Hlavní obsah

Dům Nautilus inspirovaný mořským světem by potěšil i kapitána Nema

Novinky, nes

V mexickém městě Naucalpan de Juárez se nalézá jeden z nejzajímavějších domů, jaké jste možná viděli. Nese název Nautilus, ovšem neodkazuje se jím na slavnou ponorku tajemného kapitána Nema. Jmenuje se tak po mořském živočichovi, u nás zvaném loděnka. A právě mořským světem je inspirován nejen exteriér, ale také interiér domu.

Foto: Javier Senosiain

Nautilus - dům ve tvaru mořského živočicha loděnky.

Článek

Autorem návrhu je mexický architekt Javier Senosiain, který vytvořil tuto stavbu na principech organické architektury, tj. architektury inspirované účelností a přirozeností přírody. Jak sám tvrdí, jeho cílem nebylo vytvořit nějaký nový útvar, ale pouze „nalézt” ten, který v daném místě a na daném pozemku již dávno byl. Pozemek totiž, při určitém úhlu pohledu, jako by se v místě domu opravdu stáčel do spirály.

Foto: Javier Senosiain

Vnitřní zahrada

Foto: Javier Senosiain

Vnitřní zahrada udiví množství bujné vegetace.

„Příroda je pro mě velkým zdrojem inspirace. Pozoruji ji, extrahuji její části a principy a ty pak interpretuji. Nikoli kopíruji. Řekl bych, že práce na Nautilovi  byla zajímavá a zábavná... To nejlepší, jak by řekl Malý princ, je vlastní péče o růži a ne její výsledek,” říká architekt.

Foto: Javier Senosiain

Obývací prostory s pohledem na vnitřní zahradu a fascinující barevnou sklíčkovou stěnu.

Foto: Javier Senosiain

Pohled ode dveří (jsou integrované v barevné stěně ze sklíček) dovnitř domu.

Kromě vlastního ulitovitého tvaru je bezesporu nejpůsobivějším prvkem domu stěna tvořená barevnými sklíčky, jež vrhají do interiéru tisíce odlesků. Po vstupu do Nautila po schodech se ocitnete ve vnitřní zahradě s chodníčky z kamene a trochu překvapivě sedačkou, jež svým tvarem připomíná medúzu.

Foto: Javier Senosiain

Hala s bočními a stropními okny

Foto: Javier Senosiain

Televizní koutek

Foto: Javier Senosiain

Ložnice. Postel, podobně jako mnoho dalších částí interiéru vystupuje ze stěny.

Vnitřní zahrada volně přechází do obývacího pokoje, kde jídelní stůl vystupuje přímo ze stěny. Společenský život pak plyne vnitřkem Nautilu dál, bez jakýchkoli zdržení a překážek. Po točitém schodišti se prochází do haly a z ní do televizního koutu, jenž by byl břichem obřího mlže, kdyby v ulitě žil. Vršek příbytku, přístupný opět po schodech, zabírá studovna nabízející výhled na pás hor na obzoru. V prostoru za Nautilem jsou ukryty soukromé části domu: ložnice, sociální zařízení, koupelny a kuchyně.

Foto: Javier Senosiain

Koupelna jako pro malou mořskou vílu

Foto: Javier Senosiain

Koupelna je logicky místem, kde se inspirace interiéru mořským světem nejvíce projevila.

Foto: Javier Senosiain

Koupelna

Stavba je železobetonová, přičemž použitý materiál, mnohde o tloušťce čtyři až pět centimetrů se chová jako pravá šnečí ulita - zůstává odolná vůči vnějšímu prostředí (například v místě s častým zemětřesením) a poskytuje útočiště a úkryt svým obyvatelům.

Foto: Javier Senosiain

Nákres Nautila z vrchu

Foto: Javier Senosiain

Nákres spodního patra nautilu

Foto: Javier Senosiain

Řez Nautilem

Anketa

Jak se vám líbí Nautilus?
Nádhera!!!
49 %
Je hezký, ale bydlet bych v tom možná asi nechtěl/a.
33,5 %
Vypadá to podivně, možná trochu přeplácaně.
11 %
Zase nějaká divočina...
6,5 %
Celkem hlasovalo 3366 čtenářů.

Nautilus neboli loděnka

Je to mořský živočich, jemuž se někdy přezdívá živoucí fosílie, protože tito tvorové obývali naši planetu již před 500 milióny lety, tj. v době kambria. Většina loděnek již vyhynula, na světě zůstalo posledních šest druhů. Loděnky, žijící až v půlkilometrových hloubkách, patří do třídy hlavonožců. Okolo ústního otvoru mají až 90 krátkých ramen. Živí se drobnými rybkami a korýši. Jejich schránka je rozdělena 33 až 36 přepážkami na komůrky, z nichž některé slouží jako hydrostatický orgán. Jsou naplněny plyny a kapalinami, jejichž různým vytlačováním docílí tito tvorové vertikálního pohybu. Největší známá schránka měřila 25,3 cm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám