Hlavní obsah

Dům ve svahu nabízí výhled na pomerančovníkový háj i prostor pro zamilovanou hru majitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mírně svažitý pozemek je mnohdy zajímavější než úplná rovina. Své o tom vědí majitelé jednopodlažního rodinného domu v brazilském městečku Quinta da Baroneza. Díky tomu, jak dobře je usazen na pozemku, mají z jeho oken i terasy nádherný výhled do okolní krajiny s pomerančovníkovým hájem na zahradě i s hřištěm pro šoupanou, která je jejich koníčkem.

Foto: Evelyn Müllerová

Rodinný dům je plně otevřen na severní stranu, odkud získává nejvíce světla

Článek

Moderní rodinný dům na brazilském venkově nepostrádá nic z toho, co lze v tamním kraji očekávat – příjemnou letní atmosféru, spoustu prostoru pro setkávání s širokou rodinou a přáteli, hodně místa ke společné zábavě a především nádherné výhledy do okolní krajiny.

S tím si architekti z ateliéru Gilda Meirelles Arquitetura obzvláště dali záležet. Aby byl dům přízemní a majitelé nemuseli nikam stoupat po schodech, rozdělili jej do několika objemů, které jsou ovšem propojené krátkými „krčky“, a ty rozmístili tak, aby každý mohl mít okna orientovaná na sever (dům je na jižní polokouli, kde je nejvýhodnější orientace obytných budov právě tímto směrem).

Stavba má užitnou plochu 600 m2 a je umístěna na mírně se svažujícím pozemku zanořeném pod úrovní kolem vedoucí silnice. Aby byl pohyb pro majitele po zahradě co nejpohodlnější, rozdělili ji architekti do dvou rovin oddělených několika schody. Na horní stojí dům, který vepředu pokračuje nejprve zastřešenou a pak již volnou terasou s bazénem a vířivkou.

Moderní dům pro rodinnou rekreaci oživují střapaté kamenné obklady

Tipy a trendy

Spodní rovina funguje především jako relaxační a zábavní zóna. Je zde pergola s posezením a také vybetonované hřiště na šoupanou (u nás někdy známá i pod názvem shuffleboard). Tato hra je totiž velkým koníčkem majitelů.

Srdcem interiéru je velký společenský prostor, v němž je integrovaný obývací pokoj, jídelna a kuchyň. Tu doplňuje ještě druhá, která je uzavřená a slouží především jako přípravná. Menší obývací pokoj je v těsné blízkosti hlavního společenského prostoru, v případě zájmu jej lze ale uzavřít dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Tento pokoj slouží také jako televizní místnost.

Soukromou část domu tvoří ložnice se dvěma koupelnami (pánskou a dámskou) a další tři ložnice pro hosty – ty mají každá po jedné koupelně.

Architekti v domě, který pojmenovali Rezidence MG, použili praktické materiály se snadnou údržbou, proto lze na podlahách objevit keramickou dlažbu, zatímco stropy v pokojích a na terase jsou vyrobené ze dřeva cumaru. Beton přiznaný na některých místech pak slouží jako zdůrazňující a oživující prvek.

Anketa

Líbilo by se vím bydlení v takovémto domě?
Ano, moc
86,6 %
Možná
4,3 %
Asi moc ne
3,9 %
Určitě ne
5,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 715 čtenářů.

Dům v kraji pěstitelů kávy vyzývá k odpočinku nad jejím šálkem

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti, Autorizovaní architekti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám