Hlavní obsah

Polohovatelné stoly zpříjemní práci doma i na pracovišti

Dlouhé sezení u stolu při práci se neblaze podepisuje na zdravotní kondici člověka. Pravidelné zvednutí se, procházka, procvičení jsou tak nezbytné. Velmi šikovným řešením je pak používání polohovatelného pracovního stolu. Jeho výšku lze často pomocí jednoho tlačítka upravit tak, aby se při něm dalo pracovat vsedě, ale i vestoje.

Foto: Liftor

Mít možnost pracovat nejenom vsedě, ale i vestoje ocení zejména naše tělo.

Článek

„Ať již pracujeme v kanceláři, nebo jsme doma na home officu, je potřeba si uvědomit, že zde pobýváme zhruba třetinu denního času. To je již vcelku dlouhá doba na to, aby stálo za to, zamyslet se, jak tento čas trávíme a zda to našemu tělu prospívá. Ne náhodou se mluví o sezení jako o novodobém kouření se stejným dopadem na naše zdraví,“ vysvětluje pohybová specialistka společnosti Liftor Pavla Maříková.

Čím dál více lidí se proto při zařizování domácí kanceláře, ale také zaměstnavatelů při vybavování pracovních míst pro své zaměstnance poohlíží po tzv. polohovatelných stolech. Ty umožňují během dne různě upravovat a nastavovat výšku pracovní desky tak, aby u stolu mohl člověk sedět či stát.

„Polohovatelný stůl můžete mít na ruční (tedy s mechanickou klikou) nebo elektrický pohon. Druhý způsob je rozhodně pohodlnější, ale taková stolová podnož stojí obvykle kolem 10 000 korun. Sedavé zaměstnání může být příčinou různých chorob a zdravotních obtíží a právě změna výšky pracovní plochy dovoluje střídat práci vsedě a vestoje. Stále více lidí nejen v kancelářích, ale i doma zjišťuje, že při práci vestoje neusínají, lépe se jim dýchá, nejsou tak unaveni a zapojují různé svaly,“ říká Denisa Vanek, interiérová designérka společnosti Bidli.

Foto: Modesk

Polohovatelné stoly lze doplnit dalšími prvky kancelářského vybavení, například skříňkami a kabinety, ale třeba i paravánem, který lze využít coby nástěnku. Hezkým detailem je možnost látkové výplně boční části pod stolem, vytvářející určité soukromí.

Není třeba zdůrazňovat, že stoly s elektrickým zdvihem nabízejí mnohem pohodlnější způsob ovládání. Není to ale jejich jediná výhoda.

V případě, že je výškově nastavitelný stůl vybaven elektrickými zvedacími sloupky a ovladačem, může být případně propojený i přes Bluetooth s aplikací v chytrém mobilním telefonu.

Moderní výškově nastavitelné stoly jsou rovněž vybaveny funkcí automatického akustického upozornění, že nastal čas se k práci postavit.

Jak si doma vytvořit pohodlnou pracovní kancelář

Jak na to

„Při výběru výškově nastavitelného stolu je dobré se zaměřit také na celkovou ergonomii pracoviště – aby stůl nabízel například integrované elektrické zásuvky pod deskou stolu, případně variabilní příslušenství, díky kterému lze pracoviště uzpůsobit individuálním potřebám,“ radí Jaroslav Vosmík, ředitel společnosti Modesk.

U výrobců s vlastním internetovým obchodem je možné si navíc pomocí jednoduchého konfigurátoru stůl zcela upravit podle svých potřeb. Počínaje materiálem pracovní desky přes volbu skříněk a kabinetů a konče eventuálně i paravánem z různých materiálů.

Benefit pro zaměstnavatele i jejich zaměstnance
Výškově nastavitelné stoly jsou právě díky své variabilnosti vhodné doslova do všech typů kanceláří. „V případně kanceláří, kde zaměstnanci sdílejí pracovní místa, je hlavní výhodou možnost přizpůsobení výšky pracovní desky během několika vteřin (rychlé přizpůsobení různým druhům postav). V kancelářích, kde mají lidé svá trvalá pracovní místa, mohu zaměstnanci ocenit zejména příležitost přednastavení několika různých výšek dle typu činnosti, kterou právě vykonávají, a to včetně chvilkové práce vestoje,“ upozorňuje Filip Muška, specialista na pracovní prostředí v realitně-poradenské společnosti CBRE.

Zájem o polohovatelné stoly mezi zákazníky roste. Není tedy divu, že se do jejich výroby chystají pustit i někteří výrobci tradičního nábytku.

„Aktuálně máme polohovací stoly ve vývoji, ten trvá cca 8 měsíců. Polohovacích noh je na trhu více, při testování jsme si také pár objednali a zjistili, že u masivních desek to může být vcelku problém skrze kvalitu a stabilitu. Taková deska 40 mm má velkou váhu, nemusí úplně dobře fungovat a naším hlavním kritériem je především kvalita provedení a bytelnost,“ říká Jan Herka, spolumajitel a spoluzakladatel české nábytkářské firmy Wuders.

Foto: Wuders

Polohovatelný stůl může být i s deskou z masivu, její hmotnost není zanedbatelná. Proto musí být takový stůl opatřen velice kvalitní podnoží.

„Do nabídky také chceme zařadit podnože, které mají v systému možnost nastavit do paměti 3 i více výšek, nemusíte pak pokaždé hledat správnou výšku, stačí jen zmáčknout tlačítko a stůl sám vyjede na ideální předem nastavené místo. Např. při večerní práci, když už jsem dost unavený, mám stůl na výšce 800 mm, v kombinaci s polohovatelným křeslem a polštářkem na bedra je to opravu dost pohodlné. Zvládnu tak pracovat o několik hodin déle s pocitem, že mě nebudou na druhý den bolet záda,“ dodává.

Polohovatelný stůl srdcem pracovního koutu

S pandemií koronaviru nabyla na důležitosti kvalita domácích pracovních koutů a kanceláří. Jedním ze způsobů, jak pozvednout jejich úroveň a vytvořit si doma místo, kde se lze nejenom dobře soustředit na práci, ale zároveň si při ní neničit zdraví, je vybavení takového zázemí právě polohovatelným stolem.

Tím by ovšem podle odborníků na interiérový design náš zájem končit neměl.

„S polohovatelným stolem je vhodné si pořídit také polohovatelnou židli, čímž ještě podpoříme pozitivní účinky na naše zdraví. Důležitým faktorem je natočení stolu a židle vůči místnosti, tak abychom z pracovního místa viděli na dveře, což nám dodává pocit bezpečí, a zároveň abychom měli dostatečný prostor pro odsunutí židle,“ doporučuje Interiérový designér Robert Jerie, partner společnosti JRD.

Pět tipů pro ideální pracovní kout

Tipy a trendy

Méně známým typem židle, který je jako doplněk k polohovatelným stolům velmi vhodný, jsou takzvané balanční židle. Ty neslouží k celodenní práci, ale právě jako opora pro práci u stolu ve vyšší pozici. Jedná se tedy o dočasné sezení. Jeho výhodou je výškové nastavení a možnost pohybu do stran v úhlu až 10°.

Navíc poloha polosedu-polostoje je ideální polohou pro páteř. Během sezení také dochází k aktivaci zádového a břišního svalstva, které je důležité pro oporu páteře.  Stále je ale třeba mít na paměti, že základním sedacím prvkem k výškově nastavitelnému stolu je vhodná ergonomická židle.

Foto: Bello

Ideálním doplňkem k polohovatelnému stolu je nejenom dobře vybraná polohovatelná židle, ale pro polohu vestoje i tzv. balanční židle.

Při plánování pracovního koutu je třeba také správně orientovat stůl se židlí. Nestačí je mít prostě jen na místě s dostatečným přísunem denního světla, na stůl by pokud možno neměly dopadat sluneční paprsky přímo, neboť by mohly pracujícího člověka oslňovat, případně se budou odrážet od obrazovky.

Nezbytným prvkem pracovních koutů a kanceláří jsou pak úložné prostory, jako velmi univerzální řešení poslouží nejrůznější typy regálů.

Při zařizování pracovního koutu je pak dobré myslet i na výběr vhodné podlahy. Nároky na ni jsou trochu jiné než na podlahu v běžné obytné části prostoru.

„Je důležité, aby tyto podlahy nejen skvěle vypadaly, ale byly také odolné vůči

poškrábání a velmi nenáročné na údržbu. Protože když sedí člověk celý den u počítače, je velká pravděpodobnost, že se hrnek s kávou či jiným nápojem nejednou vylije na podlahu. Díky voděodolnému povrchu krytin je jejich údržba skutečně hračkou, takže nemusíte věnovat úklidu příliš mnoho energie a současně si můžete užívat dobrý pocit z hygienicky čistého pracovního prostoru,“ doporučuje Joyce Van Waeleghemová, šéfdesignérka společnosti Quick-Step.

Levnější než návštěvy fyzioterapeutů a lékařů

„Cvičit, sportovat a trénovat ve fitku je super, a stoprocentně to každému doporučuji, ale ani hoďka a půl ve fitku nevykompenzuje den strávený vsedě se shrbenými zády, přetíženými trapézy a povolenými břišními svaly. Naopak, pokud pracovní dobu strávíte aktivně, soustředíte se i během práce za počítačem na správné držení těla, ušetříte tak spoustu času a peněz za návštěvy fyzioterapeutů a lékařů,“ je přesvědčená Pavla Maříková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám