto bytu více slunce – a to ve všech myslitelných rovinách.

Foto: Tomáš Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Optické hrátky zprostředkovaly velkorysý dojem i na malé ploše.

Článek

Podlahovou plochou poměrně malé místnosti neměly dostatek přirozeného osvětlení. Jediné místo, kde byl cítit již od počátku potenciál, byl hlavní obývací prostor s kuchyní, který dosahoval v zadní části díky šikmé střeše hezké výšky dvou pater.

Jak se tedy popasovat s nevýhodami a zvýraznit přednosti tohoto bytu? Řešení našly architektky Petra Kocourková a Klára Císařovská ze studia Mooza v maximálním otevření všude, kde to jen bylo možné. A také v optických hrátkách, které zprostředkují velkorysý dojem i na malé ploše.

Zároveň byl využit každý kout, například v zešikmené nice na straně obývacího pokoje našla své místo na míru vyrobená pohovka, s úložnými prostory pod sedáky.

Horizontální bezpečnostní síť

Nejvyšší místo bytu nad kuchyní architektky využily netradičně, a to s použitím horizontální bezpečnostní sítě, do které je možné skočit po výstupu ze schodiště.

Síť zabírá v podstatě celou půdorysnou plochu kuchyně a vzhledem ke své nosnosti dovoluje, aby v ní řádilo či odpočívalo i více lidí najednou.

Síť je nejoblíbenější u dětí, ale zalíbení v ní najdou i pozorovatelé, kteří se chtějí pokochat děním v kuchyni, mají totiž možnost nahlédnout pod pokličku doslova z ptačí perspektivy.

Foto: Tomáš Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Pozorovatelé se mohou ze sítě pokochat děním v kuchyni doslova z ptačí perspektivy.

Materiálové řešení se opět snaží o maximální vzdušnost, převaha bílé barvy na stěnách byla jasnou volbou. Nábytek je převážně z běleného javorového masivu a je rozsvícen jediným barevným akcentem – žlutou horní kuchyňskou skříňkou. Žlutá je použita také jako gradient na stropě z palubek v dětském pokoji.

Speciální péče byla věnována úložným prostorům, kterých ve stávajícím stavu nebylo mnoho. Prostor pod schody architektky uzavřely, umístily tady pračku a nad ní hluboké výsuvné police.

Malý loft ve velkém stylu

Bydlení

V ložnici našla místo malá, ale účelně zorganizovaná šatna. Obojí je kryto masivními dřevěnými deskami s prořezaným dekorem abstrahované (ne nutně naší) sluneční soustavy.

Slovo architektek

„Rozdílnost našich povah a přístupu paradoxně podporuje harmonii našich návrhů. Nabízíme komplexní služby na poli architektury a designu od prvotních konceptů až po realizaci. Ručíme za osobní a nápaditý přístup. Dotáhnout projekt do konce vám pomůžeme klidně i vlastníma rukama,” dodávají architektky.

Technické údaje

Místo: Praha-Vršovice

Rok provedení: 05/2019

Plocha bytu: 59 m2

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků