Hlavní obsah

Dům v zeleni ukrývají zdi, skrz které je a zároveň není vidět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soukromý dům v Karuizawě, v japonské prefektuře Nagano, je tak zvláštní, jak jen snad lze. Od kolem vedoucí silnice jej odděluje hned několik zdí z betonu. Skrz ně je z určitých úhlů pěkně vidět, z jiných jsou však pohledem neproniknutelné. A aby toho nebylo málo, navíc pohlcují oxid uhličitý.

Dům vložený mezi zdi plné okének působí zajímavě a zároveň chrání soukromí svých obyvatelVideo: Masahiro Ohgami

 
Článek

Když se majitel trojúhelníkovitého pozemku obrátil na designéry a architekty z japonského studia Nendo, věděl, že dům, který mu navrhnou, nebude jen tak ledajaký. A popravdě řečeno, pozemek, který ležel u silnice, si také žádal pro dům řešení, jež by nebylo jen tak ledajaké.

Měl-li mít majitel doma klid, pohodlí, ticho a soukromí, bylo třeba vymyslet způsob, jak stavbu před silnicí izolovat. Prostá zeď z betonu či jiného materiálu nebyla zajímavá. Dům by pouze izolovala, ale sami jeho obyvatelé by se pak cítili jako ve vězení.

Bylo proto třeba přijít na takový typ zastínění, který na jedné straně bude chránit dům před pohledy z okolí a na druhé straně umožní výhled do okolní zelené přírody.

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

Tipy a trendy

Řešením se ukázala sada pěti částečně se překrývajících zdí o výšce 3 m, postavených z 2050 betonových bloků, jejichž svislé strany jsou různě natočené a fungují na stejném principu jako okenní žaluzie. Vlastní dům pak vyplňuje prostor mezi zdmi.

Díky různé pozici svislých „lamel“ je pak například prostor ložnice či koupelny zcela chráněný před pohledy zvenčí, zatímco z denních částí domu, jako je obývací pokoj či jídelna, mají hezký výhled ven.

Zdi s okénky nakonec daly celému projektu i jméno – Block Wall House (dům za zdí z bloků).

Nebyli by to ovšem designéři z Nendo, kdyby se spokojili pouze s vytvořením subtilně vyhlížejících zdí. Jejich bloky jsou odlité ze speciální směsi na bázi betonu nesoucí označení CO2-SUICOM. To je zkratka pro CO2-Storage under Infrastructure by COncrete Materials (Skladování CO2 betonovými materiály v infrastruktuře) a jde o materiál, v němž byla více než polovina cementu nahrazena látkami, které jsou k životnímu prostředí ohleduplné, což významně snižuje ekologický dopad už samotné výroby takového typu betonu. Zároveň tyto látky samy aktivně zachycují oxid uhličitý ze svého okolí.

Anketa

Museli jste také nějak řešit obtěžující zvědavé pohledy z okolí svého domu?
Ano, ale už od nich máme pokoj.
12,1 %
Bohužel jim stále čelíme a není možné to změnit.
22,1 %
Lidé k nám často koukají, ale mně je to jedno.
21,4 %
Ne, ničemu takovému nečelíme.
44,4 %
Celkem hlasovalo 281 čtenářů.

Do unikátní budky se kromě desítek ptáků vejde i člověk

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám