Hlavní obsah

Hitem jsou umyvadla na desce

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umyvadlo je dominantou koupelny. Dvojnásob to bude platit, sáhnete-li po některém z aktuálních trendů – umyvadlové míse na desce či umyvadle geometrických nebo atypických tvarů.

Foto: Sapho

Designové betonové umyvadlo Punc je vyrobeno z netradičního materiálu podobného granitovým dřezům. Povrch je ošetřený speciální voděodolnou nano vrstvou pro jeho snadnější údržbu a delší životnost.

Článek

Umyvadlo je jednoznačně nejpoužívanějším předmětem v koupelně. Proto musí vyhovovat vysokým nárokům na pohodlí a kvalitu.

Navíc ale plní estetickou úlohu, dodává koupelně atmosféru. Tomu odpovídají i současné trendy.

Keramika

Klasikou v materiálech zůstává stále keramika. Prim ovšem hrají ztenčené verze.

Zatímco klasická keramická umyvadla mají tloušťku hrany 8 až 10 mm, nejtenčí moderní umyvadla dosahují tloušťky jen 3 až 4 mm.

Foto: Hornbach

Hranaté umyvadlo Carlina je z litého mramoru Evermite. Díky němu umyvadla vynikají dlouhou životností a jsou odolnější.

Ve speciální směsi, která se k výrobě těchto umyvadel používá, je mj. i korund, což je velmi tvrdý nerost. A právě díky němu jsou moderní tenkostěnná umyvadla křehká opravdu jen na pohled.

Jejich tvary vynikají spíše pozvolnějšími křivkami. K dostání jsou kruhová, obdélníková či elipsová. Ostré linie keramika neumí.

Litý mramor

Co neumí keramika, to ale dokáže kompozitní materiál nazývaný litý mramor. Vyrábí se ze směsi mletého dolomitu a dalších druhů vápenců s polyesterovou pryskyřicí. Díky tomu si zachovává vlastnosti přírodního originálu (mramoru), zároveň eliminuje jeho nevýhody.

Rekonstrukce mají zelenou. Češi se chystají hlavně na koupelnu či kuchyň

Finance

Umyvadla z litého mramoru vynikají precizně ztvárněným designem, který nedává prostor nepřesnostem, mají jasně definované hrany a dokonale rovné hladké plochy. Mohou mít různé geometrické, ale i zcela atypické tvary.

Materiál tak hojně využívají i přední designéři. Například český designér Kryštof Nosál z něj pro značku Ravak navrhl set umyvadel Moon, opakovaně oceněný mezinárodními i domácími porotami v oblasti designu, nebo novější umyvadla Solo v setu s novou volně stojící vanou.

Velká i malá, bílá i barevná

Limitovat vás při výběru nemusí ani velikost koupelny. Při možnostech kombinace nejrůznějších tvarů a velikostí si vybere opravdu každý. Umyvadla se totiž vyrábějí v mnoha šířkách. Kromě nejběžnějších 55, 60 a 65 cm se vyrábějí i v šířce 80 cm.

V opravdu velké koupelně si můžete dovolit i dvě umyvadla nebo dvojumyvadlo. Třeba Jika má v nabídce dvojumyvadlo v šířce 130 cm.

Zkrátka ale nepřijdou ani ti, kteří v koupelně bojují s nedostatkem místa. Pro ty jsou vhodným řešením malá umyvadla, která mají šířku jen 40 cm, Laufen má v sérii Sonar i umyvadlo, jehož vnitřní šířka je pouhých 34 cm.

Foto: Jika

Umyvadlo Lyra Plus v moderním geometrickém provedení odpovídá aktuálním trendům. Instalovat ho lze samostatně s designovým sifonem Mio nebo s nábytkovou řadou Lyra Plus.

Zůstat nemusíte ani u bílé barvy. K dostání jsou totiž i barevná umyvadla, široký sortiment nabízí např. Sapho. Vybrat si můžete třeba z černé, šedé, pískové či červené. Zajímavé odstíny nabízí série Attila či Murano. Z umyvadel série Priori na vás dýchne orient.

Trend, který nepomine

Rovněž způsobů instalace se nabízí hned několik. V nabídce výrobců jsou zápustná umyvadla nebo klasická nástěnná, která se obvykle kombinují s podumyvadlovou skříňkou.

Kdo má rád extravagantní styl, může sáhnout po sloupovém umyvadle. V nabídce je má např. Laufen.

Absolutním trendem dnešních koupelen jsou umyvadla položená na desce. Desku totiž můžete přizpůsobit jakémukoli prostoru. Může být jen minimální, nebo naopak dlouhá, klidně od zdi ke zdi. Získáte tak velkou odkládací plochu. Pro velkou rodinu se na velkou desku vejdou dvě umyvadla vedle sebe.

V koupelně hraje prim minimalismus

Tipy a trendy

Plusem je také skutečnost, že umístění vodovodní baterie se nemusí řídit přesně určeným místem. Umyvadla určená na desku nemají totiž otvor pro baterii. Tu si můžete umístit přesně tam, kde se vám to bude hodit – klasicky za umyvadlem nebo třeba z boku.

V každém případě vhodnější je vyšší stojánková baterie, ideálně kolem 30 cm. Variantou může být i baterie zabudovaná do zdi pod omítku nad umyvadlem.

U desky dbejte na kvalitu provedení

Dekor desky pod umyvadlo může být takřka jakýkoliv, zvláště u těch z kompozitního materiálu (umělého kamene). Častější jsou však desky z masivního dřeva nebo z dřevotřískových desek upravených lakováním či dýhováním.

Při výběru těchto desek pod umyvadlo je proto velmi důležitá její impregnace, nesmí být jen povrchová, musí být hloubková.

Přece jenom prostor kolem umyvadla přichází velmi často do kontaktu s vodou. Dalším rizikovým místem při pronikání vlhkosti dovnitř desky jsou její hrany, které by měly být lepeny polyuretanovým lepidlem. To vytvoří na hraně vodotěsný spoj.

Jak upozorňuje Aleš Brožík z firmy Ravak, jestliže se vlhkost jednou dovnitř dostane, dochází k nevratným změnám, materiál nabobtná, začne se postupně drolit a velmi rychle doslouží.

Anketa

Máte v koupelně umyvadlo na desce?
Ano, přesně tak
21,7 %
Ne, máme ho připevněné ke zdi samostatně
29 %
Ne, máme ho nad skříňkou
49,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6443 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Klenot jménem nika

Když je málo úložného prostoru, máme potřebu vybavit ho skříněmi, policemi, nábytkovou sestavou. Interiér ale působí přecpaně, neuspořádaně. Jde-li to, zkuste...

Umyvadlo - nejvyužívanější věc v koupelně

V koupelně se všechno točí kolem umyvadla, proto neslevujte z nároků na pohodlí a kvalitu. Správně by mělo ergonomicky vyhovovat všem členům rodiny, skvěle se...

Keramika v koupelně miluje velké formáty

Keramické obklady a dlažba jsou tradiční materiály do koupelny. Mohou nás ještě výrobci něčím překvapit a nabídnout něco nového? Určitě ano. Trendem jsou...

Výběr článků

Načítám