Hlavní obsah

Malou koupelnu zařizujte s rozmyslem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menší koupelnu pocitově zvětší dostatek světla a neutrální chladnější barvy. Také se vyplatí, když vsadíme na lesklé povrchy a prosklení. Optimální je velké zrcadlo se subtilním rámem odrážející obraz místnosti.

Foto: Amirro

Úsporné řešení: sprchový kout s posunovací průhlednou zástěnou, toaleta pod policemi, vodovodní baterie na umyvadle a pod ním skříňka. Nad rozměrným zrcadlem jsou průhledné žárovky.

Článek

Jestliže upřednostňujeme tmavší odstíny, držíme se jednoho tónu, např. modré. Bílou pak použijeme hlavně na strop a stěny. Při výběru dlaždic vítězí ty velkoformátové. Konzistentní vzory vedou k dojmu opticky většího prostoru.

Barvu spárovací hmoty sladíme s dlaždicemi - podlaha nebo stěny tak budou vypadat celistvěji. Dodržíme-li podobné odstíny u dveří, nábytku i sanity, zdání vzdušnosti a prostoru bude dokonalé.

Správné dveře

Nemůžeme-li se v malé koupelně doslova hnout, před úpravami uvnitř se zamyslíme nad tím, jestli nám nepřekážejí dveře. Klasická otočná dveřní křídla zabírají v otevřeném stavu přibližně 0,6 m2 podlahové plochy.

Využitím stavebního pouzdra pro zasouvací dveře nebo posuvných systémů pro dveře posuvné ušetříme nemalý prostor. „Stavební pouzdro je stavební prvek, plechová kapsa, do které dveře zajíždějí. Dveřní křídlo tudíž v prostoru nezabírá místo, protože se schová do stěny,“ vysvětluje Pavel Hajný, manažer interiérových dveří značky Vekra.

Pokud se však rozhodneme otočné dveře vyměnit za posuvné, počítáme s většími stavebními úpravami. Pouzdro zabudované do stěny totiž oproti standardním otočným dveřím vyžaduje dvojnásobně široký otvor.

Anketa

Pomohly by vám v koupelně ušetřit místo posuvné dveře?
Určitě ano, proto je plánujeme.
35,8 %
Určitě ano, ale neplánujeme je pořídit.
23,1 %
To neumím posoudit.
2,7 %
Ne. To si nemyslím.
26,4 %
My šetřit místem v koupelně nepotřebujeme.
12 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1198 čtenářů.

Úsporný nábytek

Při zařizování koupelny zvážíme, kolik úložného prostoru potřebujeme. Ideální volbou jsou série určené malým koupelnám poskytující dostatečnou variabilitu. Podcenění možností pro ukládání přináší do každé koupelny chaotické hromadění věcí. Neposlušná armáda kosmetiky, ručníků, elektrických spotřebičů a čisticích prostředků vzbuzuje dojem nepořádku.

Co nemá chybět ženám v koupelně

Tipy a trendy

Jsme-li ve fázi projektu či rekonstrukce, popřemýšlíme o vestavných galerkách, které splývají se stěnou. Veškerý úložný prostor je tak ve zdi, nad zeď vystupuje jen několikamilimetrový rámeček. Při výběru nábytku nás zajímá jeho šířka i hloubka.

„Volíme raději nábytek s menší hloubkou, který se vejde např. i do úzkých prostor a přitom umožní skrýt potřebné drobnosti,“ uvádí Petr Blažek, ředitel firmy Dřevojas, výrobce koupelnového nábytku. Kdekoliv je to možné, stavíme skříně od podlahy až ke stropu, ačkoli z hlediska úklidu krytiny je efektivnější závěsný nábytek.

Je-li koupelna nejen malá, ale i tvarově atypická, mohou problém vyřešit desky pod umyvadlo. „Jsou vyráběny na míru, takže když máte v koupelně niku, nábytek jí lze plně přizpůsobit. Aby byl i malý prostor využit na maximum, lze desky doplnit o skříňky s odkládací plochou,“ doplňuje Petr Blažek. Místo dále ušetříme namontováním baterie nad umyvadlo a skříňkou pod umyvadlo.

Dobré tipy

  • Tradiční svítidla a police nahraďte rohovými.
  • Těžkopádně vyhlížející koupelně prospěje asymetrická vana nebo umyvadlo.
  • Je-li součástí koupelny pračka, rozšiřte desku umyvadla a ukryjte spotřebič pod ni.
  • Zásuvky mějte ve skříňce pod umyvadlem nebo vedle umyvadla, mimo dosah vody.

Vana a sprchový kout

Existuje mnoho modelů van, které jsou uzpůsobeny speciálně pro menší prostory a poskytnou dostatečný komfort pro koupel i pohodlné sprchování. Asymetrické, na jedné straně zužující se varianty, doplníme umyvadlem, jež situujeme nad užší část vany. Zástěny volíme posunovací či skládací. V případě, že si vystačíme s osvěžující sprchou, máme vyhráno.

„V malých koupelnách využijeme sprchové kouty bez sprchové vaničky. Zabírají méně místa, navíc prostor opticky zvětšují. Důležitá je správná velikost skla a sklon k odtoku, abyste se během sprchování nevytopili,“ říká Kamil Dunaj ze společnosti Getberg. Do sprchy vybereme průhledné sprchové sklo bez zbytečných dekorací. Bude působit neviditelným dojmem, dobře se čistí a zároveň bude koupelna vjemově větší a prostornější.

Reklama

Výběr článků

Načítám