Hlavní obsah

Bezpečný domov se týká hlavně dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžeme batolata a předškoláky hlídat jako ostříži, ale stačí chvilka a nehoda je na světě. Některá riziková místa lze v domácnosti ošetřit předem. Skvělé je, že mnoho ochranných prvků stojí jen pár stovek.

Foto: Roto

Střešní okno Designo R8 má dětskou pojistku namontovanou z výroby, a to po obou stranách okna. K úplnému omezení otevření slouží uzamykatelná klika.

Článek

Dětský pokoj má být útočištěm, v němž si naši potomci bez rizika hrají i v klidu odpočívají. Aktivita a poznávání světa však často vedou k úrazům, které k dětství sice patří, ovšem nikdo jim nechce chodit naproti.

Okna lákají nejvíce

Najdou se malí zvídaví jedinci, kteří chtějí podobně jako dospělí manipulovat s okny, nebo prostě jen touží více vykouknout ven a zamávat kamarádovi. Proto okna v interiéru a zejména v dětském pokoji zajistíme tak, aby je nešlo plně otevřít. Týká se to i oken, která jsou pro dětské ruce zdánlivě vysoko. Děti si snadno přisunou stoličku či židli.

„Nabízíme dětskou pojistku i omezovač otevření střešního okna,“ říká Pavel Štrof, produktový manažer a vedoucí servisního oddělení firmy Roto. „Rozdíl je v tom, že dětská pojistka je předmontovaná z výroby, a to po obou stranách okna. Jedná se o bezpečnější variantu. Omezovač otevření je pouze na jedné straně a lze ho namontovat dodatečně. Pro úplné omezení otevření nabízíme rovněž uzamykatelnou kliku,“ dodává.

Dalším, spíše doplňkovým řešením mohou být flexi či jednoduché zábrany postavené před balkonem, francouzským oknem, ale také v blízkosti krbu i mezi zárubněmi. Některé typy skládáme jako harmoniku, jiné modely otevíráme podobně jako dvířka, takže když je potřeba, nepřekážejí v průchodu.

V nápaditém domě šestičlenné rodiny se vše točí kolem čtyř dětí

Tipy a trendy

Chraňte i vchod

Dítětem zevnitř zamčené vchodové dveře jsou noční můrou nejednoho rodiče. Stačí však zvolit vhodný typ zámku. „U vchodových dveří se rozhodně vyplatí investovat do vložky s tzv. prostupovou spojkou. Ta totiž umožní odemknout dveře i v případě, že je z druhé strany klíč. Ocení to nejen rodiče malých dětí,“ popisuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Pro případy, že jenom na chvilku odběhneme a předškolní děti jsou bez dozoru, se hodí tzv. digitální kukátko – v momentě, kdy zazvoní „návštěva“, přenese kamera dveřního kukátka obraz osoby stojící za dveřmi na malý LCD monitor, který máme připevněný na zdi. Kamera pracuje s úhlem rybího oka až 170°, takže prostor je opravdu v širokém záběru. Záznam z dveřního kukátka může být přenesen na mobil i počítač, takže můžeme adekvátně zareagovat.

Školáci potřebují praktický nábytek

Jak na to

Nábytek patří ke stěně

I na pohled malá komoda váží desítky kilogramů a pro malé dítě představuje nebezpečí, zvlášť v případě, kdy se rozhodne použít vysunuté zásuvky jako schody.

Zkontrolujeme, zda je volně stojící nábytek ukotven ke zdi, a pokud ne, připevníme ho. Prodejci většinou dodávají potřebné kování přímo s nábytkem. Na trhu jsou k dostání i speciální pásy, kterými nábytek fixujeme u zdi a které brání převržení. Neměli bychom skončit jen u dětského pokoje – stejnou pozornost si zaslouží skříně a komody v celém domě či bytě.

Pozor na detaily

K užitečným drobnostem patří záslepky do elektrických zásuvek, zábrana před horkými spotřebiči a také ochrana ostrých hran a rohů. Cílem je vytipovat frekventovaná místa, kde hrozí úraz. Ochranu rohů si zaslouží komody s hračkami či oblečením, eventuálně hrací stolečky.

Stranou nezůstávají ani různé druhy záslepek a rozpěrek na zásuvky a skříňová dvířka, jejichž obsah chceme uchránit před dětskou zvědavostí.

Pozor dáváme i na kusové koberce, o které může nejen dítě lehce zakopnout. Vždy je podlepíme páskou a průběžně kontrolujeme, zda na krytině drží opravdu pevně.

Samozřejmostí jsou protiskluzové podlahové krytiny, hlavně v místnostech se zvýšenou vlhkostí, tj. v koupelně a v kuchyni.

Anketa

Máte svou domácnost zabezpečenou tak, aby nedošlo ke zbytečnému zranění dětí?
Ano, mám doma kvůli dětem spoustu zabezpečovacích prvků.
16,7 %
Máme některé zabezpečovací prvky.
42,9 %
Máme zabezpečovací prvky kvůli domácímu mazlíčkovi.
0 %
Máme doma zabezpečovací prvky kvůli seniorům.
2,4 %
Měli jsme nejrůznější zabezpečení, ale už nejsou potřeba.
7,1 %
Ne, žádná zvláštní zabezpečení doma nemáme.
30,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 42 čtenářů.

Znáte nebezpečí, jež mohou číhat na zahradě? Toto je šest největších

Zahrada

Reklama

Související témata:

Související články

Bezpečí domova: myslete na sklep i garáž

Nejen obytná část domu, ale také technická místnost, kotelna, garáž či zahradní domek. Každý prostor a stavba mají svá specifika, která je třeba brát v potaz...

Máte dostatečně zabezpečenou chalupu?

Cennosti na chalupu nepatří, tedy pokud ji nemáte plnohodnotně zabezpečenou. Elektronika, sportovní vybavení, sekačky a pily jsou velmi drahým vybavením....

Výběr článků

Načítám