Hlavní obsah

Dům, který se zasnoubil s valašskou architekturou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V malebném prostředí Moravskoslezských Beskyd je krásný dům, který ctí valašskou tradici, ale nabízí moderní komfort. Okolní příroda, hora Radhošť a vezdejší klid kouzlo jedinečné stavby jen umocňují. Užijte si s námi alespoň pohledem objekt, v němž se krásně odpočívá a žije.

Foto: Studio TOAST

Dům je situován na rovné ploše, ale jeho orientace je strategicky zaměřena na nádherný výhled do údolí. K domu vede příjezdová cesta dlážděná ve dvou kamenných pásech

Článek

Majitelé si přáli jednoduchou stavbu s obývacím pokojem a třemi ložnicemi. Chtěli dům, jenž respektuje okolní přírodu, lokalitu a z něhož by si mohli vychutnat nádherné výhledy do krajiny. „Zaměřili jsme se na maximální otevření prostoru směrem do exteriéru, abychom propojili interiér domu s přírodou,“ vysvětluje architekt Kamil Mrva hlavní myšlenku projektu.

Stavba obdélníkového půdorysu nabízí bezpečné útočiště uprostřed beskydských kopců. Vedle domu je umístěný přístřešek doplněný o garáž ve stejném stylu. Koncept domu ctí tradici regionu, ale umí pojmout a využít moderní prvky a materiály.

Smíchovská NEchata pro majitele milující pořádné výšlapy

Tipy a trendy

Dřevostavba s modřínem a plechem

Dům je na první pohled snadno rozeznatelný. Má fošinkovou konstrukci (jde o konstrukci, která má podobu rámu či kostry, skeletu, proto se jí říká rámová nebo skeletová. Rám je sestavený ze sloupků či fošen, dnes obvykle z dřevěných KVH hranolů, latí nebo fošen, odtud název sloupková, fošnová nebo fošinková) s provětrávanou modřínovou fasádou. Přední část domu zdobí nejen dřevěné obložení, ale i zajímavě řešené okno, které propouští světlo do interiéru, současně zajišťuje soukromí v místnosti.

Líbilo se nám

Podél kratší stěny je široké obdélníkové okno, které do místnosti vpouští dostatek denního světla a poskytuje příjemné místo s možností posezení a výhledem. Prostor je dokonalým příkladem, jak lze spojit funkčnost, moderní design a úctu k přírodě.

Podél domu vede úzký chodník, umožňující obchůzku kolem celé stavby. Na opačné straně domu, kam lze vyjít z obývacího pokoje i ložnice, se pochozí lem domu rozšiřuje do terasy.

Zastřešení domu tvoří plechová střecha, která je ideální do horských oblastí. Má tmavý odstín a ladí s fasádou. Střecha svým čistým vzhledem připomíná falcovaný plech, který sluší minimalistické stavbě. Je z hliníku, má vysokou pevnost, odolnost a dlouhou životnost. Krytina je lehká, kompaktní a především odolná vůči větru a sněhové zátěži.

Seznamte se s dispozicí

Z prostorné chodby se hned vchází do hlavního obytného prostoru. Centrálním prvkem jsou černá krbová kamna oválného tvaru. Komín kamen prochází vysokým stropem, který zůstal otevřený až do špice samotné střechy s přiznanými trámy.

Jídelní stůl se nachází v blízkosti kuchyně. Jeho dřevěná deska ladí s ostatními dřevěnými prvky v místnosti, zatímco černé nohy ve tvaru lichoběžníku dodávají stolu moderní vzhled. Židle jsou ve stylu vintage, mají kulatý sedák a půlkruhovou opěrku zdobenou dřevěným ornamentem.

Technické údaje:

Architekt: Kamil Mrva Architects

Zastavěná plocha: 130 m2

Užitná plocha: 98 m2

Použité materiály:

Hrubá stavba: dřevostavba, fošinková konstrukce s provětrávanou modřínovou fasádou

Interiér: dřevěné podlahy, dřevěný přírodní krov a stropy, na stěnách bílá malba, dveře - bílé dřevěné hladké

Dodavatelé:

Okna a skleněné výplně: AL construct Zlín; dřevěné podlahy: DAPO-podlahy; střešní krytina: Satjam; základové konstrukce: Stavoši Dřevostavba, dřevěné fasády — VSF Novotný, Designové dřevostavby

Vedle obývací části je vstup do ložnice majitelů. Z ložnice lze francouzskými okny vstoupit přímo na terasu. Ložnice má i dvoje zasouvací dveře do pouzdra: jedny směřují do šatny, druhé do koupelny, která je prakticky přístupná i z chodby.

„V koupelně je také toaleta a samostatný sprchový kout. Naproti koupelně, přes chodbu, se nachází další samostatná toaleta, což je ideální pro návštěvy,“ říká architekt. V domě jsou další dvě ložnice pro hosty na druhé straně domu. Jsou k sobě umístěny zrcadlově, mají bílé stěny a šikmý dřevěný strop.

Anketa

Tak schválně, znali jste termín fošinková konstrukce?
Ovšem, ten termín mi je známý dávno
18,9 %
Už jsem to slyšel/a, tušil/a jsem, oč jde
6 %
Nevybavuji si, že bych jej kdy slyšel/a
9,9 %
Ne, to jsem rozhodně neznal/a
65,2 %
Celkem hlasovalo 233 čtenářů.

Dům v zeleni ukrývají zdi, skrz které je a zároveň není vidět

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám