Hlavní obsah

Dům se zvlněnou fasádou skrývá koncertní síň i bazén

Novinky, nes

Dům, který ředitel newyorského Muzea moderního umění Glen D. Lowry svého času označil za jeden z nejvýznamnějších soukromých domů v Severní Americe za poslední dobu, stojí na předměstí kanadského Toronta. Autory jeho návrhu jsou manželé Brigitte Shimová a Howard Sutcliffe, kteří jej vytvořili pro významného kanadského matematika a houslistu Jamese Stewarta. Název domu s charakteristickou zvlněnou fasádou zní Integral House, tedy Integrálový dům.

Foto: Profimedia.cz

Dům dostal název podle své zvlněné fasády připomínající vzdáleně tvar symbolu pro integrál.

Článek

Důvod pojmenování domu po jedné z matematických funkcí je relativně prostý. Jeho vlnící se fasáda vzdáleně připomíná symbol používaný matematiky pro integrál.

Z praktického hlediska je ovšem pětipodlažní budova zajímavá hlavně svým prostorným, moderním interiérem, jemuž vládne dřevo, sklo a beton. Srdcem domu je koncertní sál vysoký dvě patra, vystoupení v něm může najednou sledovat na 150 hostů.

Doktor James Stewart, který zemřel na konci roku 2014, je totiž nejen autorem matematických učebnic používaných studenty vysokých škol po celém světě, ale býval i členem Hamiltonského filharmonického orchestru.

Foto: Profimedia.cz

Fasádě na zadní straně domu dominuje sklo a dubové dřevo.

Matematik pozemek koupil v roce 2002 a dům, který na něm stál, nechal strhnout. Architekty, kteří by byli schopni mu navrhnout stavbu odpovídající jeho představě, tj. s vlnící se fasádou a velkým koncertním sálem, hledal ale už dlouho před tím. Už v roce 1999 oslovil právě studio Shim-Sutcliffe Architects zmiňované manželské dvojice s žádostí o projekt.

S realizací se začalo v roce 2003. Stavba trvala šest let a celkové náklady dosáhly 24 miliónů dolarů (v přepočtu zhruba 580 miliónů korun).

Foto: Profimedia.cz

Srdcem domu je koncertní sál.

Dům o celkové ploše podlah 1672,25 m2 stojí na úbočí Rosedaleské rokle, a tak z ulice působí poměrně nenápadně, jsou odtamtud totiž vidět jen jeho dvě nejvyšší podlaží.

Architekti jej navíc navrhli tak, aby představoval pro životní prostředí co nejmenší zátěž. K vytápění i ochlazování slouží geotermální systém a střecha domu je osázena zelení.

Foto: Profimedia.cz

V moderně laděném interiéru architekti zkombinovali dřevo, sklo a beton.

Hlavními materiály na zadní straně domu jsou sklo a dubové dřevo. Ústředním prvkem nejnižšího podlaží je bazén s venkovním nádvořím odděleným od domu více než sedmimetrovou skleněnou stěnou, která se zasunuje do podlahy. V prvním poschodí je studovna nabízející nádherný výhled do rokle.

Koncertní sál umístili architekti do druhého patra, zatímco místnosti využívané rodinou nejčastěji jsou uloženy všechny nad ním, na úrovni ulice. Právě zde jsou kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem sloužící při koncertech jako balkóny.

Foto: Profimedia.cz

Jídelna slouží v dobách koncertů jako balkón pro diváky.

Nejvyšší podlaží je organizováno jako klidová zóna domu, je zde hlavní ložnice i ložnice pro hosty a také apartmá pro hosty.

Dům je v současné době na prodej za částku 28 miliónů dolarů, tedy mírně přes 376 miliónů korun, což jej zařazuje mezi nejdražší nemovitosti v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Domu nechybí samozřejmě bazén.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám