Hlavní obsah

Barcelona, Amsterdam a Hamburg. Jednotlivé domy v pražské stavbě jsou označeny názvy světových přístavů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozemcích, na kterých vznikl obytný soubor od studia Podlipný Sladký architekti, dříve bylo sídlo České námořní plavby. Odtud tedy vznikla inspirace pro název nových projektů v rámci souboru Greenport / Silverport (neboli Zelený/Stříbrný přístav) a názvy samotných domů – Barcelona, Amsterdam a Hamburg.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Radek Úlehla

Stavba se nachází na Praze 10

Článek

Pozemky obytného souboru byly ve vlastnictví dvou investorů. V rámci navrhovaného záměru došlo k dohodě a vzájemné koordinaci výstavby.

Obytný soubor je navržen ve formě polouzavřeného bloku s veřejně přístupnou přízemní částí, který je tvořen jednotlivými vzájemně navazujícími hmotami bytových domů a obchodů. Tématika přístavu, jenž odkazuje k původnímu majiteli pozemků, České námořní plavbě, je použita i v detailu společných prostor domů a v přízemní části stavby. Jednotlivé domy pak v tomto stylu pokračují v podobě malých odkazů vizuálního rázu i svými jmény – Barcelona, Amsterdam a Hamburg.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za arcgitekturu, Alex Timpau

Detail vstupu do budovy zaujme moderností

V severní části pozemku byly navrženy čtyři nižší bytové domy, které reagují na navazující zástavbu rodinných a bytových domů. V jižní části pozemku pak vznikly tři vyšší bytové domy. V úrovni prvního nadzemního podlaží jsou domy propojeny jednopodlažním křídlem obchodních prostor. Díky architektonickému řešení je v této části vytvořen dojem podloubí, tolik typický pro objekty s obchodními prostory.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Radek Úlehla

Stavbu zpestřuje i malba s motivem přístavu v garážích

Tvary domů jsou jednoduché. Domy mají pravidelnou rastrovou fasádu, která je tvořena okny a výklenky zapuštěných lodžií.

V návrhu se uplatňuje kombinace dvou materiálů – hlavní plochy fasády jsou řešeny světlými cihelnými pásky, výklenky lodžií a ustupující podlaží jsou navrženy z hladké omítky tmavě šedohnědé barvy. Zábradlí lodžií a teras jsou navržena se skleněnou výplní.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Alex Timpau

Obyvatelům jsou k dispozici podzemní garáže

Obchodní prostor do ulice Počernická je mezi bytovými domy opticky zvýšen na výšku druhého nadzemního podlaží s rámem s lamelami. Na obchodní část navazuje široký chodník a parkově upravený prostor. Vnitroblok je rovněž parkově upravený a také tudy prochází mírně zvlněný chodník.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Podlipný Sladký architekti

Nákres zobrazuje severní pohled na stavbu

Stavba je jednou z děl přihlášených do soutěže Česká cena za architekturu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám