Hlavní obsah

Domky pro panenky odrážejí trendy a jsou inspirací k zařízení skutečných domů

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská designérka Elaine Shawová vytváří moderní domky pro panenky, které zařizuje podle nejnovějších trendů. V pokojíčcích tak najdeme i ikonické nábytkové kusy od slavných designérů, které mají děti už od útlého věku vést k poznávání kvalitního designu.

Foto: Profimedia.cz

V obývacím pokoji je umístěn i bar se zmenšeninami alkoholických nápojů.

Článek

Designérka tvoří titěrný nábytek ve svém studiu v Brockley. Její matka pracovala v továrně na výrobu domků pro panenky. Když pak Shawová staré domky přinesla na hraní své dceři, přišly jí hodně nemoderní a rozhodla se vytvořit aktuálnější.

V domcích pro panenky jsou k vidění i židle od architekta Miese van der Rohe nebo designéra Arne Jacobsena. Autorka si dává záležet i na uměleckých detailech. V obývacím pokoji tak nechybí třeba i opravdové olejomalby.

Foto: Profimedia.cz

V obývacím pokoji nechybí napodobenina plasmové televize.

Shawová navrhuje domky o sedmi patrech se střešní terasou. Zájemci si ale mohou vybrat třeba jen jedno podlaží a koupit si jen část domku.

Autorka domky nevytváří jen pro děti, ale i pro dospělé, kteří mají brát její dílo jako jistou investici. Doufá totiž, že její tvorba bude mít sběratelskou hodnotu. Byla by ráda, kdyby se domky pro panenky dostaly opět do módy a staly se hravým dekorativním doplňkem domácností.

Foto: Profimedia.cz

Interiéru dominuje bílá barva a stříbrné spotřebiče.

Domky jsou vybaveny i moderními technologiemi. Nechybí v nich mikrovlnka, myčka, otvíratelná lednice, automatická baterie, digitální hodiny, LED osvětlení nebo plasmová televize, iMac či XBox.

Foto: Profimedia.cz

Toaleta a koupelna jsou součástí pokoje s toaletním stolkem a postelí.

Designérka si nepotrpí na plasty, které dominují většině dnešních domků pro panenky, ani na dřevo, které zase vévodilo domkům pro panenky starší generace. Využívá autentické materiály. V domě jsou tak porcelánové talíře, textilní potahy sedaček či opravdová zrcadla aj.

Foto: Profimedia.cz

Designérka Elaine Shawová dolaďuje model moderní vany.

Momentálně by designérka své domky ráda uvedla do běžného prodeje. Moderní domečky pro panenky jsou drahé stejně jako většina nábytku, který imitují.

Originál domku vyjde v přepočtu zhruba na 330 tisíc korun. Designérka by byla ráda, kdyby se do budoucna podařilo cenu díky masovější výrobě snížit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám