Hlavní obsah

Dům v těsném kontaktu s přírodou aneb Jak si sportovní nadšenec splnil sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavbou rodinného domu v těsném kontaktu s přírodou si sportovně založený majitel splnil svůj sen. Při svých toulkách na kole objevil půvabné místo Moravského krasu, kde si pořídil pozemek, a ke spolupráci vyzval architekta Michala Kristena.

Foto: Lukáš Hausenblas

Oboustranně funkční ostrůvek v kuchyni je opatřen indukční varnou deskou a stropní digestoří, které jsou technicky velmi vyspělé a umějí spolu komunikovat. Ze strany otočené do jídelny je začleněna i vinotéka.

Článek

Záměrem bylo vytvořit příjemné místo pro život čtyřčlenné rodiny, která by tu mohla spokojeně relaxovat. Vzhledem k předchozímu životu ve venkovském domě s rozlehlými polnostmi a hospodářskými zvířaty si zde, na menším pozemku, majitel nepřál nic pěstovat. Zelenou dostala jen tráva a okrasné rostliny.

S ohledem na regule místní výstavby bylo třeba postavit dům se sedlovou střechou. Reálné obrysy svých představ přenesl majitel na papír později až s architektem. Logickou volbou byla spolupráce s Michalem Kristenem, jehož práce se mu líbila, sledoval ji a znal už z dřívějška.

Výsledkem je dvoupodlažní stavba s dokonale prosvětleným a otevřeným společenským prostorem s francouzskými okny v přízemí, které volně propojuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyň.

Pravou část domu tvoří technické zázemí s garáží, která volně navazuje na místnost domácích prací ve spojení s technickou místností. Tam najdete úklidový dřez a jsou zde umístěny i pračka se sušičkou. Odtud je možné vstoupit skrytými dveřmi přímo do kuchyně. V patře jsou pak tři ložnice, šatny, koupelna a samostatné WC.

Architekta limitovala především velikost pozemku a požadavek sedlové střechy, která však zůstala otevřená až do krovu. Díky tomu pokoje v patře nepůsobí nijak stísněně. Naopak, s atraktivně kombinovanými arkýři působí velmi efektně.

Foto: Lukáš Hausenblas

Kuchyň je vybavena spotřebiči Siemens – vestavnou myčkou s automatickým otvíráním, troubou kombinovanou s parní troubou i mikrovlnnou troubou s ohřevnou zásuvkou. Nechybí ani velký černý dřez z kompozitního materiálu se stojánkovou baterií (Hansgrohe).

Díky použitému materiálu a barevnosti vně i uvnitř dům skvěle zapadá do svého prostředí. Přitom je ale velmi moderní a dokonale praktický. Zvnějšku nijak provokativně nekřičí a uvnitř nabízí netušené pohodlí a maximální komfort ve vší střízlivosti.

Uklidňuje vyváženým souladem klasických prvků s moderními, a tím vystihuje i nadčasovost. Jedním ze splněných snů majitele je krb, který se stal dominantním prvkem obytného prostoru.

Sportovci nemohla chybět ani sauna. Zde je finská sauna kombinovaná s infrasaunou. Je součástí prostoru se sprchovým koutem, umyvadlem a odpočívárnou, kam je možné umístit například lehátka či rotoped nebo jiný sportovní trenažér. Relaxační část domu lze propojit se západní terasou s přímým vstupem na zahradu. Pro sportovně založenou domácnost bylo nezbytné vytvořit i odpovídající místo pro kola a další vybavení.

Foto: Lukáš Hausenblas

Finská sauna kombinovaná s infrasaunou v přízemí je součástí relaxačního prostoru se sprchovým koutem, umyvadlem a odpočívárnou.

Nesměl chybět ani zahradní domek s dílnou a prostorem k uložení venkovního nábytku v zadní části pozemku.

Většina nábytku v interiéru je zhotovena na míru podle autorského návrhu architekta. Celým domem se táhne jednotící spojnice vytvořená z lamina Egger Dubu Halifax tabákového v kombinaci s bíle lesklým laminem Fundermax.

Převaha osvětlení interiéru je řešena LED zdroji, které umějí vytvářet různé efektní scénáře. Pro lepší vzhled a optimální řasení jsou záclony opatřeny závažíčky a magnety zajišťujícími správné fixování polohy.

Designérka vsadila při návrhu bytu na klasiku, moderna šla stranou

Bydlení

Dům vytápí podlahové topení s moderním kotlem na plyn. V každé místnosti je pak termostat s možností upravovat teplotu podle individuálních požadavků. Částečně je vybaven inteligentním systémem, s nímž lze prostřednictvím mobilního telefonu dálkově ovládat například markýzu, žaluzie či zabezpečovací systém.

Výsledek předčil očekávání majitele: „Některé kombinace materiálů jsem si neuměl představit, nyní jsem ale nadšený. Kombinací bílé stěny, štípaného kamene a dřeva vně domu jsem si nebyl jistý, ale výsledek je nádherný a cítím se tu fantasticky. Fascinuje mě optická vzdušnost prostoru, prosklené přízemí i otevřené podkroví. Pan architekt mi byl zdatným průvodcem, jeho zkušenosti jsou neocenitelné.“

Slovo architekta

„Na zdařilý výsledek má velký vliv vzájemné porozumění si architekta s investorem a jejich spolupráce. Energie a čas obou vložené do díla se ve finále kladně zúročí. Pro společné souznění je velmi důležité, zda je investor otevřený, naslouchá a nechá si poradit,“ uzavírá architekt.

Autor: Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám