Hlavní obsah

Efektní proměna bytu od podlahy až po strop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukce až na cihlu proměnila starý byt 2+1 na pražské Palmovce v moderní bydlení. Designéři měli od majitelů volnou ruku. Stačilo se domluvit na tónech barev a obkladech a za tři měsíce proměnili mladé rodině byt k nepoznání.

Foto: Archiv majitelů a architektonického studia

Neutrální barvy, světlé tóny a dřevěná podlaha mají navodit ležérnost.

Článek

Palmovka patří k oblíbeným a investičně zajímavým místům v Praze. Mladá rodina si zde pořídila byt ve starém činžovním domě, který ale nevyhovoval jejím potřebám.

Kuchyně na chodbě nebyla zrovna nejpraktičtějším řešením. Rovněž stará koupelna byla v naprosto nevyhovujícím stavu. Předtím, než se rodina mohla nastěhovat, bylo tedy nutné byt kompletně zrekonstruovat. I když měli majitelé obavy, jak se to s omezeným rozpočtem, který měli k dispozici, podaří, oslovili studio Room Story v čele s designérkou Alžbětou Mrázovou, a ta tuto výzvu přijala.

Barvy a zrcadla přivedly světlo

Začít se muselo doslova od podlahy. Původní parkety nahradila dřevěná podlaha z běžného hobbymarketu. „Ač se to možná nezdá, i v těchto řetězcích se dá sehnat kvalitní materiál za příznivé ceny,“ konstatuje designérka. Dlažbu vybrala v dekoru černobílého motivu à la mozaika.

Bylo třeba také nahodit novou omítku a postarat se o výmalbu. Aby designérka docílila co největšího světla v bytě, ponechala veškeré zdi v klasické bílé barvě. Chodbu pak opticky rozšiřuje velké zrcadlo.

Díky rekonstrukci se podařilo zvětšit a zároveň propojit obě podlaží mezonetového bytu

Tipy a trendy

A nesmíme opomenout lustry. Ty designérka zvolila tak, aby naši pozornost zaujaly už při vstupu do bytu, a to hlavně tvarem a velikostí. Lustr je také nad jídelním stolem a v obývací části, samozřejmě kvalitní světlo nechybí ani v kuchyni.

Nová kuchyně

Původní kuchyně byla umístěna ve vstupní chodbě, což bylo nevyhovující nejen po praktické stránce. Designérka se ji rozhodla přesunout do největší místnosti, kde byl dříve průchozí pokoj a propojit ji s obývacím prostorem.

„Dnes už se od průchozích pokojů ustupuje, také my se jim snažíme vyhýbat. Nikdo dnes nechce chodit do pokoje přes ložnici někoho druhého,“ vysvětluje designérka.

Pro horní police zvolili designéři dekor dřeva, spodní skříňky jsou v módní antracitové barvě. Spotřebiče jsou vestavné. Designérka i v tomto případě volila standardní výrobky z velkého nábytkového řetězce.

Prostorná a moderní koupelna

Obrovskou proměnou prošla koupelna. Původní vanu nahradil velký sprchový kout. „Prostor na něj jsme získali z dětského pokoje, kde byla vybourána stěna a dostavena nová příčka,“ popisuje designérka.

Nové obklady mají šedou barvu a jsou zkombinované s imitací mramoru. Dlažba na podlaze navazuje na vstupní chodbu a celý prostor se tak sjednocuje a opticky rozšiřuje. Součástí koupelny je i toaleta, která je ale prakticky oddělená dveřmi.

Zařízení a doplňky

Majitelé si přáli interiér zařídit v neutrální barvách a v ležérním stylu. Designérka tedy volila světlé odstíny barev, které využila v ložnici i v dětském pokoji. Světle šedé závěsy zútulnily prostor a zároveň působí vzdušně.

Protože dětský pokoj bude obývat malá princezna, sladila designérka doplňky do růžové barvy. Výklenek, který tu vznikl rozšířením koupelny, posloužil jako skvělé místo pro malé týpí, které poskytne atraktivní prostor pro hraní. V budoucnu do něj majitelé plánují umístit vestavěnou skříň.

Sedačka v obývacím pokoji je v neutrální béžové barvě s omyvatelným povrchem z nábytkového outletu, kde lze sehnat spoustu skvělého nábytku za pár korun. Nábytek většinou pochází ze showroomů, jde o vystavované kusy.

Interiérová designérka si dům nejprve vyzkoušela a pak jej teprve koupila. Udělala si z něj letní bydlení

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám