Hlavní obsah

V tomto bytě není nic pevně dané. Dokáže se jako chameleon přizpůsobit okamžitému přání majitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimalistický, jednoduše zařízený a přitom flexibilní. Tak lze popsat nevelký byt v centru brazilského São Paula, který si mladý majitel nechal zařídit od architektů z místního ateliéru VAGA. Projekt nazvali Byt Eusebio.

NábytekVideo: Manuel Sá

 
Článek

Úprava bytu o rozloze 64 m² v novostavbě ve čtvrti Pinheiros měla jako hlavní koncept nabídnout flexibilitu a jednoduchost a vycházet vstříc životnímu stylu jeho majitele. Architekti se proto rozhodli zkombinovat jen několik materiálů a barev, kterými je vzhled celého domova provázán a zároveň díky nim působí i příjemně harmonickým dojmem.

Základem úprav bylo odstranění příčky a připojení jedné z ložnic k hlavnímu obytnému prostoru, který tak výrazně získal na objemu. Architekti zároveň ponechali majiteli možnost prostor původní ložnice v případě zájmu znovu oddělit pomocí skládacích dveří imitujících svým vzhledem dřevěné skříně.

Balkon, na který umístili jídelní zónu, nechali zasklít, čímž plochu bytu opět zvětšili. Díky těmto nápadům má majitel doma konečně místo, kam může zvát své přátele, bez rizika, že by se u něj doma cítili namačkaní.

Centrálním prvkem prostoru, jenž býval ložnicí, je široká variabilní pohovka černé barvy, která může sloužit přes den k sezení několika lidem, k lenošení a zároveň, po mírné úpravě se dokáže proměnit na lůžko pro dva. Jak upozorňují architekti, nejde o běžně komerčně prodávaný nábytek, pohovka byla navržena a vyrobena speciálně pro tento byt. Pohovku lze dokonce rozdělit na dvě samostatné části a použít ji na různých místech v bytě, například jako sedačku a jednolůžko.

Hezkým nápadem je rovněž provedení skříněk, které jsou nalakované bílou barvou a jejich dvířka jsou tvořena lamelami, aby mohl vnitřek větrat. Dvířka navíc stále decentně ukrývají obsah skříněk. Vzhled tohoto nábytku pak osvěžují niky vyrobené ze dřeva brazilských stromů jequitibá (ariniana legalis), jež architekti ponechali v jeho přírodní barvě. Zbytek povrchů v bytě je v neutrálních odstínech bílé a šedé.

Anketa

Líbí se vám proměnlivost tohoto bytu?
Ano, je to velmi nápadité.
60,2 %
Docela ano.
6,6 %
Nic moc.
17,1 %
Ne, to mě neoslovilo.
16,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 211 čtenářů.

Byt pro návrhářku šperků zkrášlili architekti spoustou přírodních prvků a vdechli mu japonský styl

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám