Hlavní obsah

Jednopodlažní dům si majitelé nechali postavit pro svůj klidný poločas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuto svěží a levitujícím dojmem působící jednopodlažní vilu si nechali postavit majitelé jen pro sebe a přesně na míru, když se děti osamostatnily. Tedy pro období života, které bývá nazýváno poločasem. Dokonalý výsledek nabízející maximální komfort dvěma osobám a příležitostným návštěvám vyšel z pera architekta Martina Sladkého ze studia de.fakto.

Foto: Michal Novotný

Bílé trámy atria odrážejí světlo zpět do místnosti, a rafinovaně tím napomáhají prosvětlení

Článek

Jednopodlažní bungalov v mírně svažitém terénu o výměře 240 m2 na okraji Prahy se nachází v nově zastavěné oblasti. Je navržen jako atriový a nepodsklepený se zajímavou světlou výškou 3,15 m.

Návrh domu vychází z co možná nejefektivnějšího využití oslunění, zastínění a zajištění soukromí v nepříliš štědrých podmínkách parcely. Střešní trámy venkovního atria pomyslně uzavírají celkovou kompozici a vytvářejí příjemný prostor pro relaxaci.

Směrem do ulice drží dům pevnou linii, sem jsou orientovány pomocné místnosti a garáž. Působí dojmem uzavřenosti, avšak nehmotně, neboť velká plocha hnědě tónované skleněné fasády odráží okolní prostředí a nebe.

Podkrovní bydlení zařízené na hravé vlně

Tipy a trendy

Hlavní obytný prostor směřuje do zahrady, je celoplošně prosklený, a skvěle tak propojuje interiér s exteriérem. Venkovní atrium tvoří otevřené prostranství, které je kryté pouze střešními trámy po obvodu. Zde je umístěn na zakázku vyrobený nerezový bazén i vířivka, sprcha a také venkovní jídelna a bonsaje. Jídelnu kryje bioklimatická pergola. Bílé trámy atria odrážejí světlo zpět do místnosti a rafinovaně tím napomáhají prosvětlení. K domu přináleží také sauna a zahradní domek.

Na vstupní zádveří navazuje uzavíratelná šatna. Srdcem domu je volně otevřený společenský prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem se zavěšeným krbem, k němuž za prosklenou stěnou přiléhá relaxační prostor s bazénem a venkovní jídelnou a z druhé strany, za bronzovým zrcadlovým obkladem, dvougaráž.

Obývací část je opatřena skleněnou střechou vybavenou zasouvacím stíněním. Stejně tak je prosklenou střechou - nad pět a půl metru dlouhým stolem - přisvětlená i kuchyň.

Dva pokoje pro hosty mají k dispozici koupelnu s WC, skrze niž je možné vstoupit do technické místnosti. V soukromé intimní zóně na hlavní ložnici navazuje šatna a hned vedle je i koupelna s vanou. Prosklenými stěnami ložnice se nabízí přímý výhled do atria i zahrady.

Autor: Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Byt v moderním stylu s náznaky industriálu proteplují vhodně volené materiály a barvy

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Studio de.fakto

Související články

Neotřelý půdní elegán

Podkrovní byt v jedné z okrajových částí Prahy si s příchodem nových obyvatel přímo říkal o rekonstrukci. Mladý pár, který se rozhodl vytvořit si domov formou...

Dům dvou tváří

Nový, netradičně řešený dům si s manželem pro svou rodinu postavila architektka Veronika Zimková. Parcelu nijak složitě nehledali, tak nějak k nim prý „přišla...

Výběr článků

Načítám