Hlavní obsah

Hudba a příroda se ve skleněné síni prolínají pod nebem plným zlatých hvězd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová koncertní síň, která se jen před pár dny otevřela milovníkům hudby v maďarské Budapešti, upoutá pozornost už sama o sobě. Má totiž všechny stěny ze skla, a tak je do jejích útrob pěkně vidět. Co je ale důležitější, vidět z ní je hlavně ven. Na okolní stromy v parku. To vše pod baldachýny plnými zlatých hvězd.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Novou futuristickou koncertní halu v Budapešti navrhl Sou FujimotoVideo: Reuters

 
Článek

Jednou z nejočekávanějších architektonických událostí roku bylo pro obyvatele Budapešti nedávné otevření nové hudební síně v parku Városliget, který má postupně projít rozsáhlou proměnou.

Stavba této budovy je jedním z prvních kroků. Nese název Dům hudby a autorem jejího návrhu je uznávaný japonský architekt Sou Fujimoto, který není evropskému publiku nikterak neznámý. Výrazněji se představil například spoluprací na budově výjimečného tvaru Arbre Blanc ve francouzském Montpellieru.

Ve futuristicky vyhlížející budově, jež může z ptačí perspektivy připomínat houbu, je umístěna nejenom koncertní síň, ale i další prostory vyhrazené pro hudební vystoupení, interaktivní výstava a knihovna.

Dům hudby na první pohled zaujme tím, že veškeré jeho stěny jsou z čirého skla. Ty jsou vysoké úctyhodných 12 metrů.

Zajímavostí je i uspořádání jednotlivých skleněných panelů. Aby nedocházelo k odrazu zvuků, nejsou umístěné a natočené paralelně, ale jejich osy se různě kříží. Přicházející zvuk se v nich tak roztříští.

Stavba připomínající kus skály uprostřed divočiny překvapí svým účelem

Tipy a trendy

Přímo za pódiem jsou skleněné panely vysoké jeden metr, které lze různě natočit, a to i tak, aby odrážely zvuk směrem do stropu, kde je pohlcen, vysvětlil při oficiálním otevření budovy její provozní ředitel Marton Horn.

Stejně tak jsou zajímavá i otevření a také světlíky ve střeše, jež napomáhají příměru ke klobouku houby a kterých je stovka. Samotný strop pak připomíná baldachýn, který pokrývají tisícovky zlatožlutých mnohoúhelníků, které připomínají hvězdy.

V Ostravě vyroste nová koncertní hala pro více než 1200 lidí. Připomíná futrál na housle

Domácí

Jedním z prvních návštěvníků, který se na novou budovu přišel do parku Városliget podívat, byl muž jménem Daniel.

„Ta budova se mi líbí... Mnoho budov při stavbě provázely spory, proč je stavět tam a proč právě tímto způsobem. Ale mně se tahle líbí,” řekl reportérům agentury Reuters.

Anketa

Líbila by se vám taková koncertní síň u vás v obci?
Ano, moc!
79,2 %
Možná i ano.
4,2 %
To si vůbec neumím u nás představit.
3,2 %
Moc ne.
7,9 %
Jen to ne!
5,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 216 čtenářů.

Architekt Sou Fujimoto

  • Jednapadesátiletý japonský architekt Sou Fujimoto si v roce 2000 založil vlastní praxi, Sou Fujimoto Architects. Vystudoval katedru architektury na Fakultě inženýrství Tokijské univerzity a má nyní kanceláře v Tokiu a Paříži.
  • Mezi jeho nedávné renomované projekty patří jeho vítězný návrh soutěže Folie Richter městské rady Montpellier.
  • K jeho nejpozoruhodnějším dílům patří „Serpentine Gallery Pavilion 2013“ (2013), „House NA“ (2011), „Musashino Art University Museum & Library“ (2010) a „House N“ (2008).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám