Hlavní obsah

Dům v pasivním standardu se smyslem pro detail

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navštívili jsme jeden z pěti pasivních domů postavených v jihočeských Chelčicích. Není to první pasivní dům, který jsme si prohlédli, přesto nás příjemně překvapila promyšlená koncepce a pečlivý přístup ke každému detailu.

Foto: www.mujdum.cz

Dům má díky pečlivému přístupu k detailům, izolaci a použitému vápenopískovému zdivu Sendwix minimální tepelné ztráty. K pozitivní bilanci přispívají i solární panely a vzduchotechnika (mřížka vlevo dole).

Článek

Už zběžná prohlídka nás přesvědčila, že se dům od běžné výstavby či obdobných projektů výrazně odlišuje, například kvalitou provedení i technologickou koncepcí, která dalece předběhla svoji dobu.

Foto: www.mujdum.cz

Projekt pěti pasivních domů v Chelčicích dokazuje, že i u nás mohou vyrůst rodinné domy patřící svou koncepcí do třetího tisíciletí. Nehledejte zde ale žádnou hi-tech sterilitu nebo neovladatelné technologie! Bydlení musí být co nejpříjemnější.

Energetická nenáročnost a důraz na zdravé prostředí v domě zaručují nebývale příjemné bydlení v klidné lokalitě.

Bez nadsázky lze říci, že jsme zde mohli zažít, co to znamená nový životní styl v bydlení.

Foto: www.mujdum.cz

Základní idea tvaru domu se drží staročeského stavebního stylu, tedy úzkého obdélníku, který je prověřen staletími a který díky tomu zapadá do stávající zástavby i volné krajiny.

„Jde o vyzkoušený tvar, který zapadá do stávající zástavby i volné krajiny. Na základě mnoholetého hledání ideální formy pro obyvatele naší republiky se nám podařilo docílit optického klamu, kdy dům zvenku vypadá jako středně malý a uvnitř dvakrát tak velký.

Toho jsme docílili dvěma způsoby: jednak jsme využili plnou výšku stavby, takže je otevřená až nahoru do podkroví, takže zde není žádný podhled na kleštinách a šikminy jdou až do špičky. Druhá věc je použití takzvané bezchodbové dispozice. U klasických projektů, které se dnes staví, vás hned po vstupu do domu a zádveří pohltí chodba, která bývá mnohdy neprosvětlená a tmavá. A v té chodbě máte najednou dveře do pokoje a do ložnice, takže si připadáte jako v malém penzionu. Toho jsem se chtěl vyvarovat. Naše dispozice využívají galerie, která působí tzv. chrámovým efektem,“ uvedl ředitel stavební firmy Václav Trobl.

Foto: www.mujdum.cz

Prostor je maximálně využit také díky umístění ložnice dole v přízemí, což má svoji logiku. Ložnice architekti navrhují v patře z ekonomických důvodů, aby se jim zvětšil prostor v přízemí.

Foto: www.mujdum.cz

Vybavení je nadstandardní – zakázková kuchyňská linka i schodiště pocházejí z dílny firmy Trobl. Pod kuchyňskou linkou je vidět vysávací štěrbina centrálního vysavače.

Klíčový pro status i provoz pasivního domu je způsob, jak dům získává energii a hospodaří s ní. V pasivním domě jde většinou ne o vytápění, ale spíš o dotápění. Podle autora projektu Tomáše Hlavína jsou proto tepelná čerpadla technologickým přežitkem – alespoň pro pasivní domy.

Foto: www.mujdum.cz

A logicky svůj názor zdůvodňuje: „Nejpoužívanější tepelné čerpadlo systému vzduch/voda je ve své podstatě efektivnější elektrokotel. Tepelné čerpadlo má význam pouze u velkých a nezateplených domů, a čím větší jsou tepelné ztráty domu, tím větší je i efektivita čerpadel. To znamená, že u pasivního domu se vám investice do tepelného čerpadla nikdy nevrátí.“

Foto: www.mujdum.cz
Foto: www.mujdum.cz

Prostor interiéru působí velmi prostorně a vzdušně – stavba je totiž otevřená až nahoru do podkroví.

Nakonec tedy zvítězila fotovoltaika.

„Sice platí, že v létě vyrobí panely víc energie než v zimě, ale pokud si vyberete kvalitní panely, tak i zimní rozptýlené světlo elektřinu vyrobí. Nejdůležitější ale je nastavit poměr mezi výrobou elektrické energie a její spotřebou. Nesmíte se ovšem snažit, aby vám fotovoltaika pokryla v zimě 100 % spotřeby elektřiny, protože to znamená, že v létě jí vyrobí 300 %!“

Foto: www.mujdum.cz

Koupelna s velkoformátovou dlažbou na podlaze, pod kterou se ukrývá elektrické podlahové topení Ekoflor Fenix.

Na střeše je instalováno 12 polykrystalických fotovoltaických panelů, které jsou řízeny hybridním měničem. Díky tomu nebylo nutné montovat stykače, protože měnič si veškerou distribuci elektřiny – z panelů i ze sítě, řídí sám.

U domu je instalováno standardní rovnotlaké větrání s rekuperační jednotkou. Čerstvý vzduch je do místností přiváděn podlahovými mřížkami, použitý odváděn centrálními odtahy. Koupelny, WC a kuchyň jsou odvětrávány samostatným potrubím.

Řízené větrání, účinná filtrace, centrální vysavač a důraz na použití nezávadných materiálů a promyšlená instalace mají pozitivní dopad na zdraví obyvatel domu.

Foto: www.mujdum.cz

Technologické srdce domu „bije“ v technické místnosti. Kromě rozvodů vzduchu a vody zde najdete kontrolní prvky fotovoltaiky a vzduchotechniky, elektro skříňku, bojler i agregát centrálního vysavače Husky.

Základem každého pasivního domu je sofistikovaně tepelně zaizolovaná obálka budovy, včetně podlahy a obvodových stěn. Základové pasy a železobetonová deska se nijak neliší od běžných staveb, ovšem pod touto deskou i podél základových pasů je nasypané a zhutněné granulovité pěnové sklo.

Nejdůležitější část obálky je bezesporu obvodová stěna, kde se podařilo díky subtilnímu vápenopískovému zdivu tloušťky 17,5 a 24 cm dosáhnout úspor vnitřního prostoru až o 6,6 %. Výsledkem je tedy více místa, dokonalé akumulační vlastnosti a nepřekonaná pevnost vápenopískového zdiva, což dává domu záruku bezpečí a dlouhé životnosti.

Kvalita zdiva je patrná již při samotném zdění, kdy tvárnice vykazují pevnost i při dodatečném sekání a řezání. Nepraskají ani jinak se nerozpadají.

Foto: www.mujdum.cz

Dům je vybaven i domovní kamerou, takže z interiéru pohodlně vidíte, komu otvíráte branku. i dveře. Vypínače pochází z produkce společnosti Schneider Electric a neschází ani elektronický zabezpečovací systém.

Na zdivo navazuje kontaktní zateplovací systém zakončený strukturovanou omítkou, případně fasádním obkladem z cihelných pásků či imitace kamene a dřeva. Izolaci tvoří fasádní grafitový polystyren se zvýšeným tepelným odporem v tloušťce až 35 cm. Celá skladba stěny byla podrobně navržena s ohledem na dokonalý tepelný a difuzní odpor, takže nehrozí tvorba plísní na vnitřním povrchu ani skryté hromadění vlhkosti uvnitř konstrukce.

Střešní plášť je tepelně izolován pomocí tří vrstev minerální vláknité kamenné vlny. Rafinovaná konstrukce krovu eliminuje pomocí I-nosníků tepelný most v místě krokve, navíc propůjčuje celé střešní konstrukci dokonalou tuhost. Proto se není třeba bát deformací, jak tomu bývá u tradičních krovů, způsobených sesycháním konstrukčního dřeva.

Foto: www.mujdum.cz

Aby byl provoz domu co nejjednodušší a uživatelsky co nejpřívětivější, je střecha osazena dvanácti fotovoltaickými panely.

Riziko popraskání sádrokartonových podhledů je tak minimální. Parozábrana je nedílnou součástí každé střechy a je palčivým místem, protože zamezení průniku vzdušné vlhkosti z interiéru do konstrukce střechy je nanejvýš důležité.

Foto: www.mujdum.cz

Střešní okna Velux Integra jsou vybavena a ovládána chytrým ovladačem a dotykovým displejem.

Projektant vsadil na dlouholeté zkušenosti v oboru a parotěsnicí fólii doplnil dřevoštěpkovou deskou s voděodolnou úpravou. U konstrukce střechy je důležité a vhodné nenavrhovat ji jen s cílem zajistit co největší tepelný odpor, ale také s ohledem na teplotní fázový posun.

Jinými slovy jen dostatečná tloušťka izolantu nezabrání, aby se v letních měsících konstrukce nepříjemně zahřála. Čím je zde konstrukce hmotnější, tím lépe.

Technické údaje

Dispozice: 4 + kk

Zastavěná plocha: 107,77 m2

Užitná plocha: 149,61 m2

Výška hřebene: 7,5 m

Sklon střechy: 45°

Orientace vstupu: sever

Zdivo: vápenopískové zdivo SENDWIX KM Beta tl. 240, 175 a 115 mm

Strop: keramicko-betonový strop miako

Krov: dřevěný vázaný krov z nosníku I-stabil

Střešní krytina: betonová skládaná krytina

Energetické hodnoty objektu

Měrná roční potřeba tepla na vytápění: EA = 15–17 kWh/m2/rok

Průměrný součinitel prostupu tepla obálky budovy: Uem = 0,17 W/m2K

Průvzdušnost obálky budovy: n50 ≤ 0,6/h

Účinnost zpětného získávání tepla z odváděného vzduchu: η ≥ 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám