Hlavní obsah

Do unikátní budky se kromě desítek ptáků vejde i člověk

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí má možnost bydlet ve větší či menší blízkosti ptáků. Ale možnost pobývat s nimi společně v jejich domečku mají návštěvníci japonského přírodního centra Momofuku Ando v Komoru v provincii Nagano.

Foto: Nendo

Člověk má do ptačího hromadného příbytku přístup po žebříku.

Článek

Architekt Oki Sato, šéf renomovaného japonského designérského studia Nendo, zde vymyslel příbytek ve tvaru obří ptačí budky, která poskytuje ubytování až 78 ptačím rodinám a jednomu lidskému pozorovateli.

Foto: Nendo

Ptačí obr-budka

Zatímco člověk do velebudky šplhá po žebříku, ptačí obyvatelé přilétají dle libosti na druhou stranu stavení. Ta je opatřena skoro osmdesátkou kulatých otvorů různých rozměrů tak, aby k bydlení přilákala co možná nejvíce ptačích druhů přírodního centra.

Foto: Nendo

Budka nalezena, a teď ještě, který že to byl otvor?

O intimitě takového bydlení si ale opeření nájemníci mohou nechat jenom zdát. Každý z ptačích příbytků má totiž ve spojovací stěně s člověčí částí kukátko podobné tomu, jaké máme na dveřích od bytu. Jím může lidský návštěvník pozorovat ptáky v budkách, aniž by je jakkoli rušil. Zda kukátko využívají z druhé strany i ptáci ke stejnému účelu, není známo.

Foto: Nendo

Vnitřní přepážka mezi ubytovnami ptáků a prostorem pro lidského nájemníka obří ptačí budky neposkytuje opeřencům stoprocentní intimitu. Naopak, do každé budky vede kukátko, aby člověk mohl pozorovat jejich rodinný život z bezprostřední blízkosti.

Anketa

Co si myslíte o této ptačí velebudce?
Skvělé! Sdílet s ptáky jejich domov a moci je kdykoli pozorovat musí být zážitek!
13,5 %
Jen jestli tam nebude hlavně po ránu trochu velké rušno...
3,2 %
Člověk bivakující ptákům hned za dveřmi je podle mého stejně musí rušit.
18,6 %
Stejně tam žádný pták bydlet nebude, a pokud ano, bude tam pro člověka pěkně nepohodlno a možná i puch.
64,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1506 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám