Hlavní obsah

Do kuchyně dejte nadčasový a odolný nábytek

Právo, Karolina Černá

Trendový kuchyňský nábytek je spíše minimalistický. Kombinuje bílou a šedou s přírodními odstíny, čisté linie skříněk bez úchytů často tvoří hladkou stěnu s vestavnými spotřebiči.

Foto: Trachea

Materiál Vetrixx se podobá sklu. Na rozdíl od něj však umožňuje dodatečné úpravy jako vrtání či frézování. Při použití na nábytkových dvířkách nemusíme řešit speciální panty jako pro sklo.

Článek

Nenosí se nefunkční prvoplánové ozdoby, kuchyň má být hlavně praktická. Ozvláštní ji nanejvýš zajímavé obklady nebo vodě odolné tapety za kuchyňskou linkou, retro spotřebiče na pracovní ploše, servírovací pojízdný stolek či originální barové stoličky u ostrůvku nebo pultu.

Do neobvyklých prostor umístíme ideálně kuchyňskou linku na míru. Finance i čas se sháněním řemeslníka ušetříme, když vybereme ze široké škály kuchyňských modulů, které nabízejí bezpočet realizací celé kuchyně.

Kuchyně složené z modulů (sektorové kuchyně) mají hodně výhod. Jsou vhodné do menších prostor, např. panelových bytů nebo garsonek, ale také do velkých místností.

Skládáme je jako stavebnici z neměnných dílů, takže nemusíme věnovat velkou pozornost každé polici či skříňce a jejich uspořádání. Naší představivosti pomohou 3D návrhy v katalogu prodejce či výrobce.

Foto: Asko nábytek

Sestava Welcome 1 bílé barvy a v dubovém dekoru prozáří menší prostor kuchyně. Jednotlivé moduly lze mezi sebou vzájemně kombinovat a přizpůsobit si tak sestavu podle svých potřeb. Cena vč. pracovní desky je 7999 Kč.

Ačkoli jsou sektorové kuchyně o něco méně nákladné než kuchyně na míru, jejich zpracování je na vysoké úrovni, materiály jsou hygienicky nezávadné a odolné. Významným plusem je také snadná montáž a rychlá doba dodání.

Mladá Skotka proměnila svou kuchyň velice levně téměř k nepoznání

Tipy a trendy

Pořiďte si blok

Když při sestavování kuchyně nechceme dumat nad tím, jak poskládat ergonomickou kuchyni s potřebnými zónami (skladování, příprava, vaření), vsadíme na hotový set, tzv. blokovou kuchyni.

Stačí si vybrat linku, která rozměrem a orientací sedí do našeho kuchyňského prostoru.

Foto: Ikea

Spotřebiče vestavěné do nábytku mohou být viditelné, nebo také schované za dvířky pro kompaktní vzhled kuchyně.

Blokové kuchyně patří k levnějším, jsou přizpůsobené i menším bytům, najdeme mezi nimi také atypické sestavy bez horních skříněk, určené hlavně do podkrovních bytů se zkosenou střechou.

Zda blokovou kuchyni skutečně sestavil odborník, zjistíme, když zkontrolujeme maximální využití skříněk a úložných prostor i plynulé navázání zón.

Kuchyně, ve které nic nepřekáží

Tipy a trendy

Zajímejte se o materiál

Nejrozšířenější jsou kuchyňská dvířka z MDF desky, na jejímž povrchu může být vrstva laminátu nebo dřevěná dýha, fólie v matu či lesku, která imituje různé materiály.

Pozor však na kvalitní zpracování, aby vlivem vlhkosti a střídání teplot v kuchyni dvířka neztratila tvar, nezkroutila se! Spolehnout se můžeme na kompaktní laminát s vyšší hustotou a téměř nulovou pórovitostí, který nábytkáři využívají i na pracovní desky. Ty mohou být také z dřevotřísky potažené odolným HPL laminátem.

Z hlediska odolnosti, údržby a hygienické nezávadnosti se vyplatí umělý kámen (Corian, Silgranit) z přírodních minerálů a čistého akrylového polymeru nebo méně tvárný technický kámen (Silestone), který z 90 % tvoří přírodní surovina a speciální pojivová pryskyřice.

Foto: Gorenje

Kuchyni Susann dominuje bílá ve vysokém lesku a šedá betonová v doprovodu laminátu s dekorem imitujícím dubová prkna s vykreslením suků i letokruhů.

Dražší a stále žádanou klasikou jsou kuchyňská dvířka z povrchově upraveného masivu. Netradičním, zato exkluzivním materiálem pro kuchyni je sklo v různých dezénových a bezpečných úpravách. K inovacím patří třeba materiál Vetrixx, akrylát smíšený se skleněným prachem, který věrně imituje vzhled lesklého i matného lakovaného skla.

Nanolaminát Softixx zase slibuje vedle luxusního vzhledu a sametového povrchu odolnost vůči vodě, nárazům, běžným domácím chemikáliím i zanechaným otiskům prstů.

Úsporná proměna dodala bytu styl, nejen kuchyň v chodbě září novotou

Tipy a trendy

Hrajte si s barvami

Kuchyni sluší neutrální barvy, a to v matném i lesklém provedení. Kromě bílé a šedé doporučují architekti a designéři přírodní dekory, nejlépe dub. V módě je také antracitová, která se může promítnout do skříněk nebo pracovních desek s moderním dekorem betonu.

Kuchyňská linka nemusí být celá v jedné barvě. Zajímavě vypadá, když odstín horních skříněk kontrastuje s dolními.

V případě nízkého stropu by měly být horní skříňky světlejší, chceme-li naopak strop opticky snížit, vsadíme u nich na syté tmavší tóny. Měly by být však pouze o jeden odstín tmavší než odstín spodních skříněk, jinak kuchyňská linka pohledově vzbuzuje dojem, že se na nás kácí.

Anketa

Máte v kuchyni skříňky s úchytkami, nebo bez nich?
S úchytkami
81,9 %
Bez úchytek
15,8 %
Jiné řešení
2,3 %
Celkem hlasovalo 2167 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Vytvořte z balkonu oázu klidu

I ten nejmenší balkon může být místem, které nám evokuje naši oblíbenou destinaci. Přinášíme inspiraci, jak na to.

Walk in – trend mezi sprchovými kouty

Zvažujete pořízení sprchového koutu? Pak se nezapomeňte vedle tradičních možností poohlédnout i po takových, které ještě více povýší osobitý vzhled koupelny....

Výběr článků

Načítám