Hlavní obsah

Jak ideálně zařídit malý byt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt 2+kk o celkové výměře 45 metrů čtverečních zakoupila klientka již částečně vybavený. Chtěla ho zařídit novým nábytkem, který by vyhovoval jejímu stylu a potřebám. Původní vzhled bytu byl nijaký, nemastný neslaný.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Bytový prostor ozvláštňují barevné nástěnné boxy.

Článek

Dispoziční změna by bytu nepřinesla žádnou výhodu. Původní podlahy byly i přes výhrady k barevnosti ponechány a koupelna zůstala beze změny.

Škoda že předchozí majitelka nechala vyštukovat a natřít stropy, které byly z pohledového betonu.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Původní podlahy i přes výhrady k barevnosti byly ponechány a koupelna zůstala beze změny.

Ústředním bodem návrhu byl obytný prostor, kde bylo nutné na ploše 3x6 metrů skloubit kuchyňský kout, jídelní stůl a pohovku s televizí tak, aby byla zachována vzdušnost a lehkost.

V bytě zbyla kuchyňská linka a špatně zvolené osvětlení ve všech místnostech.

Výměna kuchyně

„V malých bytech je potřeba využít všechny možnosti pro uložení věcí. Proto doporučuji všechny úložné skříně a kuchyň řešit až do stropu,“ podotýká architektka Eva Bradáčová a doplňuje:

„Výměna kuchyně nebyla původně v plánu, ale jsem ráda, že se k tomuto kroku nechala klientka časem přesvědčit. Původní kuchyňská linka byla nevhodně řešena. Neměla úložné skříňky až do stropu a zabírala příliš mnoho místa. Zasahovala tak do větší části obytného pokoje, což v tak malém bytě není žádoucí.“

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Úložné prostory v kuchyňském koutě jsou umístěny až do stropu.

Na nové bílé kuchyňské lince jsou použita lesklá dvířka, na stěně je bílý skleněný obklad. „Jak je dobře známo, světlé a lesklé povrchy opticky zvětšují. To byl jeden z hlavních cílů,“ říká architektka.

„Původní světla byla absolutně nevyhovující jednak svým vzhledem, a hlavně druhem. Všechna byla závěsná, což v takto malém bytě není vhodné, protože dělají dojem nižšího stropu,“ podotýká architektka. Proto se všechna světla demontovala a nově se osadila světla přisazená až ke stropu.

„Osvětlení jídelního stolu si říkalo o netradiční řešení. Původní majitelka ho vůbec neřešila, protože v místě vývodu pro toto osvětlení měla umístěné skříně kuchyňské linky. Ideálním řešením v takto malém prostoru je nástěnná lampa na pohyblivém rameni. Díky tomu se dá dobře nastavit výška stínítka a v prostoru nevisí ze stropu kabel, který by opticky prostor rozdělil,“ doplňuje architektka.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Stěnu ložnice oživují dva velké obrazy.

V případě návštěvy se stůl jednoduše odsune od zdi, přidá se židle z ložnice a světlo na pohyblivém rameni se nastaví tak, aby byl jídelní stůl osvětlen.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Trojsed do tvaru písmene L

„V malých bytech je nutné vše řešit na centimetry, to vyžaduje atypickou výrobu,“ upozorňuje architektka.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Nově zvolený nábytek je velmi moderní, svěží a kombinuje přírodní materiály s bílými a šedými povrchy.

„Té se nevyhnula ani pohovka. Přestože se jedná o trojsed tvaru L, nezabírá příliš mnoho místa. Navíc je rozkládací a s úložným prostorem. Barevně ladí s jídelními židlemi. Ty mají čalouněné sedáky.“

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Oživujícím prvkem obytného prostoru s kuchyní jsou barevné nástěnné boxy. Ty jsou použity i v předsíni. Na jejich barevnost navazují výrazné obrazy visící v ložnici. Těmito prvky se všechny místnosti propojují.

Nově zvolený nábytek je velmi moderní, svěží a kombinuje přírodní materiály s bílými a šedými povrchy. Nyní byt odpovídá mladému naturelu nové majitelky.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely
Ing. arch. Eva Bradáčová
Navrhování interiérů je mojí vášní! Vím, že důležitým prvkem pro interiér šitý na míru je otisk charakteru klienta. Je důležité podpořit jeho životní styl, ať již jde o mladého člověka, který vyznává dynamický styl života, nebo rodinu, která chce vytvořit harmonické a bezpečné místo, či starší klienty, kteří si dopřejí pohodlí a poklidně laděný interiér.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám