Hlavní obsah

Grilovací sezonu můžete zahájit i doma v kuchyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sluníčko už se sice hlásí o slovo stále více, na delší sezení venku při grilování to ale zatím přece jen moc není. To ale vůbec nevadí! Grilovat se dá totiž i v interiéru. Stačí si pořídit stolní gril.

Foto: Sencor

Stolní elektrický gril SBG 104BK si oblíbíte nejen v letním období. Mj. má odkapávací mističku na přebytečný tuk, takže výsledné pokrmy jsou nejen chutné, ale i zdravé. Cena 999 Kč

Článek

Pěkně propečené maso, lehčí ryby či zeleninu můžete pro své blízké či přátele připravit na grilu hned. Na jaro jsou totiž ideální elektrické grily, s nimiž připravíte perfektní hostinu i doma v kuchyni nebo třeba na kryté terase.

Jak vybrat elektrický gril

Abyste si vybrali ten pravý gril, vedle cenového hlediska vezměte v potaz i další faktory: tím klíčovým je místo, kde budete gril používat, a také jeho obslužnost, kterou jste ochotní podstoupit. Elektrické grily mají pochopitelně jiné nároky než grily na plyn či dřevěné uhlí. Jejich nespornou výhodou ale je, že stačí zajistit jen přívod elektřiny.

Hlavně se ale zaměřte na parametry samotného spotřebiče. Podstatný je výkon. Měl by být dostatečně vysoký, aby příprava potravin netrvala příliš dlouho a pokrmy si uchovaly dobrou chuť. Ideální je, když má gril spodní díl pro zachycení šťávy, která se z masa při grilování uvolňuje. Rovněž je důležité ohlídat si kvalitu povrchu desek a možnost plynule regulovat jejich výkon. Svoji pozornost věnujte i různým vychytávkám, které moderní stolní grily nabízejí.

Stylové ohniště umocní pohodu pod širákem

Tipy a trendy

Kontaktní grily umějí být chytré

Univerzální jsou kontaktní grily (uzavřená poloha), které lze použít více způsoby a na nichž se suroviny rovnoměrně a precizně ogrilují. Vzdálenost desek se dá nastavit podle tloušťky masa či jiné suroviny. Některé modely disponují např. časovačem či termostatem s možností nastavení teploty od 60 do 230 °C. Ty s LCD displejem vás budou přehledně informovat o času, teplotě i stupni pečení.

Některé toho umějí ještě víc. Například automaticky odhadnout tloušťku masa podle úhlu mezi masem a grilovací plochou. Na základě toho nastaví ideální dobu grilování a zajistí rovnoměrné propečení. Nemusíte se tedy obávat tenkých nebo tlustých plátků, vše bude dobře propečené bez spálenin.

Na trhu najdete i smart model, který je vybaven teplotní sondou. V jejím menu si můžete vybrat nastavení podle typu masa – hovězí, jehněčí, vepřové, kuřecí nebo ryby – a ještě k tomu typ přípravy – od krvavého až po propečený steak.

Sonda pak sama rozezná, kdy je maso připravené právě podle zvolených preferencí. Navíc takto chytrý kontaktní gril disponuje funkcí „rest meat“, která jej nechá tzv. odpočinout, což je nezbytné pro to, aby šťáva mohla prostoupit celou porcí masa a nevytekla při prvním nakrojení.

Elektrický gril

Kdo by hledal něco bližšího klasice, může sáhnout po některém ze stolních elektrických grilů. Právě ty se totiž podobají těm klasickým na dřevěném uhlí. Jen v tomto případě nahrazuje rošt grilovací deska a místo topení dřevěným uhlím ho prostě zapnete do zásuvky.

Některé modely mají dva typy grilovacích ploch. Jedna část je rovná a je ideální pro grilování zeleniny, sýrů a milovníci sladkého mohou vyzkoušet lívance. Druhá grilovací žebrovaná polovina slouží pro přípravu masových či zeleninových špízů, ryb a masa. Alternativou jsou rovněž grilovací desky či plotýnky na varné desky.

Hledáte-li naopak něco trochu odlišného, zkuste elektrický raclette gril, který v sobě spojuje klasický elektrický gril a raclette gril. Raclette gril je charakteristický tím, že kromě horní desky určené na grilování masa má i malé spodní pánvičky. Ty se umísťují po celém obvodu grilu přímo pod jeho topnou spirálou.

S pistolí na dýmové aroma

Pokud byste svoje kulinářské umění chtěli ještě povýšit, zaměřte se na další detaily. Říká se totiž, že umění tkví právě v nich. Jestliže si netroufáte improvizovat s ingrediencemi a kořením, pořiďte si udicí pistoli. Ta dodá jemné aroma přírodního kouře nejen masu či rybám. Lehkým zauzením získá novou chuť třeba i sýr, zelenina či obyčejná omáčka. A pokud se nebojíte experimentovat, můžete zaudit klidně také dezert nebo drink. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Použití udicí pistole je jednoduché. Stačí ji naplnit dřevěnými štěpky z jabloně nebo ořechu, vložit „kouřovod“ do zakryté nádoby (aby kouř neutekl) a počkat pár minut.

Anketa

Grilujete i doma?
Ano, pravidelně
20 %
Občas
42,9 %
Ne, vůbec
37,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 70 čtenářů.

Grilujte jako mistři na vyšší úrovni

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Čistý gril je dobře fungující gril

Žádný teplejší víkend se neobejde bez grilování. Avšak předtím, než po poslední grilovačce rozpálíte gril zase naplno, je potřeba ho vyčistit. Jak na to?

Chystáte oslavy venku? Kupte party stan

Party nebo též zahradní stany jsou určené větším i malým oslavám, některé z nich oceníme při grilování. Chrání před sluncem, stejně jako před nepříznivým...

Výběr článků

Načítám