Hlavní obsah

Čeští designéři získali prestižní ocenění za variabilní set na kávu a čaj

Novinky, tnk

Čeští designéři Žampach a Chabera získali prestižní americké ocenění Good Design za návrh setu na čaj a kávu s názvem Kon. Jednoduchou kolekci navrhli pro sázavskou sklárnu Kavalierglass. Porota ocenila funkčnost i estetiku designového setu.

Foto: Good Design

Čajový a kávový set umožňuje servírovat různé druhy nápojů.

Článek

Designéři Martin Žampach a Matěj Chabera získali americké ocenění v oblasti produktového designu, které se uděluje už od roku 1950.

Udělování ocenění Good Design pořádá muzeum architektury a designu The Chicago Athenaeum ve spolupráci s Evropským centrem architektury, umění, designu a urbanismu.

Z ohřívače vznikne miska, šálek se promění v konvičku na mléko

Set Kon obsahuje několik skleněných kousků navržených tak, aby plnily více funkcí najednou.

„Celá kolekce Kon je variabilní a důsledně promyšlená z pohledu každodenního užívání i z pohledu výroby. Například ohřívač na čajové svíčky má jednoduché sklo, které funguje také jako servírovací miska. Nebo třeba středně velký šálek lze přidáním nálevky ve výrobě přeměnit na mléčenku,“ uvedl designér Martin Žampach.

Foto: Good Design

Set z laboratorního varného skla umožňuje i servírování hodně horkých nápojů.

Kolekce Kon je vyrobena z borokřemičitého varného skla Simax a má stejnou mechanickou odolnost jako porcelán. Materiál je šetrný k životnímu prostředí. Má navíc velkou teplotní odolnost. Díky tomu je možné vařit vodu přímo v konvici na plynové nebo elektrické plotně. Sklo je hladké a neporézní, ale zachovává si svou lehkost a tenkost.

Foto: Good Design

Set je navržen v černé a béžové barvě.

„Kavalierglass jsou české sklárny, materiál Simax je český vynález, a tak zvítězil ryze český produkt,“ tvrdí spoluautor Matěj Chabera.

Porota oceňuje přidanou hodnotu

Čeští designéři bodovali i v kategorii jídelního vybavení „Tabletop“. V této kategorii byla oceněna i americká konvice OXO Good Grips French Press od studia Smart Design. Ta má obal z nerez oceli, který pomáhá udržovat nápoj teplý. Její hlavní předností je snadné vyndávání použitého čaje nebo zbytků kávy.

Foto: Oxo International

Konvice French Press má praktický výjimatelný zásobník.

Soutěž Good Design je prestižní i díky faktu, že ji založili slavní designéři Eero Saarinen, Charles a Ray Eamesovi a Edgar Kaufmann mladší. Porota Good Designu letos hodnotila novinky mezi produkty každodenní potřeby v 25 kategoriích, od elektroniky až po zdravotnické vybavení. Vítězné návrhy mohou být propagovány s logem soutěže s černou tečkou.

České sklo vyneslo i ocenění Red Dot

Jiná česká konvice Teo od Ladislava Škody se zase pyšní oceněním červeného puntíku. To loni získala v kategorii průmyslový design. Konvice vznikla ze skla a plastu.

Získala čestné uznání za navázání na tradici českého skla a také za zajímavé řešení dvou různých sít konvice pro různé druhy čajů. Červená tečka, která je znakem ceny Red Dot, je také vizitkou perfektního designu.

Foto: Tescoma

Konvice Teo s vyluhovacími sítky získala čestné uznání za navázání na tradici českého skla .

Nyní už je vypsán další ročník soutěže Good Design. Konkurence bude zřejmě zase veliká. Návrhy českých designérů totiž prorazily v konkurenci několika tisíc přihlášených produktů ze zhruba čtyřicítky zemí Evropy, Asie, Afriky, Severní a Jižní Ameriky. Designéři mohou své produkty přihlašovat do konce května.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám