Hlavní obsah

Co umí moderní koupelnová zrcadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli si zrcadlo spousta lidí pořizuje do různých částí svého domova, to v koupelně čeká bezpochyby největší nápor a zápřah. Musí odolat podmínkám, které v jiných místnostech nevládnou, a majitelé od něj tak nějak už automaticky očekávají, že toho zvládne poněkud víc než jen odrážet jejich obraz. Posvítí, navodí atmosféru, nezamlží se…

Foto: Amirro

Zrcadlo Ambienta se rozsvěcí dotykovým senzorem přímo v ploše zrcadla.

Článek

Zrcadla lze mít doma v různých místnostech a obvykle se od nich kromě hezkého vzhledu ani nic moc dalšího nečeká.

V předsíni majitele naposledy ujistí o tom, že jejich vzhled je dokonalý a oni se mohou bez obav vydat „mezi lidi“, v obývacím pokoji pomůže navodit dojem, že je místnost větší, než ve skutečnosti je, někde lze zrcadla objevit i na stropě v ložnici… Inu, každý má pro ně nějaké využití.

Aby se nezamlžovala

Těmi největšími „dříči“ jsou ovšem zrcadla v koupelně. Ta musí vypadat nejenom hezky, ale především se od nich dnes očekává, že se nebudou zamlžovat, byť jsou vystavena náhlým změnám teploty a ve velmi vlhkém prostředí, kde bývá často i spousta vodní páry. A některá to opravdu dokážou a nezamlží se. Pomáhá jim k tomu topná fólie, jíž jsou potažena.

Babská rada

Pokud se vám nechce pokaždé čekat, až se zrcadlo odmlží, zkuste mu trochu „pomoci“. Zrcadlo co nejlépe osušte čistým hadříkem, kápněte na něj kapku sprchového gelu nebo použijte malé množství pevného mýdla, zrcadlo takto celé ošetřete. Mycí prostředek na něm vytvoří tenký film, který zamlžování zabrání.

Vhodné osvětlení nejen na rozbouřené nervy

Koupelna je obecně místem, kde se věnujeme sami sobě, kde si dopřáváme odpočinek a odkud bychom v ideálním případě měli odcházet jako znovuzrození. K tomu kromě vůní a očisty může eventuálně přispět i možnost nastavení osvětlení zrcadla v příjemné intenzitě i teplotě.

K tomuto účelu lze dobře využít zrcadla, jež mají přímo v sobě zabudované LED osvětlení, například v podobě pruhu kopírujícího okraj.

Nezapomeňte

Zrcadla se zabudovaným osvětlením nebo topnou fólií musí mít stupeň krytí IP 44, která zaručuje ochranu proti stříkající vodě ze všech směrů.

Pokud lze u zrcadla kromě intenzity osvícení měnit i teplotu světla, znamená to, že si díky němu ráno můžeme zvolit chladnější odstíny, což přirozeně pomůže nabudit náš organismus, a naopak večer pro navození pohody před spánkem spíše teplejší barvu světla. Nejpohodlnější je, pokud vše lze ovládat pomocí dotykového vypínače přímo na zrcadle.

Některá zrcadla si pak poslední nastavení pamatují i po vypnutí.

Koupelnový nábytek vybírejte v duchu minimalismu

Tipy a trendy

Tip nejen pro malou koupelnu

Při výběru vhodného zrcadla do koupelny je třeba vzít v potaz i jeho velikost. „Je zřejmé, že vám musí umožnit vidět se alespoň k hrudníku. Čím větší zrcadlo, tím více odraženého světla a opticky více prostoru. A znovu, stejně jako u skříní, zvažte objednání vlastního zrcadla bez těžkého rámu. Cena tohoto řešení je relativně malá a vizuální efekt bude velmi působivý,“ radí Lucie Hronová ze společnosti Amirro.

Galerky se zrcadly ukážou vše

Velké oblibě se stále těší koupelnové skříňky se zrcadly místo dvířek. Toto řešení je výhodné zejména v malých koupelnách, neboť v sobě spojují funkci zrcadla a tolik vzácného úložného prostoru.

„Pokud má galerka dvířka tvořená oboustranným zrcadlem, dvojnásobně to zvětšuje jejich celkovou odrazovou plochu. Při otevření se tak i na omezeném prostoru můžete vidět opravdu ze všech stran,“ popisuje Petr Blažek ze společnosti Dřevojas.

Praktické je vybavení koupelnových skříněk navíc i LED osvětlením (v takovém případě jsou ideální vnitřní poličky ze skla, aby byl osvětlen celý vnitřek) a třeba i zásuvkou na fén či holicí strojek.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zrcadla

Reklama

Související témata:

Související články

Divoký mramor dodá koupelně mystický nádech

Návrat k přírodě je velkým trendem. A to i pokud jde o obklady a dlažby v koupelnách. Tedy samozřejmě ne doslova. Řeč je o designu, jemuž vévodí kamenný...

Koupelnu trápí nejen vodní kámen

Koupelna je denně v provozu, a proto si zaslouží speciální péči. Zvláště pokud žijete v oblasti s tvrdou vodou a vodní kámen se na povrchu sanity a baterií...

Výběr článků

Načítám