Hlavní obsah

V koupelně hraje prim minimalismus

Právo, Karolina Černá

Jednoduché tvary, skryté úchyty, decentní úložné prostory, kontrast tmavých a světlých odstínů - v koupelnovém nábytku se nosí střídmost spojená s chytrým řešením.

Foto: Ravak

Sázka na kontrast vychází v prostornějších koupelnách, v nichž si můžeme dovolit tmavší stěny. Mezi nimi vynikne jednoduché bílé a skleněné vybavení.

Článek

Trendem je také vnést do koupelny více světla. Pomohou nám lesklé povrchy, bílá barva, světlé odstíny i využití kontrastu - tmavý nábytek ve světlém prostoru či naopak, dále prosklená zástěna sprchového koutu, prostý efekt skla na ploše skříněk, jaký přináší například materiál typu Vetrixx.

„Je to akrylát smísený se skleněným prachem, vzhledově se sklem téměř identický,“ říká Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení firmy Trachea, výrobce nábytkových dvířek.

Ještě vzdušnějšího a prosvětlenějšího efektu dosáhneme, když vybavení zavěsíme na stěnu.

Opusťte klasiku

V případě obliby netradičních řešení nebo potřeby vypořádat se s atypickým prostorem zvolíme místo umyvadel se spodní skříňkou minimalistické koupelnové desky s umyvadlem posazeným. Ty však nenabízejí dostatek úložných prostor, které by navíc působily také minimalisticky.

„Proto jsme do letošní kolekce zařadili zásuvkové skříňky s výškou od 20 do 40 centimetrů a šířkami od 40 do 120 centimetrů,“ popisuje novinku Petr Blažek ze společnosti Dřevojas.

Designová koupelna nemusí vyjít draho. Víme, jak na to

Jak na to

„Toto řešení je vhodné i do výklenků, a protože je pro tento případ vše nutné řešit na míru prostoru, dodáváme i zkracovací prvky, které montážník upraví přímo během montáže,“ dodává.

Nic nevyčnívá

V prostoru koupelny často z nábytku trčí ostré úchytky, o které se můžeme poranit. Moderní útlé vysoké skříňky a policové díly s jednoduchými tvary je proto mají spíše skryté - zafrézované či vzniklé díky dvířkům přesahujícím tělo koupelnové skříňky.

Aby design koupelny nenarušovaly zbytečné linie, je možné sáhnout po galerce schované ve zdi. Je téměř v jedné rovině se stěnou a v koupelně zabere minimum místa, disponuje však šikovným úložným prostorem. Ideální je, když kromě úložného prostoru máme za zrcadlem zabudované vnitřní osvětlení reagující na pohyb dvířek.

Otevřením skříňky se automaticky rozzáří LED diodové osvětlení, které doplní celkové osvětlení koupelny.

Obstát ve vlhku

Oblíbeným materiálem do koupelny je tvrdé dřevo, dražší africké, amazonské druhy snášejí vlhkost a střídání teplot lépe než české. Místo finančně náročnějšího masivu však obvykle sáhneme po jeho realistických dekorech.

Korpus, nábytková dvířka a zásuvky jsou nejčastěji z ošetřených tzv. MDF a LTD desek. Jejich odolnost proti vlhku zvyšují nátěry a již ve výrobě provedené moření, vysokotlaké impregnace, vícečetné vrstvy stříkaného laku vodu doslova odpuzují, podobně i fóliová úprava. Okraje mají ABS hrany v podobě tenkých plastových pásků, mohou být ošetřené technologií PUR.

Koupelnám vládnou průhledné kryty, elegantní podsvícení i nápaditý design

Tipy a trendy

„Při ní je potřeba méně lepidla než u jiných způsobů olepení. Vzniklá spára mezi hranou a čelní plochou dvířek je téměř neviditelná, nezanáší se nečistotami. Zároveň efektivně brání průniku vlhkosti do vnitřku dvířek,“ říká Martin Dusík.

Kvalitní nábytek stačí při zvýšené vlhkosti lehce otřít hadrem a vysušit, voda by na něm neměla stát dlouho. Dojde-li v koupelně k nárůstu vlhkosti, třeba během koupání, co nejdříve pořádně vyvětráme.

Začátek roku je nejlepší doba pro pořízení klimatizace

Tipy a trendy

Jak nakupovat

  • Vyberte nábytek s konstrukčním řešením a povrchovou úpravou, které zabrání, aby se voda dostala k základní materiálové hmotě.
  • Seriózní výrobce dodává koupelnový nábytek již sestavený. Standardem jsou prodloužená záruka i certifikát o vodotěsnosti.
  • Od výrobce musí být ošetřeny vnitřní i zadní části skříněk a zásuvek.
  • Kontrolujeme kvalitu uchycení spojů, plynulost pojezdů a snadnou manipulaci s dvířky.
  • Vlhkému prostředí v koupelně odolají kovové části z nerezu.

Reklama

Výběr článků

Načítám