Hlavní obsah

Dům vzniklý sloučením tří stodol má mírně skandinávský punc

24. 11. 2015, 6:11
Novinky, nes

Mladá rodina si koupila v americkém Lincolnu rodinný dům. Líbila se jí veliká okna, spousta prostoru i propojenost interiéru s exteriérem. Na druhé straně, využívání kuchyně a galerie nebylo právě pohodlné, a tak oslovila architekty ze studia Aamodt / Plumb Architects s prosbou o úpravu interiéru tak, aby se všem v domě žilo pohodlněji.

Foto: Chuck Choi

Dům původně vznikl propojením tří stodol.

Článek

Jak architekti vysvětlují, dům v Massachusetts má za sebou poměrně dlouhou a zajímavou historii. Původně to byla jen trojice stodol, jíž v 50. letech minulého století proměnil v rodinný dům věhlasný a velmi plodný architekt Henry Hoover, který po sobě zanechal velké množství podobných realizací.

V polovině 80. let ovšem dům prošel další úpravou, při níž právě vznikla poněkud nejednotná fasáda a galerie se skulpturálně pojatou kuchyní a vstupem. Cílem současných úprav bylo tedy navrátit domu pokud možno původní, hooverovský ráz.

Foto: Chuck Choi

V rámci rekonstrukce architekti našli nové místo pro vstup do domu.

Foto: Chuck Choi

Praktickou vlatsní nového vstupu je jeho blízkost vůči garáži.

Foto: Chuck Choi

Interiér domu je tedy znovu organizován v minimalistickém duchu, který odkazuje ke skandinávskému stylu.

V rámci úprav pak architekti přemístili i hlavní vstup. Pro něj vytvořili speciální zastřešené přízemní rozšíření, před nímž ještě vytvořili dřevěnou zástěnu.

Foto: Chuck Choi

Klidnější zónu v přízemí domu představuje posezení s klavírem.

Foto: Chuck Choi

Do jídelny se z obývacího pokoje prochází kolem kuchyňské zóny.

Foto: Chuck Choi

V přízemí jsou podlahy z běleného jasanu.

Po projití malou vstupní halou se návštěvník ocitne už rovnou v samém srdci domova. Tím je velký obývací pokoj, na nějž navazuje velkoryse pojatá kuchyňská zóna. Kolem ní do strany se pak prochází do jídelny.

Společenský prostor rodiny rozděluje na dvě části stěna s krbem, za níž je ještě druhá, klidnější zóna s posezením u stolu. Té dominuje černý klavír.

Foto: Chuck Choi

Hezké výhledy do zajímavé zahrady patřily k tomu, co si mladí majitelé na domě okamžitě zamilovali.

Architekti navrhli interiér ve světlých barvách, podlahy jsou z běleného jasanu, stěny zůstaly čistě bílé, stejně jako většina velkého nábytku.

Menší prvky a dekorace jsou naopak často v odstínech aqua a chartreuse (přechod mezi žlutou a zelenou, název odstínu je podle francouzského bylinného likéru).

Foto: Chuck Choi

V horním patře jsou ložnice a společenská místnost.

Foto: Chuck Choi

Koupelna majitelů dýchá zenovou atmosférou.

Foto: Chuck Choi

V horním patře je nově vytvořená velká ložnice manželů s vlastní koupelnou a se dvěma šatnami. Nechybí dětský pokoj a společenská místnost.

Zajímavostí jsou 60 let staré korkové podlahy s novým semitransparentním šedým nátěrem. Hezkým nápadem je pak umístění samostatně stojící vany v koupelně hlavní ložnice přímo pod střešním oknem.

Boční okna umožňují hezký výhled přímo z vany ven na zahradu, takže koupel v takovém prostředí nabízí až zenovou atmosféru.

Foto: Aamodt / Plumb Architects

Přízemí

Foto: Aamodt / Plumb Architects

Horní patro

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Když se projít, tak jedině na balkón

22. 11. 2015, 10:19

Jsou nápady, které vyplynou z potřeb určité chvíle, vysvětlují architekti ze studia Zalewski Architecture Group. A přesně tak vznikla idea neobyčejného...

Výběr článků