Hlavní obsah

Nedostatek místa ve škole vyřešili po svém. Děti se učí na zahradě v jurtě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sulice–Želivec

Většina škol kolem velkých měst momentálně bojuje s nedostatkem místa pro nové žáky. Základní škola ve středočeské obci Sulice-Želivec si s problémem poradila po svém. Nechala si na školní zahradě postavit zateplenou jurtu, která nahrazuje jednu třídu. Stavba včetně vybavení vyšla obec na jeden milion korun.

Žáci v ZŠ Sulice se učí ve speciální výukové jurtěVideo: Novinky

 
Článek

„Dlouhodobě řešíme situaci kolem přeplněné školy, každý rok máme víc a víc dětí. Škola má kapacitu 330 dětí, dnes jich tu máme 326, takže v podstatě už nebyly místnosti,“ vysvětluje problém s přeplněností Základní školy Želivec její ředitel Josef Kabele.

Jurta se vedení školy zdála jako ideální nápad, a to hlavně v poměru cena-kvalita. „Objednali jsme ji letos v lednu, o prázdninách začali stavět a hotová byla se začátkem školního roku,“ vysvětluje.

Foto: Novinky

Stavba jurty trvala přibližně dva měsíce.

„Uvnitř naleznou studenti i učitelé téměř všechno jako v kamenné třídě. „Jsou tam stoly do hnízd, aby děti mohly pracovat v týmech. Dále je tam klasická katedra s počítačem, interaktivní tabule i běžná tabule na fixy,“ sdělil ředitel. Na toalety pak musí žáci docházet do přilehlé budovy školy.

Vyšší účet za energie zaplatí obec

Jurtu vytápí podlahové topení, které uvnitř přes den udržuje teplotu kolem 22 stupňů, v noci asi 15 stupňů. S vyššími cenami energií obec počítá.

„Zřizovatel nám slíbil, že samozřejmě energie zaplatí. My v tuhle chvíli nevíme, kolik to bude navíc, ale myslím si, že pomoc je pro nás natolik velká, že se to vyplatí,“ řekl Kabele.

Foto: Novinky

Stěny jsou vyplněny speciální vrstvou izolace, aby nedocházelo k tepelným únikům.

O výuku v tomto atypickém prostoru je zájem nejen mezi dětmi, ale též mezi pedagogy.

„Já jsem se kolegů ptal, kdo by v jurtě chtěl učit. Ti, kteří chtěli, tak se přihlásili, a dnes už tam výuka funguje každý všední den celé dopoledne,“ vysvětluje ředitel školy. I on sám tam chodí vyučovat dějepis.

Tato střední škola se po rekonstrukci obávat vysokých cen za energie nemusí

Tipy a trendy

Nejčastěji se zde vyučují takzvané dělené předměty. Při plné kapacitě je dle slov vyučujících prostor „přecpaný.“

Foto: Novinky

Žáci školy při hodně matematiky.

Do budoucna se počítá s přístavbou ke stávající školní budově. „Doufáme, že nová škola bude do dvou let,“ doplnil Kabele.

Jurta by poté měla sloužit různým školním spolkům a aktivitám, třeba školnímu parlamentu, skautům či družině.

Nápad nahradit klasickou třídu touto venkovní alternativou vzbudil zájem také u dalších ředitelů škol, kteří bojují se stejným problémem jako škola v obci Sulice-Želivec. „Jsme takovou první vlaštovkou,“ řekl ředitel školy.

Jurta školu nenahradí

Škola ovšem ani nadále nedokáže přijmout více žáků. „Kapacita školy i s jurtou je stále stejná. Pomáhá nám ale v tom, že můžeme dětem nabídnout více prostoru,“ vysvětlil ředitel.

Nabízelo se řešení, že děti, které se do školy nevejdou, by mohly dojíždět do jiných v okolí. Ty mají ale stejný problém, málo místa a přebytek dětí. Nejbližší škola s volnou kapacitou je až v Kamýku nad Vltavou.

„Nedovedu si ale představit, že by žáci trávili ráno více než hodinu v autobuse, poté hodiny ve škole a odpoledne zase další čas na cestě,“ vysvětlil Novinkám ředitel školy. Zamítavě se škola staví také k vyučovacím směnám.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

V příštím školním roce ale nebude místní škole pravděpodobně stačit ani jurta, a tak se podle slov starosty možná dočkají zdejší žáci další podobné stavby. Na dostavbu klasické školy chybí obci téměř 300 milionů.

S nedostatkem míst však bojuje většina škol v okolí Prahy. Podle slov středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN) si už při letošním zápisu do základních škol v jedenácti v regionu prvňáčky vybírali losem. Pecková dále na tiskové konferenci letos v říjnu uvedla, že v Praze a ve Středočeském kraji chybějí místa až pro 30 tisíc žáků.

Na výstavbu škol přidá vláda půl miliardy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám