Hlavní obsah

Dům Dvě věže je pozoruhodnou moderní stavbou vycházející z tvarů lidovějších budov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská architektonická kancelář boq architekti navrhla působivý moderní rodinný dům v Dolních Bojanovicích s názvem Dvě věže, který vychází z tvarů vesnických staveb. Jde o jeden ze zajímavých objektů určených k bydlení přihlášených do České ceny za architekturu.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Tomáš Dittrich

Stavba se nachází v Jihomoravském kraji v Dolních Bojanovicích.

Článek

Jak postavit v malé obci moderní rodinný dům, který bude hovořit současným jazykem a zároveň přitom vycházet z historického tvarosloví vesnických staveb? Takovou otázku řešili architekti stavby Dvě věže. Při návrhu rodinného domu zpracovávali zejména téma začlenění domu do okolí. Pozemek se nacházel na zelené louce v lokalitě, která je celá určena pro solitérní rodinnou zástavbu, ovšem v době projektování v ní obyvatelé prakticky neměli sousedy.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Tomáš Dittrich

Stavba má díky výraznému prosklení dobře prosvětlený interiér.

Architekti navrhli dům, který je svým prostorovým uspořádáním současně uzavřený i otevřený. Vnitřní atrium vytváří soukromý uzavřený svět, dům se ovšem otevírá i do okolí, zejména do vlastní zahrady. Svým tvarem tak reaguje na poměrně hustou budoucí zástavbu solitérních domů v rozvíjející se části malé obce.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Tomáš Dittrich

Architektům se podařilo dobře propojit interiér a exteriér.

Dům má dvě jednopodlažní převýšené hmoty v černé barvě v řadě za sebou. Ty vytvářejí prostor vnitřního atria, které je dále vymezeno jednoduchými bílými kvádry. Vzniká tak uzavřená celistvá stavba. Ta odkazuje k tradiční venkovské architektuře a ke stavením, která mají vnitřní dvůr mezi obytným domem a stodolou nebo dalšími hospodářskými budovami.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Tomáš Dittrich

U domu je i velkorysý prostor pro relaxaci.

V exteriéru se ke slovu dostávají dva základní materiály. Sedlové hmoty jsou opláštěny opalovaným dřevem a zastřešeny plechovou krytinou. Doplňující kvádry jsou opatřeny bílou omítkou.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Tomáš Dittrich

Interiér působí čistým a elegantním dojmem.

Projekt rozehrává výškové stupňování prostorů, a to jak v exteriéru, tak v interiéru. V jednotlivých místnostech se tak podařilo vykouzlit odlišné atmosféry, které korespondují s jejich funkcí.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Tomáš Dittrich

Obývací prostor je zařízený vzdušně a dává dobře vyznít vnitřním tvarům stavby.

Pod domem je vytvořen terénní zádlab, který přímo propojuje vnitřní atrium se zahradou. Zároveň se do tohoto prostoru otevírají polosuterénní herna a hudební místnost.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu

Nákres prozrazuje podobu stavby z jihozápadního pohledu.

Stavba patří mezi díla přihlášená do soutěže Česká cena za architekturu.

Ocenění Architekt roku 2023 má Ivan Kroupa, porota ocenila jeho precizní práci s materiály

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti, Autorizovaní architekti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám